Mengenal FOMO dan kesan negatifnya

FOMO atau takut hilang sering dikaitkan dengan ketagihan di media sosial. Tingkah laku ini dicirikan oleh rasa takut atau bimbang yang berlebihan apabila tidak mengetahui berita atau trend terkini. Walaupun nampak remeh, FOMO boleh memberi kesan kepada kesihatan mental dan perlu diperhatikan.

Hari ini, hampir semua orang menganggap telefon bimbit sama pentingnya dengan dompet. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang merasa lebih baik kehilangan dompet anda daripada kehilangan telefon bimbit anda.

Setelah mereka menyedari bahawa telefon bimbit mereka tidak ada di dalam beg atau poket mereka, beberapa orang akan merasa panik dan cemas. Sekiranya anda salah satu daripada orang-orang yang tidak dapat dipisahkan sebentar dari telefon anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda mengalami gangguan yang disebut FOMO.

Apa itu FOMO?

Secara umum, FOMO boleh ditafsirkan sebagai ketakutan untuk ditinggalkan. Istilah ini pertama kali dicadangkan pada tahun 2013 oleh seorang saintis Britain bernama Dr. Andrew K. Przybylski.

Pada mulanya, FOMO sering dikaitkan dengan perasaan kegelisahan berlebihan yang dirasakan seseorang ketika rakan atau saudara-mara melepak tanpa dia. Orang yang mempunyai FOMO akan mempunyai persepsi bahawa kehidupan orang lain lebih baik tanpa kehadiran mereka.

Contohnya, seseorang yang mempunyai FOMO akan merasa tidak selesa apabila dia tidak diundang ke majlis perkahwinan rakan, walaupun semua kenalannya diundang.

Perasaan FOMO juga dapat timbul ketika seseorang sengaja menolak jemputan pesta kerana sibuk, tetapi kemudian merasa terpinggir atau terpencil ketika melihat semua rakannya bersenang-senang di pesta tersebut. Ini dapat diburukkan lagi dengan kehadiran media sosial.

Apakah Hubungan antara FOMO dan Media Sosial?

Media sosial kini banyak digunakan sebagai tempat untuk menunjukkan kewujudan, kemampuan, atau gaya hidup seseorang. Tidak sedikit pengguna media sosial yang berusaha menunjukkan bahawa kehidupan mereka sempurna, walaupun sebenarnya tidak.

Ini dapat membuat sebilangan orang membandingkan kehidupan mereka dengan kehidupan orang lain yang kelihatan luar biasa.

Orang yang mengalami FOMO akan merasa ketinggalan atau mempunyai status sosial yang lebih rendah daripada orang lain. Perasaan ini sering menimbulkan kegelisahan yang berlebihan terhadap hidupnya.

Tingkah laku FOMO juga boleh membuat seseorang merasa tidak berdaya ketika tidak memegang alat dan sangat gelisah jika mereka tidak tersambung ke akaun media sosial mereka walaupun hanya sebentar.

Apakah Kesan Negatif FOMO?

Seseorang yang mengalami FOMO baru akan merasa tenang ketika mereka dapat bertahan alat mereka dan berhubung dengan dunia maya. Pergantungan yang tidak sihat ini boleh memberi pelbagai kesan, seperti:

1. Membangkitkan perasaan negatif

Berbagai kajian menunjukkan bahawa orang yang terlalu sering melihat gambar atau video percutian orang lain akan merasa kurang selesa dan merasa kesunyian dengan lebih mudah.

Tinjauan lain juga menunjukkan bahawa 60% remaja akan merasa risau apabila mengetahui rakan mereka bersenang-senang tanpa mereka. Perasaan ini mungkin timbul akibat FOMO.

2. Meningkatkan risiko masalah psikologi

Penggunaan media sosial yang berlebihan diketahui menjadikan seseorang lebih mudah stres dan taksub untuk menjaga imej atau harga diri mereka di media sosial.

Sekiranya tidak digunakan dengan bijak, penggunaan media sosial yang tidak tepat tidak hanya dapat membuat seseorang mengalami FOMO, tetapi juga meningkatkan risiko mengembangkan gangguan mental, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan.

3. Menurunkan keyakinan diri

Catatan orang lain di media sosial boleh membuat anda membandingkan diri anda dengan orang lain dan menjadi tidak selamat kerana anda merasakan bahawa hidup mereka lebih sempurna. Ini boleh membuat anda terdedah kepada tekanan.

Sentiasa ingat bahawa tidak ada yang sempurna. Jadi, anda tidak perlu membandingkan diri anda dengan orang lain, apatah lagi merasa rendah diri.

4. Mengganggu produktiviti

Sekiranya anda pernah mengalami FOMO dan ketagih dengan telefon bimbit anda, anda boleh melupakan diri anda dan seolah-olah mempunyai dunia anda sendiri kerana anda selalu fokus pada telefon bimbit anda di mana sahaja dan bila-bila masa. Ini menyukarkan seseorang untuk berkonsentrasi semasa bekerja atau belajar, yang mengakibatkan penurunan produktiviti dan pencapaian.

Apakah Petua Mengatasi FOMO?

Apabila anda mula bergantung pada telefon bimbit anda atau ketagih dengan media sosial, ada beberapa petua yang boleh anda cuba atasi, termasuk:

Mengehadkan penggunaan alat

Hadkan penggunaan alat dengan membuat jadual atau menetapkan had waktu untuk memeriksa media sosial, misalnya pada jam 12 tengah hari dan 5 petang, dan tidak lebih dari 15 minit.

Untuk meluangkan masa tanpa alat atau telefon bimbit, lakukan aktiviti positif yang menyeronokkan, seperti bersenam, memasak, melakukan masa berkualitidengan orang yang paling dekat dengan mereka, atau membaca buku. Anda juga boleh mencuba detoks media sosial untuk memerangi FOMO.

Cuba lebih fokus pada dunia nyata daripada dunia maya

Buat perjumpaan untuk berkumpul dengan rakan atau keluarga, supaya anda dapat berinteraksi secara lebih nyata. Masa berkualiti bersama orang lain lebih berkesan menghilangkan kesunyian daripada menatal media sosial selama berjam-jam.

Cuba menghormati diri sendiri

Apabila anda lebih fokus pada kekurangan anda, sangat mudah bagi anda untuk iri kepada orang lain. Mulai sekarang, hormati dan sayangi diri anda dengan semua kelebihan dan kekurangan yang anda ada.

Adakah saya masa, luangkan masa untuk menolong orang lain, dan lakukan perkara yang membuat anda lebih menyayangi diri sendiri. Berhenti memaksa diri anda untuk meminta persetujuan daripada orang lain.

Ingatlah bahawa tidak semua yang disiarkan di media sosial seindah kenyataan. Orang yang menunjukkan wajah gembira di media sosial tidak semestinya merasa bahagia dalam hidup mereka.

Sekiranya kegelisahan yang disebabkan oleh FOMO tidak hilang atau jika perasaan sudah mengganggu kehidupan dan hubungan anda dengan orang lain, ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi mengenai masalah yang anda hadapi.