Mengenai Pakar Perubatan Dalaman dan Penyakit yang Diubati

Doktor perubatan dalaman atau internis adalah doktor yang menangani pelbagai aduan dan masalah kesihatan pada pesakit dewasa dan tua. Rawatan merangkumi semua organ dalaman.

Gelaran pakar perubatan dalaman atau SpPD diberikan kepada doktor yang telah mengambil dan menyelesaikan Program Pendidikan Pengkhususan Perubatan Dalaman. Perubatan dalaman adalah sains perubatan yang merawat orang dewasa dan orang tua, termasuk penyakit bukan pembedahan, yang meliputi hampir seluruh tubuh manusia dengan pelbagai aduan dan gejala penyakit.

Secara klinikal, bidang perubatan dalaman terbahagi kepada beberapa subspesialiti. Setiap doktor subspesialis (Perunding) dalam perubatan dalaman akan merawat penyakit mengikut bidang ilmiahnya, iaitu:

 • Klinik Alergi-Imunologi (Sp.PD-KAI)

Pakar alergi perunding dan pakar imunologi mempunyai kepakaran khas dalam menangani pelbagai penyakit yang disebabkan oleh alahan dan gangguan imun, termasuk reaksi anafilaksis, asma, rinitis alergi, urtikaria atau gatal-gatal, angioedema, dermatitis atopik, dermatitis kontak alergi, alahan makanan, alahan ubat. penyakit imunologi paru-paru, dan reaksi pemindahan organ (tindak balas rasuah berbanding tuan rumah).

 • Nefrologi; Hipertensi Ginjal (Sp.PD-KGH)

  Perunding penyakit buah pinggang - pakar hipertensi adalah doktor yang pakar dalam merawat masalah kesihatan yang berkaitan dengan buah pinggang, tekanan darah tinggi, dan ketidakseimbangan cecair dan mineral di dalam badan.

Penyakit yang dirawat termasuk kegagalan buah pinggang akut, kegagalan buah pinggang kronik, nefropati diabetes, penyakit glomerular seperti glomerulonefritis, hiperplasia prostat, hipertensi, sindrom nefritik, penyakit ginjal polikistik, jangkitan saluran kencing, pyelonephritis, dan batu ginjal.

 • Gastroenterologi-Hepatologi (Sp.PD-KGEH)

  Subpesialis dalam perubatan dalaman berperanan menangani masalah dalam sistem pencernaan, seperti perut, pankreas, usus, hati, dan pundi hempedu.

Beberapa penyakit yang dirawat termasuk hernia, achalasia esofagus, gastritis, malabsorpsi, intoleransi makanan, hepatitis, kegagalan hati, hati berlemak (lemak hati, sirosis hati, sindrom iritasi usus, pankreatitis, radang saluran dan pundi hempedu, penyakit radang usus, buasir, sembelit, dan barah gastrousus seperti barah kolorektal.

 • Geriatrik (Sp.PD-KGer)

  Pakar perubatan dalaman perunding geriatrik ditugaskan untuk menangani pelbagai aduan dan masalah kesihatan pada orang tua, seperti sindrom geriatrik, kekurangan zat makanan pada orang tua, kecelaruan, imobilitas, inkontinensia kencing, gangguan tidur, demensia, disfungsi seksual, hipotensi ortostatik, kegagalan jantung, hipertensi, sinkop, jangkitan pada orang tua seperti radang paru-paru dan saluran kencing, penyakit Parkinson, osteoartritis, osteoporosis, dan diabetes.

 • Hematologi - Onkologi Perubatan (Sp.PD-KHOM)

  Pakar perunding perubatan dalaman hematologi - onkologi mempunyai tugas menangani pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah, organ limpa, dan pelbagai jenis barah. Beberapa penyakit yang dirawat termasuk anemia kekurangan zat besi, talasemia, anemia aplastik, polisitemia, hemofilia, gangguan sumsum tulang, limfoma, leukemia, melanoma, dan sarkoma.

 • Kardiovaskular (Sp.PD-KKV)

  Pakar perubatan dalam perunding kardiovaskular bertanggungjawab untuk mendiagnosis dan memberi rawatan untuk penyakit jantung dan saluran darah pada orang dewasa, seperti penyakit jantung, kejutan kardiogenik, serangan jantung, miokarditis, angina pectoris, kegagalan jantung kongestif, gangguan irama jantung, jantung kongenital penyakit, penyakit valvular penyakit jantung, hipertensi, gangguan vaskular, tumor jantung, dan kardiomiopati idiopatik.

 • Endokrin-Metabolik-Diabetes (Sp.PD-KEMD)

  Subpesialisasi dalam perubatan dalaman berperanan menangani pelbagai masalah yang berkaitan dengan sistem endokrin (kelenjar) dan gangguan metabolik. Beberapa masalah kesihatan yang dirawat termasuk gangguan hormon, hipotalamus dan hipofisis, hiperkalsemia, hipokalsemia, gangguan tiroid, gondok, diabetes mellitus, penyakit kelenjar adrenal, gangguan pembiakan yang berkaitan dengan gangguan hormon, dan kegemukan.

 • Pulmonologi (Sp.PD-KP)

  Pakar perunding pulmonologi dalam perubatan dalaman menangani aduan dan rawatan yang berkaitan dengan penyakit sistem pernafasan. Beberapa jenis penyakit yang dapat dirawat oleh ahli pulmonologi termasuk tuberkulosis paru-paru, radang paru-paru, barah paru-paru, bronkitis, asma bronkial, COPD, emfisema, embolisme paru, kegagalan pernafasan, efusi pleura, dan radang paru-paru. Sistik Fibrosis.

 • Rheumatologi (Sp.PD-KR)

  Pakar perubatan dalaman perunding reumatologi mempunyai kepakaran khusus dalam menangani pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan penyakit sendi, otot, tulang, dan tisu penghubung seperti tendon. Beberapa penyakit yang dirawat termasuk trauma sendi, artritis reumatoid, osteoartritis, SLE (penyakit lupus), sklerosis sistemik, demam reumatik, fibromyalgia, sarcoidosis, vaskulitis, dan osteomielitis.

 • Psikosomatik (Sp.PD-KPsi)

  Sub-spesies perubatan dalaman ini merawat pelbagai gangguan psikosomatik, seperti gangguan kecemasan, gangguan panik, sindrom keletihan kronik, gangguan tidur, sakit kepala ketegangan, disfungsi ereksi dan disfungsi seksual psikogenik, dan kesakitan atau gangguan fungsi badan yang berkaitan dengan gangguan psikologi.

 • Penyakit Berjangkit Tropika (Sp.PD-KPTI)

  Pakar perunding penyakit berjangkit tropikal dalam perubatan dalaman memberi tumpuan kepada menangani penyakit berjangkit berjangkit, sama ada disebabkan oleh bakteria, virus, kulat, dan parasit, serta menyediakan ubat pencegahan. Beberapa penyakit yang dirawat oleh doktor ini termasuk sepsis, demam berdarah denggi, chikungunya, rubella, toxoplasmosis, rabies, malaria, jangkitan helminth, filariasis, jangkitan kulat sistemik, demam kepialu, tetanus, antraks, gastroenteritis dan keracunan makanan akibat jangkitan.

Kompetensi atau Tindakan Perubatan yang dapat Dilakukan oleh Pakar Perubatan Dalaman

Berikut adalah tindakan perubatan yang dapat dilakukan oleh pakar perubatan dalaman, termasuk:

 • Menilai gejala pada pesakit, untuk mendiagnosis penyakit.
 • Sediakan perkhidmatan kesihatan pencegahan asas, seperti vaksinasi orang dewasa, lakukan usaha untuk mengurangkan faktor risiko penyakit, menilai kejayaan terapi, dan merancang tindakan tindak lanjut.
 • Lakukan pemeriksaan fizikal dan nilaikan hasil pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, elektrokardiogram (ECG), ujian fungsi paru, analisis cairan tubuh seperti air kencing dan kahak, sinar-X, ultrasound, dan imbasan CT.
 • Berikan rawatan yang berkaitan dengan diagnosis dan keadaan pesakit.
 • Bersama dengan pakar pemakanan, uruskan pengambilan dan pengurusan pemakanan yang berkaitan dengan penyakit tertentu, seperti diabetes mellitus, kekurangan zat makanan, obesiti, dan penyakit buah pinggang kronik.
 • Memberi rawatan dalam keadaan kritikal dan kecemasan perubatan.

Berikut adalah senarai beberapa kemahiran klinikal pakar perubatan dalaman mengikut bidang pengkhususannya:

 • Bidang alergi imunologi klinikal: vaksinasi orang dewasa, ujian alergi misalnya dengan ujian tusukan dan ujian kulit kepada ubat dan bahan tertentu.
 • Endokrinologi metabolik diabetes: pemeriksaan glukosa darah, rawatan luka kaki diabetes, pemantauan tahap gula darah semasa pemberian ubat antidiabetik, dan aspirasi kista tiroid.
 • Gastroenterohepatologi: penyisipan tiub nasogastrik (NGT), pengumpulan cecair di rongga perut, ultrasound perut.
 • Bidang geriatrik: penilaian pesakit tua, rawatan luka tekanan, rawatan gangguan perubatan pada orang tua termasuk aspek pemakanan dan psikologi.
 • Medan buah pinggang hipertensi: penyisipan kateter foley, hemodialisis (dialisis).
 • Hematologi-onkologi perubatan: aspirasi sumsum tulang, biopsi sumsum tulang, penilaian pencitraan dan hasil pemeriksaan radionuklear, melakukan pemindahan darah, merawat pendarahan aktif, menguruskan agen antikanker (kemoterapi standard), terapi biologi dan terapi sokongan untuk barah.
 • Kardiovaskular: elektrokardiografi (ECG), sokongan asas jantung, penempatan kateter vena periferal, dan rawatan penyakit jantung dan saluran darah.
 • Bidang pulmonologi: ujian fungsi paru, mengambil cairan di rongga paru-paru dengan atau tanpa panduan ultrasound, terapi wap, terapi oksigen, tafsiran sinar-X dada.
 • Bidang psikosomatik: psikoterapi dan mengesan keadaan fizikal dan psikologi pesakit.
 • Bidang reumatologi: mengambil cecair sendi dan memberikan suntikan pada sendi di pelbagai sendi besar seperti lutut, memberikan rawatan yang berkaitan dengan penyakit reumatologi.
 • Bidang jangkitan tropik: pengambilan sampel darah, air kencing, nanah, dan tinja pada penyakit berjangkit, pencegahan jangkitan nosokomial, penggunaan antibiotik, dan kawalan ketahanan terhadap antibiotik.

Peranan dan Tugas Pakar Perubatan Dalaman

Berikut adalah beberapa peranan dan tugas pakar perubatan dalaman:

 • Mendiagnosis dan merawat penyakit pada orang dewasa dan orang tua, baik akut dan kronik, melalui langkah-langkah bukan pembedahan.
 • Berikan cadangan untuk rawatan penyakit yang dialami oleh pesakit dewasa dan tua.
 • Memberi pemahaman mengenai kesihatan umum kepada pesakit, termasuk bagaimana menjaga kesihatan dan mencegah penyakit.

Bilakah Anda Perlu Mengunjungi Pakar Perubatan Dalaman?

Biasanya seseorang perlu berjumpa dengan pakar perubatan dalaman berdasarkan rujukan dari doktor umum mengenai gejala yang dialami. Doktor perubatan dalaman juga boleh merujuk pesakit kepada pakar perunding perubatan dalaman sekiranya diperlukan. Contohnya, apabila doktor mendapati bahawa pundi hempedu anda menghidap barah, doktor perubatan dalaman boleh merujuk anda kepada ahli gastroenterologi untuk berunding dan memutuskan rawatan yang sesuai untuknya. Pakar gastroenterologi kemudian boleh merujuk anda kepada pakar bedah untuk membuang pundi hempedu jika perlu.

Selain rujukan dari doktor umum, anda juga dapat berjumpa doktor perubatan dalaman secara langsung jika anda yakin bahawa gejala dan penyakit yang anda alami memerlukan rawatan oleh doktor perubatan dalaman, atau ketika anda memerlukan Pendapat kedua kepada diagnosis sebelumnya.

Memandangkan pakar perubatan dalaman merawat hampir semua penyakit yang berkaitan dengan organ dan sistem organ, disarankan agar anda berjumpa atau berunding dengan pakar perubatan dalaman apabila:

 • Anda mempunyai sebarang aduan atau gejala yang mempengaruhi sistem dan organ badan. Contohnya, jika gejala yang dialami berkaitan dengan gangguan sistem pencernaan, sistem pernafasan, atau jantung dan saluran darah (kardiovaskular).
 • Gejala yang anda alami adalah luas dan kompleks.
 • Anda memerlukan rawatan menyeluruh jangka panjang.
 • Anda memerlukan rawatan pencegahan untuk penyakit tertentu, sama ada kerana faktor risiko genetik atau faktor risiko persekitaran.

Apa yang perlu disediakan semasa berjumpa dengan Pakar Perubatan Dalaman

Perkara-perkara penting yang perlu disiapkan sebelum berjumpa dengan pakar perubatan dalaman termasuklah catatan soalan yang ingin anda ajukan dan riwayat aduan atau gejala yang dialami. Sekiranya ada, bawa juga keputusan pemeriksaan yang anda lakukan sebelumnya, contohnya hasil ujian darah, sinar-X, atau imbasan CT. Jangan lupa bertanya mengenai pilihan rawatan yang ada, dan kadar kejayaan serta risiko masing-masing.

Sebagai tambahan kepada persediaan ini, beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan semasa memilih doktor perubatan dalaman termasuk:

 • Lokasi dan jarak hospital atau latihan doktor dari rumah, memandangkan pada bila-bila masa gejala yang anda alami memerlukan tindakan perubatan kecemasan.
 • Anda boleh meminta cadangan daripada beberapa doktor perubatan dalaman, baik dari doktor umum yang memeriksa anda atau dari saudara-mara. Pastikan doktor yang anda pilih dapat berkomunikasi dengan baik dalam menerangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan penyakit anda dan langkah-langkah rawatan yang anda perlukan.
 • Kemudahan dan perkhidmatannya bagus, lengkap dan mesra.
 • Sekiranya anda ingin memanfaatkan BPJS atau insurans anda, pastikan hospital tersebut bergabung dengan BPJS atau penyedia insurans anda.

Perkara yang perlu diingat, jangan melengah-lengahkan masa untuk berjumpa dengan pakar perubatan dalaman jika anda mengalami aduan kesihatan, walaupun mereka merasa ringan. Sekiranya dikesan lebih awal dan diubati dengan cepat, penyakit yang anda derita akan lebih mudah diubati dan mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi