Kenali Bahaya Es Kering dan Cara Menggunakannya dengan Selamat

Sebilangan orang mungkin tidak mengetahui bahayanya ais kering. Jenis ais ini, yang sering digunakan untuk membekukan makanan atau menjadikan bahan makanan tahan lama, sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama jika ia digunakan atau disimpan dengan tidak betul.

ais kering Ia adalah gas karbon dioksida termampat (CO2). Jenis ais ini, yang juga dikenal sebagai ais kering atau asal ais, mempunyai suhu yang sangat sejuk, iaitu sekitar -78 ° C. Sekiranya ais biasa yang terbuat dari air dapat mencair pada suhu bilik, ais kering akan berubah menjadi gas.

Kerana ia sangat sejuk, ais kering Selalunya digunakan untuk membekukan makanan. Bukan itu sahaja, ais kering juga banyak digunakan dalam seni persembahan untuk memberi kesan kabut dan asap.

Walaupun ia mempunyai banyak kegunaan dalam kehidupan seharian, ais kering juga menjimatkan beberapa risiko. Apa benda itu?

Bahaya Ais kering Apa yang Perlu Diperhatikan

Terdapat beberapa bahaya ais kering yang penting untuk diketahui, terutama bagi anda yang sering menggunakannya. Bahaya yang dimaksudkan meliputi:

Frostbite

ais kering mempunyai suhu yang sangat sejuk. Sekiranya dipegang terlalu lama dengan tangan kosong, ais kering boleh menyebabkan pembakaran ais atauradang dingin. Ini berlaku kerana gangguan aliran darah ke tisu badan kerana suhu sejuk yang melampau.

Frostbite boleh menyebabkan kulit terasa sangat sejuk dan sakit, kemudian muncul kemerahan atau kemerahan dan lepuh muncul. Lama kelamaan, bahagian badan yang terjejas radang dingin akan bertukar menjadi hitam dan kebas. Ini bermaksud tisu badan telah mati kerana kekurangan aliran darah.

Semasa mengalami simptom awal radang dingin, Anda perlu segera mencari suhu yang hangat untuk melancarkan semula aliran darah. Tetapi, jika ia menyebabkan kerosakan tisu, radang dingin perlu segera dirawat oleh doktor.

Asfiksia

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ais kering boleh ditukar menjadi gas karbon dioksida. Sekiranya seseorang menghirup terlalu banyak gas ini, terutama di bilik tertutup tanpa pengudaraan, dia boleh mengalami asfiksia dan kekurangan oksigen.

Keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala, pening, sesak nafas, pingsan, dan sawan. Orang yang terkena asfiksia juga akan kelihatan lemah, pucat, dan kebiruan di bibir dan kuku (sianosis). Sekiranya tidak dirawat dengan segera oleh doktor, asfiksia boleh menyebabkan komplikasi maut.

Kecederaan akibat letupan

ais kering disimpan di dalam bekas tertutup dan pada suhu bilik dapat memerangkap gas karbon dioksida, sehingga meningkatkan tekanan udara di dalam bekas.

Ini boleh menyebabkan bekas meletup dan pecah. Sekeping ais kering dan bekas yang pecah boleh melambung dan mencederakan orang di sekelilingnya.

Gunakan Ais kering dengan selamat

Oleh itu ais kering sementara masih selamat digunakan, terdapat beberapa perkara yang harus selalu anda perhatikan, termasuk:

  • Pilih ais kering mengikut ukuran dan kuantiti yang diperlukan.
  • Gunakan peralatan pelindung diri, seperti sarung tangan, kacamata dan pelindung muka, semasa mengendalikan dan memotong ais kering.
  • berjimat ais kering dalam bungkusan yang sedikit terbuka atau mempunyai lubang.
  • Simpankan ais kering di luar jangkauan kanak-kanak.
  • Elakkan makan atau menelan ais kering.
  • Elakkan menghirup gas karbon dioksida yang dihasilkan ais kering.

Walaupun ia mempunyai banyak kegunaan dalam kehidupan seharian, ia berbahaya ais kering anda tidak boleh menganggapnya begitu sahaja.

Sekiranya kulit anda melepuh, menyakitkan, atau kehitaman dan kebas selepas disentuh ais kering, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Anda juga dinasihatkan untuk segera mengunjungi hospital terdekat sekiranya anda mengalami gejala sakit kepala dan sesak nafas setelah menyedut gas karbon dioksida dari udara ais kering.