Pecah membran pramatang - gejala, sebab dan rawatan

Pecah membran pramatang atau pecah pramatang membran (PROM) adalah keadaan di mana kantung ketuban pecah sebelum persalinan bermula. Keadaan ini boleh berlaku sama ada sebelum janin matang di rahim (sebelum kehamilan minggu ke-37), atau setelah janin matang.

Semakin awal pecahnya membran berlaku semasa kehamilan, semakin serius keadaannya. Tanda bahaya kehamilan ini perlu ditangani secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi bagi ibu dan bayi.

Ciri-ciri pecah membran pramatang

Wanita hamil akan merasakan cairan ketuban yang keluar dari faraj ketika membran pecah. Air yang keluar ini dapat mengalir perlahan atau keluar dengan cepat. Tidak seperti air kencing, kebocoran cairan amniotik tidak dapat dihentikan sehingga masih akan mengalir keluar walaupun anda telah mencuba menahannya.

Untuk menentukan dengan lebih baik sama ada cecair itu air kencing atau cairan ketuban, anda boleh menggunakan pelindung untuk menyerap cecair yang keluar. Pandangan seterusnya dan bau pembalut. Cecair ketuban tidak berwarna dan tidak berbau seperti air kencing, tetapi cenderung mempunyai bau yang manis.

Selain bocor cairan ketuban, pecahnya selaput dini boleh disertai dengan gejala berikut:

 • Pelvis terasa tertekan.
 • Keputihan atau rasa lebih basah daripada biasa.
 • Pendarahan faraj.

Hubungi doktor anda dengan segera, jika anda merasakan air anda pecah.

Penyebab pecah membran pramatang

Sebenarnya pecahnya selaput adalah perkara semula jadi yang berlaku ketika ibu hamil hendak bersalin. Tetapi pecahnya membran yang tidak diikuti dengan tanda-tanda melahirkan, terutama jika terjadi sebelum janin matang, tidak normal. Keadaan ini dikenali sebagai pecah membran pramatang.

Penyebab pecahnya pramatang membran tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang berisiko menyebabkan pecah selaput dini, iaitu:

 • Jangkitan rahim, serviks, atau vagina.
 • Kantung ketuban diregangkan secara berlebihan, kerana terlalu banyak cecair amniotik (polyhydramnios). Dalam kes-kes tertentu, pecahnya membran pramatang juga boleh berlaku pada wanita hamil yang mengalami kekurangan cairan ketuban (oligohydramnios).
 • Mengalami pendarahan faraj pada trimester kedua dan ketiga kehamilan.
 • Wanita hamil yang kurang berat badan atau kekurangan zat makanan.
 • Mengandung anak kembar.
 • Selang antara kehamilan kurang dari enam bulan.
 • Merokok atau menggunakan ubat semasa mengandung.
 • Pernah menjalani pembedahan atau biopsi pada serviks.
 • Telah melahirkan bayi pramatang.
 • Pernah mengalami pecah selaput pramatang pada kehamilan sebelumnya.

Diagnosis pecah membran pramatang

Doktor dapat mendiagnosis pecah selaput dini dari keluhan yang dirasakan oleh pesakit dan melalui pemeriksaan fizikal. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa bahagian dalam serviks untuk mengesahkan pecahnya membran. Sekiranya perlu, doktor juga akan melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk:

 • ujian pH, untuk memeriksa tahap keasidan cecair faraj. Sekiranya membran pecah, tahap keasidan cairan vagina akan lebih tinggi (semestinya lebih beralkali).
 • ultrasound, pengimejan dengan ultrasound kehamilan dapat dilakukan untuk memeriksa keadaan janin dan rahim, serta melihat jumlah cairan ketuban yang masih ada.

Rawatan pecah membran pramatang

Setelah membran pecah, doktor akan memeriksa untuk melihat apakah bayi anda siap untuk bersalin, kerana menunda kelahiran setelah membran pecah boleh menyebabkan jangkitan. Sekiranya tidak ada tanda-tanda melahirkan, pakar obstetrik akan mengesyorkan induksi untuk mempercepat kelahiran.

Walau bagaimanapun, jika pecah pramatang membran berlaku sebelum usia kehamilan mencapai 34 minggu, paru-paru janin tidak terbentuk sepenuhnya sehingga mereka tidak bersedia untuk dilahirkan. Dalam keadaan ini, doktor akan memberikan ubat kortikosteroid untuk mempercepat pematangan paru-paru janin, sehingga mereka dapat dilancarkan secepat mungkin. Untuk mengelakkan jangkitan, doktor juga akan memberi antibiotik. Setelah janin dianggap siap dilahirkan, doktor akan melakukan prosedur induksi.

Komplikasi pecahnya membran pramatang

Pecahnya selaput dini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi. Berikut adalah komplikasi yang boleh berlaku:

 • Jangkitan di membran yang menutupi janinatau chorioamnionitis

  Chorioamnionitis risiko menyebabkan jangkitan serius pada ibu dan janin, seperti radang paru-paru, meningitis, hingga sepsis.

 • Pemampatan tali pusat atau tali pusat

  Kekurangan cairan amniotik akibat pecahnya selaput dini boleh memberi tekanan pada tali pusat oleh janin. Dalam beberapa kes, tali pusat bahkan keluar dari rahim dan masuk ke dalam faraj. Mampatan tali pusat boleh menyebabkan kecederaan otak yang serius dan juga kematian.

 • Bayi dilahirkan pramatang

  Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya berisiko mengalami gangguan neurologi, masalah pernafasan, dan kesukaran belajar di kemudian hari. Walaupun jarang berlaku, pecahnya membran pramatang boleh berlaku sebelum 24 minggu kehamilan dan boleh menyebabkan kematian janin. Bayi yang dilahirkan sebelum minggu ke-24 dan berjaya bertahan hidup, berisiko mengalami gangguan perkembangan, penyakit paru-paru kronik, hidrosefalus, dan cerebral palsy.palsi serebrum).

Pencegahan pecahnya membran pramatang

Tidak ada yang istimewa yang dapat dilakukan untuk mencegah pecahnya selaput dini. Tetapi, kerana hubungan antara merokok semasa kehamilan dan pecahnya selaput dini, wanita hamil disarankan untuk tidak merokok. Jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan janin.