Mengenal Peralatan Pelindung Diri dan Jenisnya

Memakai alat pelindung diri (PPE) semasa bekerja dapat mencegah dan mengurangkan risiko berlaku kemalangan kerja. Dalam beberapa pekerjaan berisiko tinggi, peralatan pelindung diri adalah wajib. Walau bagaimanapun, jenis alat pelindung diri yang mesti dipakai tidak sama, bergantung pada jenis pekerjaan yang dijalankan.

Peralatan pelindung diri adalah peralatan yang mesti digunakan untuk melindungi pekerja dari bahaya yang boleh menyebabkan kecederaan serius atau penyakit yang berkaitan dengan pekerjaan mereka. Peralatan pelindung diri telah direka khas mengikut jenis pekerjaan, misalnya, PPE untuk pekerja binaan tidak akan sama dengan PPE untuk pekerja di makmal.

Semua peralatan PPE mesti memenuhi piawaian dan keperluan yang berlaku, seperti bersih, sesuai, dan selesa dipakai oleh pekerja, dan mesti diganti secara berkala jika tidak berfungsi dengan baik dan telah tamat tempoh.

Jenis Peralatan Pelindung Diri

Kewajiban memakai PPE telah disepakati oleh pemerintah melalui Kementerian Tenaga Kerja dan Transmigrasi Republik Indonesia. Bentuk alat bergantung pada fungsinya, iaitu:

1. Perlindungan kepala

Peralatan pelindung kepala berfungsi melindungi kepala dari hentakan, pukulan, atau kecederaan kepala akibat benda keras jatuh. Alat ini juga dapat melindungi kepala dari radiasi panas, api, percikan bahan kimia, atau suhu yang melampau.

Jenis peralatan pelindung kepala terdiri daripada topi keledar keselamatan (helmet keselamatan), topi atau tudung, dan pelindung rambut.

2. Perlindungan mata dan muka

Peralatan pelindung ini berfungsi untuk melindungi mata dan wajah daripada terkena bahan kimia berbahaya, seperti amonium nitrat, gas dan zarah yang terapung di udara atau air, percikan benda kecil, panas, atau wap.

Juga penting untuk menggunakan peralatan pelindung diri yang menutupi wajah dan mata untuk mengurangkan risiko terkena masalah kesihatan atau kecederaan akibat terdedah kepada radiasi, sinar cahaya, dan kesan atau pukulan dari objek keras atau tajam.

Peralatan pelindung mata yang biasa digunakan adalah cermin mata atau cermin mata khas cermin mata dan kacamata. Manakala peralatan pelindung wajah terdiri daripada pelindung muka (pelindung mukaatau topeng muka penuh, iaitu topeng yang menutupi seluruh wajah.

3. Peralatan pelindung telinga

Penutup telinga ini terdiri daripada penyumbat telinga (penutup telingaatau penutup telinga (penutup telinga) yang berfungsi melindungi telinga dari bunyi bising (pencemaran bunyi) atau tekanan udara.

4. Peralatan pelindung pernafasan

Fungsi alat ini adalah untuk melindungi organ pernafasan dengan menyalurkan udara bersih atau menyaring pendedahan kepada bahan atau benda berbahaya, seperti mikroorganisma (virus, bakteria, dan kulat), debu, kabut, wap, asap, dan gas kimia tertentu, sehingga agar tidak disedut dan masuk ke dalam badan.

Peralatan perlindungan pernafasan terdiri daripada beberapa komponen, iaitu:

  • Topeng.
  • Pernafasan.
  • tiub atau katrij khas untuk penghantaran oksigen.
  • Tangki selam dan pengatur, untuk pekerja yang bekerja di air.

Sekiranya pekerja mengalami masalah pernafasan di tempat kerja, lebih baik ada alat pernafasan, seperti topeng dan silinder oksigen.

5. Peralatan pelindung tangan

Tangan atau sarung tangan pelindung berfungsi untuk melindungi jari dari api, suhu panas atau sejuk, radiasi, arus elektrik, bahan kimia, kesan atau pukulan, tergores oleh benda tajam, atau jangkitan.

Sarung tangan ini diperbuat daripada pelbagai bahan, bergantung pada keperluan dan pekerjaan. Sarung tangan ini terbuat dari logam, kulit, kanvas, kain, getah, atau bahan khas untuk melindungi tangan dari bahan kimia tertentu.

6. Peralatan pelindung kaki

Alat ini berfungsi untuk melindungi kaki dari terkena atau terkena benda berat, tertusuk oleh benda tajam, terkena cecair panas atau sejuk dan bahan kimia berbahaya, dan tergelincir kerana permukaan licin. Jenis pelindung kaki dalam bentuk kasut getah (but) dan kasut keselamatan.

7. Pakaian pelindung

Pakaian pelindung berfungsi untuk melindungi tubuh dari suhu panas atau sejuk yang melampau, terdedah kepada api dan benda panas, percikan kimia, wap panas, impak, radiasi, gigitan haiwan atau sengatan, dan jangkitan virus, kulat, dan bakteria.

Jenis pakaian pelindung terdiri daripada rompi (rompi), apron (apron atau pakaian penutup), jaket, dan pakaian umum (sehelai keseluruhan).

8. tali pinggang keselamatan dan tali pengikat

Beberapa pekerjaan memerlukan pekerja untuk bekerja di posisi yang cukup berbahaya, seperti di ketinggian atau di ruang bawah tanah yang sempit. Tali pinggang dan tali pengaman ini berfungsi untuk mengehadkan pergerakan pekerja agar tidak jatuh atau terpisah dari kedudukan yang selamat.

9. Pelampung

Pelampung digunakan oleh pekerja yang bekerja di atas air atau di permukaan air supaya mereka boleh terapung dan tidak tenggelam. Apungan ini terdiri daripada jaket keselamatan atau jaket keselamatan.

Penting untuk diingat bahawa penggunaan peralatan pelindung diri sangat penting untuk melindungi diri anda dari kemalangan kerja. Tetapi sayangnya, masih banyak pekerja yang enggan memakai PPE kerana tidak selesa, sukar, berat, atau sesak.

Selain digunakan di tempat kerja, juga penting untuk menggunakan PPE ketika membersihkan rumah atau tempat-tempat tertentu dari sarang binatang yang membawa kuman atau virus, seperti hantavirus. Penggunaan PPE semasa wabak COVID-19 juga penting untuk mencegah dan mengawal jangkitan virus Corona.

Walaupun kadang-kadang boleh membuat pengguna tidak dapat bergerak dengan bebas dan tidak selesa, PPE masih perlu dipakai setiap saat semasa bekerja. Terutama jika telah ditentukan oleh peraturan syarikat dan pemerintah. Tujuannya adalah untuk mengelakkan masalah kesihatan dan kecederaan serius yang berpotensi mengancam nyawa atau menyebabkan kecacatan.