Tretinoin Topikal - Faedah, dos dan kesan sampingan

Tretinoin topikal adalah ubat untuk merawat jerawat. Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengatasi kerutan halus, bintik-bintik gelap, dan kulit kasar di wajah yang disebabkan oleh paparan sinar matahari.

Tretinoin topikal adalah ubat retinoid yang berfungsi dengan mempengaruhi pertumbuhan sel kulit dengan menjadikan lapisan kulit mengelupas seperti mengelupas. Cara kerja ini juga akan membantu membuka pori-pori kulit yang tersumbat.

Tanda dagangan tretinoin topikal: Lumiquin, Melavita, Refaquin, Retin-A, Skinovit-CP, Trentin, Trequinone, Vitacid

Apa itu Tretinoin Topikal

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Retinoid topikal
ManfaatMengatasi jerawat, kedutan halus, bintik-bintik gelap, dan kulit kasar di wajah kerana terdedah kepada cahaya matahari
Digunakan olehDewasa dan belia berumur 12 tahun
Tretinoin topikal untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui apakah tretinoin topikal diserap ke dalam susu ibu. Ibu yang menyusu dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya mereka ingin menggunakan ubat ini.
Bentuk ubatKrim, gel dan losyen

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Tretinoin Topikal

Ikuti cadangan dan nasihat doktor semasa menjalani rawatan dengan tretinoin topikal. Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan gunakan tretinoin topikal jika anda alah kepada ubat ini atau ubat lain yang mengandungi retinoid dan vitamin A. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada ikan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kulit, seperti eksim, dermatitis, atau keratosis aktinik.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau keluarga anda mempunyai sejarah barah kulit.
 • Elakkan pendedahan sinar matahari jangka panjang dan selalu gunakan perlindungan kulit, seperti pakaian tertutup atau pelindung matahari, semasa rawatan dengan tretinoin topikal, kerana ubat ini dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap sinar matahari.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat yang sedang anda ambil, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah menggunakan tretinoin topikal.

Dos dan Peraturan Penggunaan Tretinoin Topikal

Berikut adalah dos tretinoin topikal yang biasa berdasarkan penggunaannya:

Matlamat: Mengatasi jerawat

 • Gunakan krim, gel, atau losyen yang mengandungi 0,01-0,05% tretinoin. Ambil jumlah ubat yang mencukupi dengan hujung jari anda dan sapukan secara merata di kawasan yang berjerawat sekali sehari pada waktu malam atau sebelum tidur.

Matlamat: Mengatasi kulit kasar, kedutan, dan bintik-bintik gelap (hiperpigmentasi)

 • Gunakan krim yang mengandungi 0,02-0,05% tretinoin. Ambil jumlah krim yang mencukupi dengan hujung jari dan sapukan secara merata pada kawasan muka yang terkena sekali sehari pada waktu malam atau sebelum tidur.

Cara Menggunakan Tretinoin Topikal dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat pada bungkusan tretinoin topikal sebelum mula menggunakannya. Jangan gunakan tretinoin topikal pada kulit yang pecah atau terbakar matahari.

Basuh tangan anda dan bersihkan wajah anda dengan sabun ringan dan air suam sebelum menggunakan tretinoin topikal. Keringkan kawasan kulit untuk diaplikasikan dengan tretinoin topikal dan tunggu sekitar 20-30 minit sehingga kulit kering sepenuhnya sebelum menggunakan ubat.

Sapukan tretinoin topikal ke kawasan kulit yang ingin anda rawat. Jangan gunakan ubat ini ke kawasan kulit yang terbakar sinar matahari atau luka terbuka.

Elakkan menggunakan tretinoin topikal ke mata, lubang hidung, atau mulut. Sekiranya ubat itu bersentuhan dengan kawasan tersebut, segera bilas dengan air bersih. Basuh tangan anda dengan bersih selepas menggunakan tretinoin topikal.

Sekiranya anda menggunakan produk yang mengandungi sulfur, resorcinol atau asid salisilik, tunggu sehingga produk tersebut habis sebelum menggunakan tretinoin topikal.

Hasil penggunaan tretinoin topikal untuk merawat jerawat biasanya dapat dilihat setelah 2-6 minggu. Sementara itu, untuk mengurangkan kedutan halus, bintik-bintik gelap, dan kulit kasar memerlukan masa 3-6 bulan. Oleh itu, jangan hentikan rawatan kurang dari waktu ini.

Simpan tretinoin topikal pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Tretinoin Topikal dengan Dadah Lain

Interaksi ubat yang boleh berlaku apabila tretinoin topikal digunakan bersama dengan ubat lain atau produk kecantikan tertentu adalah:

 • Peningkatan kepekaan kulit terhadap cahaya matahari ketika digunakan dengan ciprofloxacin, chlorpromazine, hydrochlorothiazide, sulfamethoxazole, atau tetracycline
 • Peningkatan risiko kerengsaan teruk dan penurunan keberkesanan tretinoin topikal apabila digunakan dengan benzoil peroksida
 • Peningkatan risiko kerengsaan teruk atau kulit kering ketika digunakan dengan produk yang mengandung sulfur, asam salisilat, atau resorcinol

Juga, elakkan menggunakan tretinoin topikal dengan produk lain yang boleh menyebabkan kerengsaan, termasuk produk penyingkiran rambut, produk yang mengandungi alkohol, atau produk yang boleh menyebabkan kulit kering.

Kesan dan Bahaya Tretinoin Topikal

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan tretinoin topikal adalah:

 • Kulit gatal, bengkak, merah, kering, atau mengelupas
 • Sensasi hangat atau menyengat pada kulit wajah
 • Parut meningkat pada jerawat
 • Warna kulit menjadi lebih gelap atau lebih terang di kawasan yang digunakan pada ubat

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang dinyatakan di atas. Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan tretinoin topikal.