Phimosis - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Phimosis atau fImosis adalah kelainan pada zakar yang tidak disunat Kulit khatan atau kulup zakar dilekatkan rapat ke kepala zakar. Ini adalah perkara biasa di bayi dan kanak-kanak.

Phimosis adalah keadaan normal pada bayi dan kanak-kanak yang disebabkan oleh kulit kepala atau kulup zakar tidak terlepas sepenuhnya dari kepala zakar. Kulit khatan akan gugur dengan sendirinya ketika anak semakin tua. Jangan cuba membuangnya kerana akan berisiko menyebabkan gangguan yang disebut paraphimosis.

Paraphimosis berlaku apabila kulup yang ditarik menjadi tersekat dan tidak dapat kembali ke kedudukan asalnya. Paraphimosis adalah keadaan perubatan kecemasan yang mesti dirawat dengan segera kerana dapat menyekat aliran darah ke kepala zakar.

Gejala Phimosis

Phimosis pada kanak-kanak yang tidak disunat adalah keadaan normal yang disebabkan oleh perlekatan kulup ke kepala zakar. Kulit khatan zakar anak akan meregang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia. Kulit kulup akan terlepas sepenuhnya pada usia 17 tahun.

Walaupun secara amnya phimosis pada anak adalah keadaan normal, ada keadaan yang perlu diperhatikan pada zakar anak, yaitu ketika kulup yang telah terlepas tetapi melekat ke belakang atau kepala zakar menjadi radang (balanitis).

Phimosis yang berlaku pada orang dewasa juga merupakan keadaan yang tidak normal. Orang dewasa dengan phimosis mungkin mengalami kesakitan, pembakaran, dan penurunan keinginan seksual.

Bila hendak berjumpa doktor

Phimosis adalah keadaan normal bagi kanak-kanak lelaki yang tidak disunat. Walau bagaimanapun, phimosis mempunyai risiko menyebabkan balanitis yang dapat dicirikan oleh gejala berikut:

 • Kepala zakar terasa sakit, dan kelihatan bengkak dan merah.
 • Pelepasan tebal dari kulup.
 • Garis putih terbentuk di sekitar kepala zakar yang menyerupai a
 • Terdapat darah di dalam air kencing.
 • Membakar atau sakit ketika membuang air kecil.
 • Sakit pelvis yang lebih rendah.

Sekiranya keadaan ini timbul, segera berjumpa doktor anak anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Kanak-kanak perlu menjalani imunisasi rutin mengikut jadual yang disyorkan oleh pakar pediatrik. Pada masa imunisasi, pakar pediatrik juga akan memantau keadaan kesihatan anak, termasuk keadaan zakar anak.

Dengan bertambahnya usia, kulup anak lelaki akan meregang sehingga dapat ditarik dari kepala zakar. Tetapi, jika kulup telah meregang dan kemudian dilekatkan dengan kuat, segera berjumpa doktor. Ini adalah keadaan yang tidak normal.

Punca Phimosis

Phimosis adalah keadaan normal pada kanak-kanak yang tidak disunat, terutama kanak-kanak di bawah usia 3 tahun. Selepas itu, kulup akan melonggarkan dengan sendirinya sehingga dapat bergerak atau ditarik ke belakang kepala zakar.

Selain kanak-kanak, phimosis juga boleh berlaku pada orang dewasa yang belum disunat. Tidak seperti kanak-kanak, phimosis pada orang dewasa adalah keadaan yang tidak normal dan boleh disebabkan oleh:

 • Keradangan kepala zakar
 • Jangkitan kepala zakar
 • Lichen sclerosus
 • Ekzema
 • Psoriasis
 • Diabetes

Phimosis pada orang dewasa lebih kerap berlaku pada seseorang yang telah berulang kali menggunakan kateter kencing.

Diagnosis Phimosis

Phimosis akan muncul dari gejala yang muncul, iaitu kulup zakar yang melekat pada kepala zakar. Keadaan ini normal pada kanak-kanak, terutamanya pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Namun, jika ada gejala yang perlu diperhatikan, segera berjumpa doktor.

Semasa berunding dengan doktor, doktor akan bertanya mengenai gejala yang dirasakan oleh pesakit, maka doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama pada zakar. Selepas itu, doktor akan menentukan langkah-langkah rawatan yang akan dilakukan, tanpa memerlukan pemeriksaan tambahan.

Rawatan Phimosis

Sebilangan besar kes phimosis tidak serius dan tidak memerlukan rawatan khas. Bagi ibu bapa yang anaknya mempunyai phimosis, jangan sekali-kali menarik kulup zakar secara paksa. Tindakan ini boleh mencetuskan kerengsaan atau jangkitan, bahkan paraphimosis berbahaya boleh terjadi.

Doktor akan memberikan langkah rawatan sekiranya phimosis menyebabkan gejala yang mengganggu aktiviti harian. Jenis rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan usia dan keparahan phimosis pesakit.

Berikut adalah jenis rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor anda:

Dadah

Doktor boleh memberi ubat untuk melegakan phimosis. Salah satu ubat yang boleh digunakan adalah kortikosteroid topikal dalam bentuk krim, gel, atau salap. Ubat kortikosteroid dapat membantu melenturkan kulup, menjadikannya lebih mudah untuk menarik kembali.

Doktor juga boleh memberi ubat lain mengikut penyebab phimosis. Sekiranya pesakit mengalami jangkitan yis, pesakit akan diberi krim antijamur. Sekiranya pesakit mempunyai jangkitan bakteria, pesakit akan diberi krim antibiotik.

Phimosis pada orang dewasa boleh mengganggu aktiviti seksual kerana menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan. Untuk mengatasinya, doktor mungkin mengesyorkan penggunaan kondom dan pelincir semasa melakukan hubungan intim.

Sunat

Doktor akan menasihati pesakit untuk menjalani sunat sekiranya pesakit mengalami balanitis berulang atau radang kelenjar, atau jangkitan saluran kencing berulang. Sunat juga dapat dilakukan jika kulup dilekatkan dengan sangat ketat.

Komplikasi Phimosis

Walaupun phimosis pada kanak-kanak adalah keadaan normal, phimosis boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan zakar. Sekiranya berlaku pada orang dewasa, phimosis boleh menyebabkan komplikasi seperti berikut:

 • Phimosis yang berlaku secara spontan
 • Posthitis atau keradangan kulup.
 • Nekrosis atau kerosakan tisu kepala zakar.
 • Autoamputasi kepala zakar kerana kerosakan tisu.

Pencegahan Phimosis

Phimosis adalah keadaan normal pada kanak-kanak. Langkah pencegahan diperlukan untuk mencegah jangkitan zakar pada kanak-kanak. Atas sebab ini, ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka untuk selalu membersihkan dan mengeringkan zakar dengan kerap.

Semasa pada orang dewasa, membersihkan zakar dilakukan untuk mencegah terjadinya atau berulang phimosis. Langkah-langkah yang boleh diambil untuk membersihkan zakar adalah:

 • Basuh zakar setiap hari dengan air semasa mandi. Ini juga perlu dilakukan pada lelaki yang telah disunat.
 • Gunakan sabun yang tidak mengandungi minyak wangi dan elakkan penggunaan deodoran pada zakar untuk mengurangkan risiko kerengsaan.

Tarik kulit khatan dengan lembut untuk membersihkan kulit di bawah kulup, tetapi jangan tarik kulit khatan dengan kuat kerana ini boleh menyebabkan sakit dan luka.