Sebelum Sambungan Bulu Mata, Perhatikan Cara dan Risiko

Memiliki bulu mata yang panjang dan kerinting adalah impian banyak wanita, jadi ada pelbagai cara untuk mewujudkannya. Salah satunya ialah sambungan bulu mata. Namun, berhati-hatilah. Sebelum menghayatinya, ketahui dahulu perkara di sekeliling sambungan bulu mata supaya anda mengelakkan risiko yang mungkin berlaku.

Sambungan Bulu mata adalah prosedur untuk menggabungkan bulu mata semula jadi dengan bulu mata buatan. Bulu mata palsu yang digunakan boleh dibuat dari serat sintetik, seperti nilon atau rambut binatang. Bulu mata palsu ini kemudian dilekatkan dengan gam khas pada hujung bulu mata sebenar.

Akibatnya, bulu mata kelihatan lebih panjang, lebih tebal, dan lebih tebal tanpa perlu menggunakan maskara. Hasil ini biasanya boleh bertahan hingga 1 bulan.

Bagaimana Sambungan Bulu Mata Selesai?

Sambungan bulu mata atau pelanjutan bulu mata ia dilakukan dengan menggunakan pinset panjang dan runcing, serta pelekat atau gam khas. Prosedur ini secara amnya memakan masa sekitar 2-3 jam.

Jurusolek akan memisahkan bulu mata semula jadi satu demi satu untuk melekatkannya pada bulu mata sintetik menggunakan gam, kemudian tahan sebentar sehingga mereka bersambung dengan sempurna. Setiap mata dapat digunakan 40-100 bulu mata palsu.

Sambungan bulu mata dengan teknik pemanjangan bulu mata separa kekal dan perlu sentiasa dikemas kini. Untuk hasil yang lebih tahan lama, pembedahan pemindahan bulu mata juga boleh digunakan. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya dilakukan oleh doktor.

Adakah Selamat Dilakukan Sambungan Bulu mata?

Sambungan bulu mata sebenarnya selamat dilakukan, selagi prosedur itu dilakukan oleh jurusolek yang berpengalaman dan bertauliah. Bukan hanya jurusolek yang boleh dipercayai, sambungan bulu mata juga harus dilakukan di salon atau klinik kecantikan yang bersih dan mempunyai izin rasmi.

Usaha ini penting dilakukan untuk mengelakkan risiko jangkitan dan kerengsaan pada mata anda kerana prosedur sambungan bulu mata menggunakan alat yang kurang steril atau dilakukan oleh orang yang tidak mahir menggunakannya.

Di samping itu, patuhi juga arahan atau arahan jurusolek yang mengusahakannya sambungan bulu mata semasa prosedur, misalnya menutup mata untuk mengelakkan pelekat menyentuh mata.

Adakah Terdapat Risiko atau Kesan Sampingan dari Sambungan Bulu mata?

Walaupun dianggap selamat, prosedurnya sambungan bulu mata juga mempunyai risiko dan kesan sampingan, termasuk:

Masalah mata

Prosedur sambungan bulu mata boleh menyebabkan kerengsaan mata, kemerahan, atau bengkak. Ini lebih berisiko jika sambungan bulu mata dilakukan oleh jurusolek yang tidak berpengalaman.

Sekiranya dilakukan secara cuai, sambungan Bulu mata boleh menyebabkan kecederaan mata atau masalah mata yang serius, seperti jangkitan kornea dan radang kelopak mata.

Reaksi alergi atau kerengsaan terhadap bahan yang digunakan

Beberapa jenis gam pelekat sambungan bulu mata mungkin mengandungi formaldehid. Bahan ini boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang, terutama pada orang yang mempunyai kulit sensitif.

Sambungan bulu mata berulang

Melampirkan bulu mata palsu ke bulu mata semula jadi boleh menyebabkan bulu mata semula jadi jatuh atau jatuh lebih cepat. Sekiranya bulu mata yang sebenarnya jatuh, bulu mata palsu juga akan hilang, sehingga sambungan bulu mata perlu dibuat semula.

Ini biasanya berlaku dalam beberapa minggu hingga 2 bulan selepasnya sambungan bulu mata dilakukan. Kerja semula sambungan bulu mata pasti akan meningkatkan perbelanjaan anda dan memakan masa.

Selain itu, jika anda tidak berhati-hati dalam merawatnya dan tidak menjaga kebersihan mata, bakteria dapat terkumpul di bawah lapisan bulu mata dan menyebabkan jangkitan.

Cara Mencegah Kesan Sampingan Sambungan Bulu mata?

Untuk mengelakkan berlakunya kesan sampingan setelah menjalani sambungan bulu mata, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Pastikan anda mendapat maklumat mengenai faedah dan risiko yang mungkin timbul sambungan bulu mata.
  • Pastikan salun atau klinik kecantikan tempat anda melakukannya sambungan bulu mata bersih, steril, dan mempunyai lesen rasmi.
  • Pastikan pemasangan bulu mata dilakukan oleh pakar kecantikan yang terlatih dan bertauliah.
  • Maklumkan keadaan tertentu yang anda miliki, misalnya jika anda mempunyai sejarah penyakit mata, alahan, atau sensitif terhadap bahan kosmetik tertentu yang digunakan pada mata.
  • Seboleh mungkin, pilih produk yang menyenaraikan ramuan yang terdapat di dalamnya, tahap keselamatan, dan tarikh luput produk.

Setelah bulu mata palsu dipasang, jangan tarik atau gosokkan bulu mata. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada folikel atau akar bulu mata. Perhatikan bulu mata palsu yang terpasang di kelopak mata anda mengikut arahan penjagaan, agar masalah kesihatan tidak terjadi kerana sambungan bulu mata.

Sekiranya kelopak mata anda terasa gatal, sakit, bengkak, atau bahkan berkeringat setelah menjalani sambungan bulu mata, segera berjumpa doktor mata untuk mendapatkan rawatan.