Mengenai Virus Nipah dan Potensinya Menjadi Pandemik Baru

Virus Nipah adalah sejenis virus berbahaya. Penularan virus nipah boleh berlaku melalui perantara haiwan liar kepada manusia. Walaupun belum terdeteksi di Indonesia, Anda masih harus waspada karena virus ini diduga berpotensi menjadi wabah.

Belum lagi wabak COVID-19 melanda dunia, masyarakat kembali berhadapan dengan munculnya virus lain yang dianggap berpotensi menjadi wabak baru, iaitu virus Nipah (NiV).

Virus Nipah adalah sejenis virus yang boleh menyerang haiwan dan manusia. Virus ini sendiri sebenarnya telah wabak di beberapa negara, seperti Malaysia, Singapura, Bangladesh, dan India.

Keberadaan virus Nipah belum dapat dikesan di Indonesia hingga sekarang. Namun, beberapa kes jangkitan virus telah disahkan di negara-negara yang dekat dengan Indonesia.

Oleh itu, masyarakat diharapkan lebih peka dengan virus ini yang dianggap mudah menular.

Asal-usul Virus Nipah

Virus Nipah pertama kali dikenal pasti di sebuah ladang babi di Malaysia pada tahun 1999. Pada masa itu, beberapa jenis haiwan menunjukkan gejala demam, sukar bernafas, dan kejang.

Menurut WHO, virus ini berasal dari kelawar buah yang ditularkan ke babi semasa penebangan hutan secara besar-besaran, menyebabkan populasi kelelawar bergerak lebih dekat ke kawasan ternakan.

Babi yang telah dijangkiti dapat menyebarkan virus Nipah kepada petani dan penternak juga dapat menyebarkannya kepada manusia lain. Proses penularan yang mudah ini menjadikan virus Nipah disyaki berpotensi menjadi wabak.

Ketahui bagaimana Virus Nipah disebarkan

Virus Nipah adalah sejenis virus RNA yang tergolong dalam kelas Paramyxovirus. Kumpulan virus ini juga boleh menyebabkan penyakit lain, seperti radang paru-paru, penyakit gondok, dan campak.

Virus Nipah diketahui berasal dari haiwan liar, seperti kelawar pemakan buah (Pteropus sp.), dan binatang ternakan, seperti domba, kambing, dan babi, yang dijangkiti virus.

Penularan virus Nipah dapat terjadi ketika manusia bersentuhan langsung dengan cairan tubuh binatang yang dijangkiti, seperti air liur, darah, dan air kencing.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa seseorang dapat mengalami gejala jangkitan virus ini ketika dia memakan daging dari haiwan yang dijangkiti virus nipah, terutama yang kurang matang.

Bukan hanya dari haiwan ke manusia, virus Nipah juga diketahui menular di antara manusia. Seseorang boleh dijangkiti virus nipah jika dia bersentuhan dengan pesakit yang dijangkiti virus tersebut.

Tanda dan Gejala Jangkitan Virus Nipah

Virus Nipah mempunyai masa inkubasi sekitar 4-14 hari. Ini bermaksud, seseorang dapat mengalami gejala jangkitan virus Nipah setelah virus tersebut memasuki tubuhnya dalam jangka masa tersebut.

Jangkitan virus nipah boleh menyebabkan gejala ringan yang serupa dengan gejala selesema, tetapi juga boleh menyebabkan gejala yang teruk yang boleh menyebabkan kematian. Apabila dijangkiti virus Nipah, seseorang mungkin mengalami gejala berikut:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Batuk
 • Sakit tekak
 • Sakit otot
 • Susah bernafas
 • Gag

Sementara itu, dalam kes yang teruk, jangkitan virus Nipah dapat menyebabkan radang otak (ensefalitis).

Orang yang menderita ensefalitis akibat jangkitan virus nipah mungkin mengalami gejala seperti mengantuk yang mudah, kesukaran untuk fokus dan menumpukan perhatian, dan disorientasi atau tidak dapat mengenali masa, tempat, dan orang lain, termasuk mereka yang paling dekat dengan mereka.

Untuk keradangan otak yang cukup parah, keadaan ini bahkan boleh menyebabkan penderita mengalami sawan, pembengkakan otak, dan koma.

Tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan jangkitan virus Nipah, dan juga tidak ada vaksin untuk mencegah penyakit ini. Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang dijangkiti virus ini dapat pulih dengan sendirinya.

Dalam kes yang teruk, seperti ensefalitis, orang yang dijangkiti virus Nipah dapat mengalami komplikasi berbahaya, seperti serangan sawan yang kerap, perubahan keperibadian, atau bahkan kematian.

Mencegah Jangkitan Virus Nipah

Mencegah selalu lebih baik daripada menyembuhkan. Oleh itu, untuk mengelakkan penularan virus Nipah, disarankan agar anda mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Elakkan bersentuhan dengan kelawar atau haiwan ternakan yang berisiko dijangkiti virus Nipah. Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan jaring di sekitar rumah untuk mengelakkan kelawar memasuki rumah.
 • Basuh sayur dan buah sebelum dimakan dan elakkan memakan buah atau sayur yang kotor dan nampaknya telah digigit oleh haiwan.
 • Gunakan peralatan pelindung diri, seperti sarung tangan, but, dan pelindung muka, ketika membersihkan kotoran atau air kencing haiwan.
 • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas berinteraksi dengan haiwan atau orang yang sakit, terutama yang mempunyai gejala jangkitan virus Nipah.
 • Elakkan memakan daging kelawar atau daging ternakan yang tidak dimasak.

Walaupun belum ada laporan mengenai kasus infeksi virus Nipah di Indonesia, Anda masih harus waspada karena virus ini mudah ditularkan dari binatang atau orang yang dijangkiti, sehingga dianggap berpotensi menjadi pandemi.

Sekiranya anda bersentuhan dengan haiwan atau orang yang disyaki dijangkiti virus Nipah dan mengalami gejala demam, batuk, sakit otot, sakit kepala, dan kelemahan, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.