Adakah normal susu ibu keluar semasa kehamilan?

Susu ibu yang keluar semasa mengandung boleh membuat kebanyakan wanita hamil terkejut dan tertanya-tanya, adakah keadaan ini normal? Ayuh, cari jawapan dan penjelasannya di sini!

Walaupun tidak semua wanita hamil mengalaminya, susu ibu yang keluar semasa mengandung bukanlah perkara yang aneh. Sekiranya ini berlaku, wanita hamil tidak perlu terlalu risau, kerana ini adalah sebahagian daripada persediaan badan untuk menyusui nanti.

Susu ibu keluar semasa kehamilan, bagaimana prosesnya?

Pembentukan susu ibu telah berlangsung sejak kehamilan, tepat pada usia kehamilan 14 minggu. Susu yang keluar semasa kehamilan sebenarnya adalah kolostrum, yang merupakan cecair protein tinggi dan tebal yang mengandungi antibodi untuk melindungi bayi dari jangkitan, terutama pada hari-hari pertama setelah kelahiran.

Susu ibu atau kolostrum yang keluar semasa kehamilan atau sebelum bayi dilahirkan menunjukkan bahawa payudara sudah bersedia untuk memberi susu, dan itu normal. Kolostrum kekuningan ini biasanya keluar dari kehamilan 5-6 bulan atau pada trimester ketiga kehamilan.

Susu bocor biasanya boleh keluar pada bila-bila masa, misalnya ketika payudara diurut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ini juga boleh berlaku apabila puting dirangsang dan hormon oksitosin dilepaskan, misalnya semasa hubungan seksual.

Wanita hamil tidak perlu bimbang kehabisan susu ibu, walaupun susu keluar sebelum melahirkan. Sebabnya, cecair ini akan terus dihasilkan dan lebih banyak lagi setelah bayi dilahirkan.

Cara mengatasi susu yang keluar semasa hamil

Susu ibu yang keluar semasa hamil bukanlah perkara yang buruk dan tidak dapat dicegah. Berikut adalah beberapa cara mengatasi susu yang keluar atau bocor:

Memerah susu kolostrum

Dalam kes tertentu, doktor mungkin menyarankan agar wanita hamil mengekspresikan kolostrum sebelum bayi dilahirkan. Ini biasanya disarankan jika bayi dalam kandungan dikesan mempunyai keadaan tertentu, seperti sindrom Down atau kecenderungan untuk dilahirkan sebelum waktunya.

Dengan cara itu, bayi dapat mendapat susu ibu sebaik sahaja dilahirkan, walaupun dia belum dapat menyusui.

Menggunakan pembalut payudara

Supaya susu yang tiba-tiba meresap semasa kehamilan tidak mengganggu, wanita hamil boleh menggunakan pembalut payudara atau pembalut payudara. Beberapa petua di bawah boleh menjadi panduan sekiranya ibu hamil ingin menggunakan pelindung payudara:

  • Tukar alas secara berkala untuk mengelakkan susu naik dan berbau.
  • Pilih coli yang selesa dan ringan untuk dipakai dengan pelindung payudara pada waktu malam.
  • Pilih pelindung payudara yang diperbuat daripada kain, jika anda tidak selesa dengan pelapik payudara sekali pakai.
  • Pakai pakaian dengan corak atau warna yang dapat menyamarkan susu yang merembes di sekitar pakaian, atau menggunakan selendang, jaket, baju sejuk untuk menutupnya.

Sebagai tambahan kepada 2 cara di atas, jika boleh wanita hamil harus mengurangkan rangsangan puting susu untuk mengurangkan kemungkinan susu keluar.

Tidak perlu malu atau malu jika susu ibu keluar ketika anda bersama orang lain, kerana ini adalah proses semula jadi dalam rangkaian proses mengandung, melahirkan, dan menyusui.

Sebenarnya, susu ibu yang keluar semasa hamil adalah tanda bahawa ibu hamil sudah bersedia menghadapi fasa seterusnya, iaitu menyusukan bayi. Jadi, ibu hamil perlu bersyukur kerana banyak ibu mengadu bahawa susu mereka belum keluar, walaupun selepas melahirkan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil harus berjumpa doktor sekiranya susu yang keluar disertai dengan darah atau sakit sehingga dapat segera diperiksa dan diberi rawatan yang tepat.