Bukan sahaja menjadikan anda kelihatan lebih muda, berikut adalah 5 kebaikan topeng kopi untuk kulit wajah

Topeng kopi dipercayai mempunyai khasiat untuk menghilangkan sel kulit mati dan menjadikan kulit kelihatan awet muda. Beberapa jenama produk penjagaan kulit malah menambahkan ekstrak kopi pada produk mereka. Selain itu, topeng kopi juga mempunyai pelbagai faedah lain untuk kesihatan kulit wajah.

Kopi tidak hanya enak dimakan, tetapi juga dapat diolah menjadi topeng yang bermanfaat untuk kecantikan kulit.

Topeng kopi boleh dibuat dengan mencampurkan bubur kopi dengan pelarut seperti minyak zaitun, kemudian memasangkannya ke permukaan kulit wajah selama beberapa minit.

Nutrien dan vitamin yang terdapat dalam topeng kopi akan menyerap ke dalam kulit, sehingga dapat membersihkan pori-pori, menghilangkan sel-sel kulit mati, dan melembutkan dan mencerahkan kulit.

Kelebihan Masker Kopi untuk Kulit Muka

Pelbagai bahan semula jadi dapat digunakan sebagai campuran kopi dalam pembuatan topeng, mulai dari buah, sayur, hingga biji. Selain aromanya yang menenangkan, biji kopi kaya dengan antioksidan semula jadi yang sangat penting untuk kesihatan kulit wajah.

Berikut adalah beberapa kelebihan topeng kopi untuk kesihatan kulit wajah:

1. Menjadikan wajah kelihatan lebih muda

Kopi mengandungi antioksidan yang dapat melindungi kulit dari radikal bebas. Sekiranya kulit wajah terkena radikal bebas yang berlebihan, tanda-tanda penuaan akan kelihatan lebih cepat.

Antioksidan juga dapat mencegah penurunan kadar kolagen dan meningkatkan pengeluaran elastin, sehingga kulit tetap terasa ketat. Selain itu, kandungan kafein di dalam kopi juga dapat menjadikan kulit lebih kencang dan menyamarkan mata panda.

2. Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak biji kopi dapat melindungi kulit dari kerosakan, terutama yang disebabkan oleh paparan sinar matahari. Walau bagaimanapun, anda tetap disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari ketika anda berada di luar rumah agar kulit anda terlindung.

3. Menenangkan kulit wajah

Kopi memang boleh memberikan kesan merangsang pada tubuh ketika dimakan. Namun, ketika digunakan sebagai topeng kopi, kandungan antioksidan mampu menenangkan kulit wajah sehingga dapat mengatasi kerengsaan kulit akibat paparan sinar matahari atau penggunaan produk tertentu.

4. Merawat kulit yang berjerawat

Kopi mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang yang dapat merawat kulit yang berjerawat. Selain itu, antioksidan dalam kopi juga dipercayai dapat mengurangkan penampilan jerawat pada kulit.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan keberkesanan topeng kopi dalam merawat kulit yang berjerawat.

5. Mengeluarkan sel kulit mati

Masker kopi juga dapat digunakan untuk menghilangkan sel kulit mati. Selain itu, bubuk kopi juga dapat menghilangkan kotoran yang menyumbat liang dan merangsang peredaran darah di bawah kulit.

Ini menjadikan topeng kopi baik untuk menghilangkan minyak berlebihan dari kulit dan menjadikan kulit wajah kelihatan lebih segar.

Manfaat lain dari topeng kopi untuk kulit wajah adalah melembutkan dan menghaluskan kulit, mengurangkan hiperpigmentasi, dan memudarkan lingkaran hitam pada mata. Walau bagaimanapun, kelebihan topeng kopi ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya.

Cara Membuat dan Menggunakan Topeng Kopi

Untuk membuat topeng kopi sendiri di rumah, anda boleh mencampurkan beberapa sudu teh kopi dengan pelarut semula jadi tanpa komedogenik, seperti minyak zaitun.

Seterusnya, oleskan ke wajah anda dengan gerakan melingkar dan biarkan selama 10-30 minit. Selepas itu, bilas topeng kopi dengan air suam.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, elakkan menggosok topeng kopi sambil membilasnya kerana boleh menyebabkan kerengsaan, ruam, atau kemerahan pada kulit. Penggunaan topeng kopi cukup sekali atau dua kali seminggu dan tidak digalakkan menggunakannya setiap hari.

Pastikan juga topeng kopi yang anda gunakan sentiasa segar atau baru dibuat untuk mengelakkan kehadiran bakteria yang sebenarnya boleh merosakkan kulit wajah.

Tetapi perlu diingat, topeng kopi bukan satu-satunya penjagaan kulit wajah yang dapat menjadikan wajah anda kelihatan muda dan sihat. Untuk mengekalkan kulit wajah yang sihat, anda juga boleh memilih topeng atau produk penjagaan kulit yang mengandungi asid laktik, asid glikolat, retinol, atau asid hyaluronik.

Apa sahaja topengnya, pilihlah yang sesuai dengan jenis kulit anda. Sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau kerengsaan setelah menggunakan topeng kopi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found