Ketahui cara mencegah diabetes di sini

Cara mencegah diabetes adalah mustahak untuk digunakan oleh sesiapa sahaja. Ini kerana jumlah penghidap diabetes meningkat setiap tahun. Selain mencegah diabetes atau diabetes, langkah pencegahan ini juga penting sebagai bagian dari gaya hidup sihat.

Diabetes adalah masalah kesihatan global yang semakin meningkat. Data penyelidikan pada tahun 2018 menunjukkan bahawa sekitar 450 juta orang di seluruh dunia menderita diabetes. Di Indonesia saja, jumlah penderita diabetes di semua provinsi dianggarkan sekitar 15-17 juta orang.

Secara umum, diabetes terbahagi kepada dua jenis, iaitu diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Diabetes jenis 1 berlaku apabila tubuh tidak dapat menghasilkan insulin dalam jumlah yang mencukupi, sehingga glukosa atau gula yang dimakan tidak dapat diproses.

Sementara itu, diabetes jenis 2 adalah keadaan ketika tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul. Di luar itu, diabetes juga boleh berlaku semasa kehamilan (diabetes kehamilan).

Apa pun jenisnya, penyakit ini boleh menyebabkan kadar gula darah (glukosa) menjadi tinggi. Sekiranya dibiarkan, gula darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan beberapa komplikasi berbahaya.

Petua yang Betul untuk Mencegah Diabetes

Punca sebenar diabetes jenis 1 tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dikaitkan dengan penyakit autoimun, gangguan genetik, dan keturunan. Oleh kerana tidak diketahui dengan pasti, maka pencegahannya tidak dapat dipastikan.

Sementara itu, diabetes jenis 2 diketahui berkaitan dengan faktor genetik, gaya hidup tidak sihat, obesiti, dan ketahanan insulin.

Untuk mencegah diabetes, ada beberapa cara yang boleh dilakukan, iaitu:

1. Mengamalkan diet yang sihat

Menjalani diet yang sihat adalah salah satu kunci utama untuk mengelakkan diabetes. Agar tidak menghidap diabetes, anda disarankan untuk membatasi penggunaan makanan dan minuman yang tinggi gula, kalori, dan lemak, seperti makanan olahan, kek, ais krim, dan makanan cepat saji. Untuk mengurangkan risiko menghidap diabetes, hadkan pengambilan gula harian anda hingga 40 gram atau setara dengan 9 sudu teh gula.

Sebaliknya, tingkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, kacang-kacangan, dan biji-bijian yang mengandungi banyak serat dan karbohidrat kompleks. Pencegahan dengan ramuan herba boleh dilakukan dengan menggunakan kulit manggis.

Sekiranya anda suka snek, anda harus memilih makanan ringan yang sihat, seperti susu, yogurt rendah lemak dan gula, dan kacang rebus tanpa garam. Selain itu, elakkan minuman ringan atau jus buah bungkus yang mempunyai kandungan gula tinggi dan minum banyak air.

2. Melakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur mempunyai banyak manfaat, salah satunya adalah mencegah tubuh daripada menghidap diabetes. Bersenam secara teratur dapat membantu tubuh menggunakan hormon insulin dengan lebih berkesan, sehingga kadar gula dalam darah dapat dikawal dengan lebih baik.

Luangkan masa anda untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Apa-apa jenis senaman, asalkan dilakukan secara teratur, boleh menjadi cara yang berkesan untuk mencegah diabetes.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan yang ideal dapat ditentukan dengan menggunakan kalkulator BMI (Indeks Jisim badan). Sekiranya nilai BMI badan anda tinggi melebihi had normal, maka anda mungkin gemuk. Keadaan ini adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap diabetes.

Oleh itu, penting untuk selalu menjaga berat badan yang ideal dengan senaman yang teratur dan diet yang sihat dan seimbang.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan yang tidak dikendalikan dengan betul dapat meningkatkan risiko terkena diabetes. Ini kerana ketika mengalami tekanan, tubuh akan mengeluarkan hormon stres (kortisol) yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Bukan itu sahaja, apabila tertekan, badan juga akan cenderung lapar dengan lebih mudah dan terdorong untuk makan lebih banyak. Oleh itu, anda mesti pandai menguruskan tekanan agar anda tidak mengambilnya semasa makan atau minum makanan ringan secara berlebihan.

5. Memeriksa gula darah secara berkala

Untuk menilai tahap gula darah, anda perlu melakukan pemeriksaan gula darah secara berkala kepada doktor. Ujian gula darah ini mungkin perlu didahului dengan berpuasa sekurang-kurangnya 10 jam sebelum ujian dilakukan. Ujian gula darah penting untuk memantau kadar gula darah dan mengesan diabetes lebih awal.

Bagi anda yang sihat dan tidak berisiko tinggi menghidap diabetes, pemeriksaan gula dalam darah boleh dilakukan setahun sekali.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai faktor risiko tinggi untuk menghidap diabetes, seperti berumur 40 tahun atau lebih tua, mempunyai sejarah penyakit jantung atau strok, gemuk, atau mempunyai ahli keluarga yang juga diabetes, doktor anda mungkin mengesyorkan lebih kerap ujian gula darah.

Selain mengambil langkah di atas, anda juga perlu menghilangkan tabiat tidak sihat yang lain dengan berhenti merokok, membatasi pengambilan minuman beralkohol atau bersoda, dan mendapatkan sekurang-kurangnya 7 jam tidur yang mencukupi setiap hari.

Selain menjalani beberapa langkah pencegahan diabetes di atas, anda juga boleh berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui langkah-langkah apa yang boleh anda ambil untuk mengelakkan diabetes.