Memahami Fungsi dan Prosedur Ujian Mantoux yang Dilakukan

Ujian Mantoux atau ujian kulit tuberkulin (TST) adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan kuman penyebab batuk keringpada badan. Ujian ini sangat digalakkan bagi anda yang sering bersentuhan langsung dengan penghidap tuberkulosis.

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis yang boleh berjangkit. Penularan penyakit TB boleh terjadi melalui udara, misalnya ketika pesakit TB batuk dan kemudian air liurnya yang mengandung bakteria disedut oleh orang di sekitarnya.

Prosedur Ujian Mantoux

Ujian Mantoux dilakukan dengan menyuntik sejumlah kecil cecair yang disebut a Tuberkulin PPD, pada kulit lengan. Selepas suntikan, biasanya benjolan kecil akan terbentuk di permukaan kulit.

Doktor akan menandakan batas awal di sekitar benjolan menggunakan penanda sehingga dapat dilihat jika terdapat perubahan ukuran benjolan. 48-72 jam selepas ujian Mantoux dilakukan, doktor akan memeriksa semula benjolan yang telah terbentuk untuk melihat sebarang perubahan.

Sekiranya tidak ada pembesaran benjolan, dapat disimpulkan bahawa hasil ujian Mantoux adalah negatif atau pesakit belum terkena kuman TB. Sementara itu, hasil ujian yang menunjukkan peningkatan ukuran benjolan, biasanya sebanyak 5-9 mm dan keradangan yang dapat dilihat, ini bermaksud bahawa ujian Mantoux dikatakan positif, iaitu pesakit saat ini atau telah terkena Kuman TB. Hasil ujian ini memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan sama ada jangkitan TB ada.

Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Hasil Ujian Mantoux

Walaupun dapat digunakan sebagai rujukan untuk menentukan adanya atau ketiadaan kuman TB di dalam tubuh, hasil ujian Mantoux dapat salah dalam keadaan tertentu. Ini dikenali sebagai keputusan ujian positif negatif atau palsu.

Dalam hasil ujian negatif palsu, ujian Mantoux akan menunjukkan hasil negatif, padahal sebenarnya pesakit dijangkiti kuman TB. Keputusan ujian ini tidak betul disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Ketidakupayaan badan untuk bertindak balas terhadap ujian kulit kerana sistem imun yang lemah.
 • Jangkitan TB baru berlaku, iaitu antara 8-10 bulan
 • Jangkitan TB sudah lama wujud (bertahun-tahun)
 • Baru untuk vaksin yang mengandungi virus hidup, seperti vaksin campak atau cacar.
 • Mempunyai penyakit yang disebabkan oleh virus, seperti campak atau cacar air.
 • Menderita penyakit yang menurunkan sistem imun, seperti barah atau AIDS.
 • Teknik suntikan yang tidak betul
 • Menyalah tafsirkan reaksi yang muncul

Sementara itu, pada keputusan ujian positif palsu, ujian Mantoux akan menunjukkan hasil positif, walaupun pesakit sebenarnya tidak terdedah kepada kuman TB. Hasil ujian yang salah boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Mengenal pasti kehadiran bakteria Mycobacterium, tetapi bukan jenisnya batuk kering
 • Baru untuk imunisasi BCG
 • Teknik suntikan yang tidak betul
 • Menggunakan botol antigen yang salah
 • Salah menafsirkan reaksi yang muncul

Walaupun ujian Mantoux dapat menjadi ukuran kehadiran kuman TB di dalam badan, sering terdapat kesalahan dalam hasil ujian ini. Oleh itu, untuk hasil yang lebih tepat, doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan lebih lanjut, seperti pemeriksaan sinar-X dada dan pemeriksaan dahak, untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan TB di dalam atau tidak.