Ketahui 6 Khasiat Lecithin, Bahan Lemak yang Baik untuk Tubuh

Lecithin adalah sejenis bahan berlemak yang sering digunakan untuk mengekalkan rasa makanan, misalnya dalam roti dan kek. Selain itu, lesitin juga dapat diambil sebagai makanan tambahan yang dapat memberikan beberapa manfaat, seperti meningkatkan ingatan dan menurunkan kolesterol.

Lecithin secara umum dapat ditemukan pada tanaman atau binatang tertentu, seperti kacang kedelai, biji bunga matahari, daging, ikan, makanan laut, mayonis, dan telur. Selain itu, lesitin juga terdapat dalam susu ibu.

Bahan berlemak ini biasanya dimakan sebagai makanan tambahan tambahan yang tersedia dalam bentuk kapsul, tablet, dan sirap.

Kebaikan Lecithin untuk Kesihatan Tubuh

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari lesitin:

1. Menurunkan kadar kolesterol

Jumlah kolesterol, terutama kolesterol jahat atau LDL, yang terlalu tinggi dapat menyebabkan penyumbatan saluran darah dan membuat aliran darah di organ tertentu terganggu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen lesitin secara berkala dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dan trigliserida dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam tubuh.

Kesan ini menjadikan lesitin baik untuk dimakan sebagai makanan tambahan untuk mengurangkan kolesterol dan mencegah penyumbatan saluran darah akibat penumpukan kolesterol atau aterosklerosis. Namun, keberkesanan lesitin sebagai ubat penurun kolesterol masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Menjaga kesihatan jantung

Bukan hanya menurunkan kolesterol, lesitin juga diketahui dapat menurunkan tekanan darah. Ini menjadikan lesitin baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti strok dan penyakit jantung.

3. Mencegah penyumbatan saluran susu

Saluran susu yang tersumbat boleh mengganggu proses penyusuan yang lancar. Bukan hanya itu, penyumbatan pada saluran susu juga boleh mencetuskan mastitis atau keradangan tisu payudara akibat jangkitan.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah dan mengatasi masalah penyumbatan saluran susu dan salah satunya adalah dengan mengambil makanan tambahan lesitin.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen lesitin pada ibu yang menyusui dapat meningkatkan susu ibu dan meningkatkan kualiti susu ibu yang dihasilkan, sehingga baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.

4. Mengurangkan radang usus

Penyakit radang usus, seperti penyakit Crohn dan kolitis ulseratif, boleh menyebabkan gejala seperti cirit-birit, najis berdarah, sakit perut, kembung dan penurunan berat badan.

Hingga kini, penyakit radang usus tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat dikendalikan sehingga tidak memburuk atau berulang. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen lecithin dapat melegakan gejala keradangan pada usus, menjadikannya baik untuk mencegah kambuhnya penyakit radang usus.

Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa lesitin berguna untuk merawat penyakit radang usus. Untuk merawat keadaan ini, anda masih perlu menjalani rawatan dari doktor.

5. Meningkatkan daya ingatan

Lecithin mengandungi kolin dan pelbagai jenis asid lemak, seperti fosfolipid, trigliserida, gliserol, dan asid lemak asid fosforik. Kandungan kolin dalam lesitin mempunyai peranan penting dalam menjaga fungsi otak dan meningkatkan daya ingatan dan konsentrasi.

Terdapat penyelidikan yang menyatakan bahawa pengambilan nutrien yang mencukupi dan penyediaan suplemen lesitin dapat mencegah demensia pikun dan mengurangkan risiko demensia, terutama pada orang tua.

Walau bagaimanapun, penyelidikan belum dapat mengesahkan sama ada lesitin boleh digunakan sebagai ubat demensia.

6. Menjaga kesihatan kulit

Tidak hanya untuk dimakan, lesitin juga sering digunakan sebagai pelembab atau pelembab dalam produk penjagaan kulit, terutama untuk merawat kulit kering. Selain itu, lesitin juga dipercayai berguna untuk merawat jerawat dan eksim.

Namun, sayangnya, tuntutan manfaat lecithin untuk merawat masalah kulit ini belum mempunyai bukti yang mencukupi untuk memastikan keberkesanannya.

Makanan yang Mengandungi Lecithin

Selain makanan tambahan, lesitin juga terkandung secara semula jadi dalam beberapa jenis makanan, seperti:

  • daging merah
  • Jahat, seperti hati
  • Makanan Laut
  • Kacang, termasuk kacang soya dan kacang hitam
  • Gandum
  • Sayuran hijau, seperti brokoli
  • Minyak bunga matahari dan minyak canola

Lecithin, sama ada berasal dari makanan tambahan atau makanan, anda boleh mengambilnya untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Walau bagaimanapun, tuntutan pelbagai faedah lesitin, terutama yang berkaitan dengan rawatan penyakit tertentu, masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan suplemen lesitin untuk merawat atau mencegah penyakit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini penting agar doktor dapat menentukan dos suplemen lesitin yang sesuai dengan keadaan dan keperluan kesihatan anda.