Pelbagai Khasiat Daun Gotu Kola untuk Kesihatan Kulit

Salah satu kelebihan daun gotu kola yang paling popular adalah mengekalkan kulit yang sihat. Tidak hanya menjaga, ekstrak daun gotu kola juga banyak digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, seperti luka atau keloid.

Hampir semua orang ingin mempunyai kulit yang sihat, cerah, dan bersih. Berbagai usaha telah dilakukan untuk mendapatkannya, mulai dari membersihkan kulit dengan tekun, perawatan kulit rutin, hingga menggunakan bahan-bahan alami, seperti daun gotu kola.Centella asiatica).

Daun Gotu kola adalah tumbuhan herba liar yang biasa dijumpai di negara-negara Asia, termasuk Indonesia. Tumbuhan ini telah lama terkenal dengan khasiatnya untuk menyuburkan kulit dan merawat masalah kulit.

Pelbagai Khasiat Daun Gotu Kola untuk Kesihatan Kulit

Berikut adalah beberapa kelebihan daun gotu kola untuk kesihatan kulit:

1. Kurangkantanda regangan

Terdapat pelbagai kajian yang menunjukkan bahawa ekstrak daun gotu kola dapat menyamarkan atau mengurangkan jerawat tanda regangan, terutama pada wanita hamil. Ekstrak daun ini biasanya digunakan dalam bentuk gel, losyen, atau krim.

Keberkesanan daun gotu kola malah dianggap dapat menyamakan minyak zaitun dan minyak badam dalam memperbaiki bentuk dan tekstur kulit. Walau bagaimanapun, faedah daun gotu kola yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Lebih-lebih lagi, tanda regangan pada wanita hamil biasanya akan hilang atau pudar dengan sendirinya selepas bersalin.  

2. Menyamarkan parut atau keloid

Kandungan asiaticoside dalam daun gotu kola diketahui dapat merangsang pengeluaran kolagen yang baik untuk memperbaiki dan merangsang pertumbuhan tisu kulit.

Berkat manfaat ini, daun gotu kola sering digunakan untuk mencegah dan menyamarkan bekas luka atau tisu parut yang muncul setelah proses penyembuhan luka.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ubat topikal yang mengandungi ekstrak daun gotu kola dapat mencegah pembentukan keloid setelah luka.

3. Menyembuhkan luka pada kulit

Daun Gotu kola mempunyai sifat anti-radang, antibakteria, dan antioksidan yang penting dalam proses penyembuhan luka. Selain itu, pelbagai kajian juga menyatakan bahawa daun gotu kola dapat meningkatkan pengeluaran kolagen yang juga baik untuk menyembuhkan luka pada kulit.

4. Melembapkan kulit

  Daun Gotu kola juga dapat digunakan sebagai pelembap kulit semula jadi. Satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan krim atau losyen yang mengandungi ekstrak tumbuhan ini dapat mengekalkan kelembapan kulit dan merawat kulit kering.

Berkat sifat antibakteria dan anti-radang di dalamnya, daun gotu kola juga bagus untuk mencegah dan melegakan kerengsaan kulit dan menghalang pertumbuhan bakteria pada kulit.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menggunakan Daun Gotu Kola

Seperti ubat-ubatan herba secara umum, daun gotu kola juga boleh menyebabkan kesan sampingan, walaupun jarang terjadi. Kesan sampingan ini termasuk:

  • Sakit kepala
  • Sakit perut
  • Mual
  • Pening
  • Mengantuk
  • Kesakitan atau kerengsaan pada kulit
  • Tindak balas alahan

Di samping itu, hingga kini belum ada kajian yang dapat memastikan keberkesanan dan keselamatan penggunaan daun gotu kola pada wanita hamil dan ibu yang menyusu.

Oleh itu, wanita hamil dan ibu yang menyusu harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya mereka ingin menggunakan daun gotu kola, baik dalam bentuk ubat topikal atau makanan tambahan yang diambil.

Daun Gotu kola juga tidak boleh digunakan oleh orang dengan penyakit atau penyakit tertentu, seperti disfungsi hati dan hepatitis, kerana risiko memperburuk keadaan.

Walaupun khasiat daun gotu kola terkenal untuk kesihatan kulit, anda tetap disarankan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu ketika anda ingin menggunakan daun gotu kola untuk merawat masalah kulit atau merawat penyakit tertentu.