Mengenai Lemak Tepu dan Cara Mudah Menyingkirkannya

Lemak tepu sering disebut sebagai lemak jahat. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, lemak jenis ini dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung dan strok. Oleh itu, penting untuk membatasi pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.

Pada dasarnya, tubuh memerlukan lemak untuk menyokong fungsi pelbagai organ tubuh. Bukan hanya itu, lemak juga bertindak sebagai sumber tenaga, menjaga suhu badan tetap panas, dan membantu penyerapan pelbagai jenis vitamin dan mineral.

Namun, tidak semua lemak baik untuk kesihatan. Terdapat juga lemak buruk yang boleh membahayakan kesihatan apabila dikonsumsi secara berlebihan. Lemak yang dimaksudkan adalah lemak tepu.

Apa itu Lemak Tepu?

Lemak tepu adalah sejenis lemak yang umumnya berasal dari haiwan. Terdapat beberapa jenis makanan yang mengandungi lemak tepu, iaitu daging merah, unggas, dan produk tenusu, seperti mentega, keju, dan ais krim.

Jika dikonsumsi secara berlebihan, lemak jenuh dapat memicu peningkatan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah dan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis 2.

Selain dari asal haiwan, lemak tepu juga dapat berasal dari tanaman. Biasanya, lemak tepu jenis ini terkandung dalam minyak sayuran, seperti minyak sawit dan minyak kelapa.

Cara Petua Mengelakkan Lemak Tepu?

Melihat kesan buruk yang boleh ditimbulkan oleh lemak tepu, adalah penting bagi anda untuk mula mengurangkan pengambilan lemak tepu mulai sekarang dan makan lebih banyak makanan dengan lemak tak jenuh dan nutrien lain.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjauhi lemak tepu:

  • Baca label kandungan pemakanan yang biasanya tertera di bungkusan produk sebelum anda membelinya. Bagi lelaki, disyorkan untuk tidak mengambil lebih dari 30 gram lemak tepu setiap hari, sementara wanita tidak melebihi 20 gram.
  • Elakkan memasak dengan menggoreng dan cuba memproses makanan dengan memanggang, mendidih, dan mengukus. Contohnya, jika anda biasa memasak ayam goreng, anda boleh memprosesnya menjadi Pepes atau Soto.
  • Ambil daging tanpa lemak. Anda boleh membuang lemak yang masih melekat pada daging sebelum memprosesnya.
  • Pilih produk tenusu dengan kandungan lemak rendah, seperti yogurt atau susu rendah lemak.
  • Pilih minyak yang sihat, seperti minyak zaitun atau minyak jagung, untuk memasak atau memproses makanan.
  • Tambahkan buah, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang-kacangan ke dalam diet anda untuk memenuhi pengambilan nutrien harian anda.
  • Elakkan makanan santan yang biasanya mengandungi lemak tepu tinggi. Utamakan memilih hidangan sayur, ikan, dan ayam daripada daging merah.
  • Pengambilan telur rebus lebih baik daripada telur goreng atau telur dadar.
  • Sekiranya anda peminat kopi, elakkan menambahkan krim atau susu ke dalamnya.
  • Untuk makanan ringan, pilih buah atau kacang daripada coklat, donat, atau keropok.

Pada dasarnya, untuk menjauhi lemak tepu, cubalah memilih makanan yang belum diproses dan lebih utuh, seperti sayur-sayuran, buah, kacang, biji, dan daging rendah lemak. Bukan produk yang diproses, seperti sosej, daging asap, daging kornet, nugget, mi segera, dan makanan lain, yang telah melalui banyak peringkat pemprosesan.

Selain itu, perkara yang perlu anda ingat ialah penyakit bukan hanya berasal dari diet, tetapi juga dari kebiasaan harian, termasuk bangun lewat, jarang bersenam, dan terlalu tertekan atau cemas.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis makanan yang mengandung lemak jenuh atau memerlukan nasihat mengenai pengambilan pemakanan dan menu makan yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.