Memahami Teknik dan Faedah Berenang Rama-rama

Berenang rama-rama adalah salah satu teknik berenang yang paling popular. Sekiranya anda ingin tahu dan berminat untuk mencubanya, mari kita lihat teknik dan faedah berenang rama-rama dalam artikel ini.

Nama rama-rama dalam teknik berenang ini sebenarnya diambil dari pergerakan perenang yang menyerupai bentuk sayap kupu-kupu yang mengepakkan. Dari semua gaya renang, gaya rama-rama boleh dikatakan paling mencabar.

Teknik berenang gaya ini memerlukan kekuatan, kelenturan, dan koordinasi badan yang lebih baik daripada gaya berenang yang lain, agar badan dapat seimbang dan terus bergerak di dalam air.

Teknik Berenang Rama-rama

Pada dasarnya, kunci untuk berenang kupu-kupu adalah kekuatan otot lengan, kaki, dan kelenturan kaki. Untuk melakukan pukulan rama-rama dengan betul, ikuti langkah berikut:

  • Posisikan bahagian depan badan anda menghadap ke lantai kolam, seperti permulaan gaya bebas dan gaya dada.
  • Mulakan dengan meletakkan tangan anda di hadapan anda dengan ibu jari anda menghadap ke bawah air.
  • Ayunkan tangan anda ke sisi dan ke bawah sehingga badan anda membentuk bentuk Y.
  • Bengkokkan siku dan tarik lengan anda ke belakang sehingga lengan anda selari dengan badan anda, dengan telapak tangan menghadap ke atas.
  • Putar lengan atas sehingga lengan anda keluar dari air. Pada masa yang sama, gunakan otot bahu untuk mengangkat kepala anda keluar dari air untuk menarik nafas.
  • Kepala anda harus kembali ke dalam air sebelum lengan anda.
  • Ulangi pergerakan lengan dari awal setelah lengan berubah kembali ke dalam air.
  • Serentak dengan pergerakan lengan, lakukan gerakan menendang dengan kedua kaki saling berdekatan.
  • Satukan kaki anda, tekuk lutut anda pada masa yang sama, kemudian luruskan dengan kuat dan kuat untuk mendorong badan anda ke hadapan.
  • Cuba jaga badan anda sedekat mungkin dengan permukaan air.

Pukulan rama-rama mungkin sedikit lebih rumit daripada gaya berenang yang lain. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faedah jika anda melakukannya dengan kerap.

Kelebihan Berenang Rama-rama

Terdapat pelbagai faedah berenang rama-rama yang anda dapat. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Membakar kalori

Berenang rama-rama adalah gaya berenang yang membakar kalori paling banyak. Berenang dengan gaya ini selama 30 minit diketahui membakar sekitar 450 kalori. Sekiranya dilakukan secara teratur dan seimbang dengan diet yang sihat, berenang rama-rama dapat menjadi efektif dalam menurunkan berat badan.

2. Melatih otot-otot badan

Semasa berenang dengan rama-rama, anda memerlukan kerjasama pelbagai otot untuk terus bergerak dan menjaga keseimbangan di dalam air. Pergerakan ini berguna untuk mengencangkan serta membentuk otot-otot badan, terutama otot-otot lengan, dada, perut, dan punggung.

3. Meningkatkan postur badan dan kelenturan badan

Dengan pembentukan otot dada, perut, dan belakang, postur badan anda akan bertambah baik. Selain itu, pukulan rama-rama juga dapat meningkatkan kelenturan keseluruhan badan.

Anda dapat merasakan pelbagai faedah berenang kupu-kupu di atas dengan optimum jika anda melakukannya dengan kerap dan tentu saja dengan teknik yang betul. Di samping itu, juga menggabungkan gaya berenang rama-rama dengan pengambilan makanan berkhasiat seimbang dan rehat yang mencukupi.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan yang mempengaruhi pergerakan anda, berjumpa dengan doktor anda sebelum melakukan berenang rama-rama. Begitu juga jika anda mengalami kesakitan ketika bergerak atau keluhan lain setelah melakukan gaya berenang ini.