Pendakap: Jenis, Langkah Pemasangan, dan Risiko

Pendakap gigi digunakan untuk membetulkan penampilan gigi yang tidak rata atau kedudukan rahang yang tidak betul. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pendakap, ketahui terlebih dahulu jenisnya, proses pemasangan, dan risikonya.

Pemasangan pendakap sebaik-baiknya dilakukan ketika kanak-kanak yang mempunyai masalah pergigian berumur 12-13 tahun. Pada usia ini, mulut dan rahang masih di peringkat awal, sehingga lebih mudah dipasang pada kedudukannya.

Namun, pendakap juga boleh diletakkan pada orang dewasa walaupun kesannya terhad dan memerlukan masa rawatan yang lebih lama. Secara amnya, pendakap digunakan untuk membetulkan keadaan berikut:

  • Jurang gigi yang terlalu luas
  • Gigi yang sesak atau bertimbun
  • Gigi depan rahang atas tumbuh ke depan atau ke belakang
  • Masalah dengan rahang, seperti kedudukan rahang yang tidak betul

Jenis pendakap seperti yang diperlukan

Pendakap gigi biasanya dilakukan oleh pakar ortodontik, yang merupakan doktor gigi yang telah menjalani latihan khas untuk mendiagnosis, mencegah, dan merawat gigi dan rahang yang tidak selaras. Doktor gigi pakar ini akan menentukan jenis pendakap yang sesuai untuk digunakan, mengikut keadaan anda.

Berikut adalah beberapa jenis pendakap yang biasa digunakan:

1. Pendakap kekal

Pendakap kekal terdiri daripada kotak yang dilekatkan pada setiap gigi dan saling bersambung dengan wayar. Pendakap gigi digunakan untuk membetulkan kedudukan beberapa gigi sekaligus dan mencegah masalah akibat gigi tidak rata pada masa akan datang.

Pendakap kekal umumnya mudah dilihat kerana diperbuat daripada logam. Namun, sekarang banyak yang ditawarkan dawai yang diperbuat daripada plastik seramik atau lut untuk membuatnya kelihatan lebih kabur, tetapi dengan harga yang lebih tinggi.

2. Pendakap yang boleh ditanggalkan

Pendakap yang ditanggalkan berbentuk seperti keratan rentas plastik yang diletakkan di atas beberapa gigi dan menutup bumbung mulut. Jenis pendakap ini biasanya digunakan untuk memperbaiki masalah kecil, seperti gigi bengkok.

Kawat gigi yang dilepas biasanya dilepaskan semasa melakukan aktiviti tertentu, ketika membersihkan mulut, atau ketika menggosok gigi.

3. Pendakap berfungsi

Pendakap fungsional adalah sepasang wayar plastik yang boleh ditanggalkan yang digabungkan dan diletakkan pada gigi atas dan bawah. Pendakap jenis ini boleh digunakan untuk mengatasi masalah kedudukan rahang atas dan bawah yang tidak sejajar dengan gigi atas atau bawah.

Pendakap fungsional harus dipakai setiap saat untuk keuntungan maksimum, dan hanya dikeluarkan semasa makan atau membersihkan.

4. Penutup kepala

Penutup kepala adalah cangkuk yang disambungkan dari pendakap dan diletakkan di kepala untuk menarik kedudukan gigi depan. Pengguna pendakap jenis ini pada umumnya tidak boleh makan atau minum semasa memakainya, jadi mereka hanya boleh digunakan ketika tidur.

5. Penahan

Penahan Ia biasanya digunakan menjelang akhir tempoh rawatan ortodontik. Penahan berfungsi untuk menstabilkan kedudukan baru gigi, gusi, dan tulang, termasuk mencegahnya kembali ke posisi semula.

Alat ini boleh kekal atau boleh ditanggalkan. Setelah berhenti menggunakan penahan, kedudukan gigi cenderung berubah secara semula jadi dari masa ke masa.

6. Pendakap gigi bahasa

Pendakap gigi bahasa sama dengan pendakap kekal, hanya kotak yang dilekatkan di belakang gigi. Pendakap ini hampir tidak dapat dilihat dan berfungsi secepat pendakap tetap, tetapi lebih mahal.

7. Pendakap tembus (penjajaran yang jelas)

pendakap tembus (penjajaran yang jelas) disediakan untuk seseorang yang gigi dan gusinya berhenti tumbuh. Penjajaran yang jelas Ia digunakan seperti penjaga gigi dan boleh dikeluarkan semasa anda makan atau membersihkan gigi.

Walaupun harganya lebih mahal, produk ini banyak dipilih kerana dianggap lebih praktikal dan tidak mengganggu penampilan.

Langkah Pemasangan Braces

Berunding dengan pakar ortodontik adalah langkah pertama untuk menentukan sama ada pendakap diperlukan. Selanjutnya, pemasangan pendakap dilakukan dalam beberapa langkah, iaitu:

  • Pakar ortodontik mengemukakan soalan mengenai kesihatan anda.
  • Anda akan menjalani pemeriksaan gigi, rahang dan mulut.
  • Pemeriksaan tambahan juga akan dilakukan, seperti sinar-X, untuk melihat kedudukan rahang dan gigi.
  • Anda akan diberi arahan untuk menggigit bahan yang dibentuk dalam bentuk rahang dan gigi anda untuk menentukan jenis rawatan yang sesuai.
  • Dalam kes tertentu, pengambilan gigi mungkin diperlukan untuk membetulkan kedudukan gigi dan memberi ruang untuk gigi di sekitarnya tumbuh dengan baik.
  • Pemasangan pendakap.

Setelah pendakap dipasang, anda mesti berjumpa dengan doktor gigi sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk memastikan pendakapnya berada di tempatnya. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasa sakit atau sangat tidak selesa setelah memakai pendakap gigi.

Masa yang diperlukan untuk memakai kawat gigi berbeza dari orang ke orang, bergantung kepada keparahan masalah, kesihatan pergigian anda, dan kepatuhan anda.

Rata-rata, pendakap digunakan selama 1-3 tahun dan dilanjutkan penggunaannya penahan bila-bila masa selama 6 bulan. Sekiranya masalah gigi telah diselesaikan, anda disarankan untuk terus menggunakan penahan hanya semasa tidur.

Sebilangan Risiko Pemasangan Pendakap

Berikut adalah beberapa risiko memasang pendakap yang perlu anda ketahui:

Sakit atau sakit

Selepas pendakap gigi, gigi dan rahang anda akan terasa sakit dan sakit sekurang-kurangnya seminggu. Ini disebabkan oleh pergeseran kedudukan gigi. Kesakitan juga boleh berlaku setelah pendakap diketatkan semasa lawatan biasa.

Untuk melegakan kesakitan, doktor anda mungkin menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol. Selain itu, anda juga disarankan untuk makan makanan ringan sebentar.

Sisa yang terselip di antara pendakap

Pendakap gigi dapat memerangkap serpihan makanan, mencetuskan penumpukan plak dan bakteria. Ini boleh menyebabkan rongga, penyakit gusi, bau mulut, dan kehilangan mineral di lapisan luar gigi.

Akar gigi dipendekkan

Pemendekan akar gigi berlaku apabila gigi bergerak ke arah tertentu kerana tekanan wayar. Akar yang dipendekkan dapat menjadikan gigi tidak stabil atau kurang stabil.

Susunan gigi kembali normal

Tidak mengikut arahan ortodontik setelah pendakap dikeluarkan, terutamanya semasa penggunaan penahan, dapat membuat susunan gigi kembali ke kedudukan semula.

Pastikan anda berunding dengan doktor gigi anda sebelum memasang pendakap gigi. Setelah pendakap dipasang, jangan lupa membersihkannya secara berkala menggunakan sikat gigi dan benang gigi yang lembut, elakkan makan makanan manis, melekit, dan keras, dan kerap memeriksa gigi dengan doktor gigi.