Bahu Beku - Gejala, sebab dan rawatan

Bahu beku adalah kesakitan dan kekakuan di kawasan bahu yang menyukarkan penghidap untuk menggerakkan sendi bahu atau lengan atas. Aduan ini boleh sedang dijalankan selama beberapa bulan, malah beberapa tahun.

Sendi bahu mempunyai kapsul pelindung dalam bentuk tisu penghubung yang saling berkaitan. Kapsul melindungi tulang, ligamen, dan tendon yang membentuk sendi bahu. Bahu beku berlaku apabila tisu parut menebal kapsul pelindung, mengehadkan pergerakan pada sendi bahu.

Bahu beku juga dipanggil capsulitis pelekat. Keadaan ini secara amnya muncul dan bertambah buruk secara perlahan, kemudian secara beransur-ansur bertambah baik dengan sendirinya. Namun, masa yang diperlukan untuk menyembuhkan adalah berbeza bagi setiap orang.

Sebab dan Faktor Risiko Bahu Beku

Tidak diketahui apa penyebabnya bahu beku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami penyakit ini, iaitu:

 • Jantina wanita
 • 40 tahun ke atas
 • Mempunyai penyakit sistemik, seperti diabetes, penyakit Parkinson, tuberkulosis, penyakit jantung, atau gangguan hormon tiroid (hipertiroid atau hipotiroid)
 • Mengalami pergerakan yang tidak bergerak (tidak dapat bergerak) dalam jangka masa yang lama, misalnya dari strok, patah lengan, pemulihan selepas pembedahan, atau kecederaan pada lengan manset pemutar (otot di bahu)

Simptom Bahu Beku

Saudara FrBahu Ozen boleh mengganggu aktiviti pesakit. Berikut adalah beberapa contoh pergerakan yang sukar dilakukan oleh penderita: bahu beku:

 • Memakai pakaian
 • Sikat rambut
 • Menggaru belakang
 • Pakai coli
 • Mencapai barang di tempat tinggi

Simptom bahu beku secara amnya berkembang secara perlahan dalam tiga peringkat, masing-masing dapat bertahan selama beberapa bulan. Tiga peringkatnya adalah:

 • Peringkat pertama atau tahap pembekuan

  Tahap ini dicirikan oleh rasa sakit setiap kali sendi bahu digerakkan, sehingga membatasi pergerakan. Tempoh ini berlangsung selama 6-9 bulan.

 • Peringkat kedua atau tahap beku

  Tahap kedua dicirikan oleh mula mengurangkan kesakitan, tetapi sendi bahu menjadi semakin kaku dan sukar digerakkan. Tempoh ini boleh berlangsung dari 4 bulan hingga 1 tahun.

 • Peringkat ketiga atau tahap pencairan

  Tahap ketiga dicirikan oleh pergerakan bahu yang mulai bertambah baik. Tahap ini biasanya berlangsung dari 6 bulan hingga 2 tahun.

Pada sebilangan pesakit bahu beku, sakit pada sendi bahu boleh bertambah teruk pada waktu malam malah mengganggu tidur.

Bila hendak berjumpa doktor

Walaupun ia hilang dengan sendirinya, bahu beku dapat mengurangkan kualiti hidup penghidap kerana membuat pergerakan dan aktiviti terganggu. Oleh itu, pesakit disarankan untuk berjumpa doktor, agar doktor dapat memberikan rawatan untuk melegakan simptom dan mempercepat pemulihan.

Diagnosis Bahu Beku

Doktor akan bertanya kepada pesakit mengenai gejala yang dialami dan sejarah penyakit yang dihidapinya. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal bahu dan lengan pesakit dengan dua cara berikut:

 • Minta pesakit menggerakkan lengan dan bahu, untuk menentukan jangkauan lengan pesakit pada pergerakan aktif
 • Minta pesakit melonggarkan otot bahu dan arahkan lengan pesakit ke pergerakan tertentu, untuk menentukan jangkauan lengan pesakit dalam pergerakan pasif

Doktor secara amnya dapat menentukan fbahu rozen melalui pemeriksaan fizikal di atas. Namun, jika perlu, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti sinar-X atau MRI, untuk mengesampingkan kemungkinan bahawa aduan pesakit disebabkan oleh keadaan lain, seperti arthritis (artritis).

Rawatan Bahu Beku

Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh diberikan oleh doktor untuk mengatasi aduan kerana: bahu beku, itu dia:

Dadah

Ubat yang diberikan oleh doktor bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan keradangan. Contoh ubat adalah aspirin, ibuprofen, dan naproxen sodium. Sekiranya kesakitan berterusan, doktor mungkin memberi anda suntikan kortikosteroid ke kawasan bahu yang terjejas.

Fisioterapi

Terapi fizikal (fisioterapi) bertujuan untuk mengembalikan jangkauan lengan sebanyak mungkin. Pada fisioterapi untuk bahu beku, pesakit akan diajar pergerakan yang dapat membantu proses pemulihan. Penting untuk diingat, rawatan dengan kaedah ini memerlukan komitmen pesakit agar hasil terapi dapat dimaksimumkan.

Semasa sesi fisioterapi, doktor juga boleh melakukan SEPULUH (rangsangan saraf elektrik transkutan). TENS adalah terapi elektrik yang dilakukan dengan menghantar arus elektrik kecil melalui elektrod yang melekat pada kulit. Arus elektrik bertujuan untuk menyekat impuls saraf yang menyebabkan kesakitan.

Sebagai tambahan kepada terapi di atas, pesakit juga boleh menggunakan kompres sejuk di bahu secara bebas selama 15 minit, beberapa kali sehari. Ia dianggap cukup berkesan untuk menghilangkan rasa sakit di bahu.

Sekiranya terapi fizikal dan ubat tidak membantu, doktor anda mungkin memilih prosedur lain, seperti:

 • Mmanipulasi sendi bahu

  Manipulasi bahu dilakukan dengan memberikan anestesia umum terlebih dahulu, sehingga pesakit tertidur dan tidak merasa sakit ketika manipulasi dilakukan. Setelah pesakit mengalami anestesia, doktor akan menggerakkan bahu pesakit ke pelbagai arah untuk merehatkan tisu kapsul sendi yang tegang.

 • Jarak bahu

  Bahu bahu adalah prosedur menyuntik air steril ke dalam kapsul sendi. Prosedur ini bertujuan untuk meregangkan tisu kapsul sendi bahu dan memudahkan pergerakan sendi.

 • arthroscopy

  Arthroscopy dilakukan dengan memasukkan alat kamera kecil (arthroscope) melalui sayatan di sekitar sendi.Arthroscopy bertujuan untuk menghilangkan tisu parut dan tisu yang melekat pada sendi bahu.

Komplikasi Bahu Beku

Komplikasi yang mungkin timbul akibat bahu beku adalah kekakuan dan sakit di bahu yang bertahan lama. Dalam beberapa kes, pesakit boleh mengalami kekejangan atau sakit bahu hingga 3 tahun walaupun menerima ubat.

Komplikasi juga boleh berlaku akibat manipulasi bahu, seperti patah tulang lengan atas (humerus) atau robekan pada otot lengan atas.

Pencegahan Bahu Beku

Bagi pesakit yang dalam proses pulih dari kecederaan atau pembedahan, disarankan untuk selalu menggerakkan lengan untuk mengelakkan perkara ini terjadi bahu beku. Sekiranya sukar untuk menggerakkan bahu, bincangkan dengan doktor anda mengenai jenis pergerakan yang dapat digunakan untuk menjaga jarak pergerakan bahu.

Selain itu, pesakit strok juga disarankan untuk segera menjalankan fisioterapi setelah mengalami strok. Ini untuk mengelakkan kekejangan pada sendi bahu dan sendi lain yang terjejas.