Jangan panik, tidak semua benjolan pada zakar dianggap berbahaya

Benjolan pada zakar boleh terjadi pada mana-mana lelaki, dan penyebabnya berbeza-beza. Tidak jarang, masalah ini boleh membuat anda bimbang dan menurunkan keyakinan diri. Sebenarnya, benjolan pada zakar tidak semuanya berbahaya, malah ada yang tidak perlu dirawat.

Perubahan yang berlaku pada zakar boleh membuat anda cemas. Namun, sebahagian besar benjolan pada zakar sebenarnya tidak berbahaya. Sekiranya anda tidak pernah melakukan hubungan seksual, benjolan pada zakar kemungkinan besar bukan perkara yang berbahaya.

Benjolan yang tidak berbahaya pada zakar biasanya berwarna sama dengan kulit di sekitarnya, kelihatan seperti bintik-bintik kekuningan atau putih kecil, dan juga tidak menyakitkan.

Beberapa Punca Benjolan di Zakar

Agar dapat mengatasi gangguan ini dengan betul, pertama anda harus mengetahui apa latar belakang yang menyebabkan munculnya benjolan pada zakar.

Berikut adalah beberapa penyebab munculnya benjolan pada zakar:

Papula zakar mutiara

Ppapula zakar awal adalah benjolan kecil, warna yang sama dengan kulit sekitarnya, dan biasanya terdapat di hujung zakar.

Walaupun kelihatan menakutkan bagi lelaki, benjolan ini pada diri mereka normal, dan tidak disebabkan oleh penyakit kelamin atau disebabkan oleh kebersihan yang buruk. Papula zakar mutiara Ia tidak menyebabkan sebarang gejala dan biasanya hilang tanpa rawatan.

Fordyce Spots

Bintik Fordyce adalah bintik-bintik kekuningan atau putih kecil yang biasanya terdapat di hujung atau batang zakar. Secara amnya, benjolan jenis ini pada zakar tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan.

Limfosit

Benjolan yang umumnya tidak bertahan lama dan tidak menyebabkan masalah kekal dicirikan oleh pembengkakan keras yang tiba-tiba muncul di batang zakar selepas melancap atau hubungan seksual. Keadaan ini berlaku apabila saluran limfa di zakar tersumbat buat sementara waktu.

Penyakit Peyronie

Salah satu penyebab benjolan pada zakar adalah penyakit Peyronie. Penyakit Peyronie dapat menunjukkan simptom berupa rasa sakit pada batang zakar dan zakar kelihatan bengkok ketika tegak.

Sekiranya benjolan ini sudah lama wujud dan tidak menyakitkan, doktor anda biasanya tidak akan mengesyorkan rawatan. Tetapi, jika benjolan itu menyebabkan kesakitan dan mengganggu aktiviti seksual, maka rawatan diperlukan dari doktor untuk mengatasinya.

Sekiranya tidak bertambah baik dengan rawatan, pembedahan boleh menjadi pilihan untuk mengatasinya.

Ketuat kemaluan

Benjolan pada zakar juga boleh disebabkan oleh ketuat alat kelamin. Ketuat alat kelamin tidak selalu dapat dilihat oleh mata, kadang-kadang mereka sangat kecil dan boleh menyerupai kembang kol. Penyakit ini berlaku apabila seseorang dijangkiti jangkitan kelamin yang disebabkan oleh: human papillomavirus (HPV).

Ketuat genital atau kondiloma acuminata boleh menyebabkan rasa tidak selesa, sakit dan gatal. Seseorang mungkin mempunyai ketuat genital dalam jumlah yang banyak, atau ada juga yang mendapatnya dalam bentuk hanya satu ketulan. Rawatan boleh dilakukan dengan salap ubat atau pembedahan.

Kista zakar

Kista pada zakar biasanya tegang dan tidak menyakitkan. Umumnya, sista zakar tidak berbahaya. Kista adalah kantung berisi cecair yang boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, termasuk zakar.

Kista ini boleh berlaku kerana penyumbatan kelenjar minyak pada kulit zakar, kista epidermoid, atau disebabkan oleh kelainan kongenital. Kadang-kadang beberapa penyakit kelamin, seperti jangkitan HPV dan herpes, juga boleh menyebabkan sista pada zakar.

Kanser Zakar

Walaupun sebilangan besar benjolan tidak berbahaya, benjolan pada zakar adalah kemungkinan bahawa seorang lelaki menghidap barah zakar. Benjolan akibat barah zakar boleh muncul di batang atau hujung zakar.

Selain benjolan, barah zakar juga boleh dicirikan oleh munculnya gejala lain seperti penebalan atau perubahan warna kulit zakar, kemerahan atau ruam pada zakar, penumpukan cecair berbau di bawah kulup, atau kecil, berkerak ketulan.

Yang pasti, pesakit yang mengalami gejala ini disarankan untuk segera berjumpa doktor. Semakin cepat dikesan, semakin besar kejayaan dalam rawatan penyakit ini.

Walaupun sebahagian besar benjolan pada zakar dapat sembuh sendiri tanpa rawatan, itu tidak bermakna pemeriksaan doktor tidak diperlukan.

Sekiranya gangguan di atas diikuti oleh munculnya rasa sakit, bengkak, pembuangan yang tidak normal, dan darah di dalam air kencing atau sperma, maka segera berjumpa doktor. Di samping itu, anda disarankan untuk sentiasa menjaga kebersihan zakar dan tidak melakukan tingkah laku seksual yang berisiko tinggi.