Ibu yang Menyusu Minum Kopi, Ini Fakta

Terdapat banyak perdebatan dalam masyarakat, mengenai sama ada ibu menyusu boleh minum kopi atau tidak. Kesimpulan beberapa kajian menyatakan bahawa ibu yang menyusu masih dibenarkankSaya minum kopi selagi tidak terlalu banyak.

Walaupun dibenarkan, anda perlu memahami lebih lanjut mengenai keselamatan minum kopi untuk ibu yang menyusu. Termasuk kesan pada bayi dan jumlah kopi yang selamat untuk dimakan.

Kesan Kafein pada Bayi dan Ibu Menyusu

Semasa memakan kopi, kandungan kafein di dalamnya akan memasuki aliran darah. Pada ibu yang menyusui, sebahagian kecil kafein dapat masuk ke dalam susu ibu, sehingga ketika bayi menyusu, dia juga akan mengambil kafein dalam susu ibu.

Tubuh bayi tidak boleh hancur dan menyingkirkan kafein seperti orang dewasa, kerana ginjal dan hati mereka tidak berkembang sepenuhnya. Kesannya, kafein akan terkumpul di dalam badan bayi.

Semakin muda bayi anda, semakin lama kafein akan keluar dari badannya. Pada bayi di bawah umur 1 bulan, masa yang diperlukan adalah sekitar 4 hari. Kafein mempunyai sifat perangsang yang dapat merangsang aktiviti fizikal. Ini boleh menjadikan bayi anda gelisah, rewel dan menghadapi masalah tidur selepas menyusu.

Sebilangan ibu yang menyusu mungkin ingin mengambil kopi untuk mengatasi keletihan yang mereka rasakan. Namun, kebiasaan minum kopi tanpa batas yang jelas, dapat membuat bayi lebih gugup kerana mendapat rangsangan berlebihan dari kafein. Sudah tentu, keadaan ini sebenarnya membuatkan ibu menyusu lebih letih.

Meminum kopi terlalu banyak juga boleh menyebabkan kesan sampingan kepada ibu, yang sering tidak disedari. Bermula dari jantung berdebar-debar, kegelisahan, kegelisahan, sukar tidur, pedih ulu hati, mual, hingga tekanan darah meningkat.

Bagi ibu yang menyusui dengan gangguan peredaran darah, seperti penyakit Raynaud, disarankan untuk menghindari kafein sama sekali. Ini kerana kafein dapat memperburuk penyempitan saluran darah yang dialami, menjadikan penyusuan sangat menyakitkan.

Pengambilan Kafein dalam jumlah yang keselamatan

Jumlah kafein yang masih selamat untuk ibu menyusu tidak lebih dari 200 miligram sehari. Tetapi perlu diingat, bukan hanya kopi yang mengandungi kafein. Minuman cola, minuman tenaga, teh, dan coklat juga mengandungi kafein di dalamnya.

Sebagai gambaran, berikut adalah anggaran jumlah kafein yang terdapat dalam minuman:

  • Satu tin minuman cola (350 ml) mengandungi kira-kira 40 mg kafein.
  • 50 gram coklat: 50 mg kafein.
  • Satu tin minuman tenaga: 80 mg kafein.
  • Satu cawan teh: 75 mg kafein.
  • Satu cawan kopi segera: 100 mg kafein.
  • Satu cawan kopi penapis: 140 mg kafein.

Dengan merujuk kepada senarai di atas, diharapkan anda dapat menyesuaikan jumlah pengambilan kafein agar tidak melebihi jumlah yang disyorkan. Ingat juga untuk membatasi makanan yang diproses menggunakan bahan yang mengandungi kafein, seperti coklat bar, kopi puding atau ais krim.

Walaupun tidak ada yang melarang ibu yang menyusu untuk minum kopi, tetapi ingat, jangan meminumnya secara berlebihan. Di samping itu, ingatlah bahawa penting bagi anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan menjaga diet berkhasiat semasa menyusu, untuk kesihatan anda dan bayi anda.