6 Punca Pendarahan Vagina Selepas Seks

Pendarahan faraj selesai berhubungan seksual boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari geseran pada faraj hingga kekeringan faraj. Namun, bukan hanya itu, beberapa keadaan yang lebih serius juga mungkin menyebabkan pendarahan selepas hubungan seksual.

Walaupun kedengarannya menakutkan, pendarahan faraj selepas hubungan seksual agak biasa, terutamanya jika anda memulakan haid. Keadaan ini tidak mengenal usia, jadi pendarahan boleh berlaku pada wanita muda atau tua.

Punca Pendarahan Faraj Selepas Seks

Berikut adalah faktor-faktor yang menyebabkan pendarahan faraj selepas hubungan seksual:

1. Terdapat geseran pada faraj

Pendarahan selepas hubungan seks boleh dipicu oleh geseran pada faraj semasa hubungan seksual. Keadaan ini umumnya dialami oleh wanita yang selaput dara masih utuh dan ini adalah kali pertama mereka melakukan hubungan seksual.

Geseran yang kuat pada faraj atau aktiviti seksual yang kasar juga boleh menyebabkan faraj menjadi cacat. Inilah yang menyebabkan pendarahan selepas hubungan seks.

2. Faraj kering

Punca pendarahan faraj selepas hubungan seksual seterusnya adalah kerana faraj kering. Keadaan ini boleh berlaku kerana kekurangan cecair pelincir atau pelincir, misalnya pada wanita yang telah memasuki tahap menopaus.

Kekeringan faraj juga boleh disebabkan oleh atrofi faraj. Kekurangan hormon estrogen pada atrofi faraj boleh menjadikan dinding vagina menjadi nipis, kering, dan meradang. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan faraj selepas hubungan seks.

3. Jangkitan faraj

Jangkitan pada faraj boleh menyebabkan keradangan pada tisu vagina. Ini boleh menyebabkan pendarahan selepas hubungan seks. Beberapa jangkitan yang boleh mencetuskan pendarahan termasuk vaginitis, serviks, jangkitan kelamin (STI), dan penyakit radang pelvis.

4. Polip

Kehadiran polip di rahim boleh membuat anda mengalami pendarahan faraj selepas melakukan hubungan seksual. Polip adalah pertumbuhan kecil pada lapisan serviks atau dinding rahim yang bukan barah.

5. Kanser serviks

Sekurang-kurangnya 11 peratus wanita dengan barah serviks mengalami pendarahan faraj selepas melakukan hubungan seksual. Ini adalah salah satu gejala utama kanser serviks.

6. Faktor lain

Pendarahan selepas hubungan seks juga boleh dicetuskan oleh faktor lain, seperti kurangnya rangsangan semasa hubungan seksual. Selain itu, pendarahan selepas hubungan seksual juga dapat terjadi pada ibu-ibu yang baru melahirkan, menyusui, dan ketika ini atau telah mengalami menopaus.

Dalam kes lain, beberapa penyakit boleh mencetuskan pendarahan setelah hubungan seksual. Penyakit ini merangkumi prolaps rahim dan hakisan serviks.

Cara Mencegah Berdarah Faraj Selepas Seks

Bagi mereka yang mengalami keluhan ini, perkara pertama yang boleh dilakukan adalah mengurangkan keagresifan semasa melakukan hubungan seks. Sekiranya selama ini anda dan pasangan terbiasa melakukan seks kasar, mulailah melakukannya dengan berhati-hati.

Dalam kebanyakan kes, pendarahan faraj selepas hubungan seksual dipicu oleh kekurangan cecair pelincir. Untuk memperbaikinya, gunakan cecair pelincir untuk mengurangkan geseran, sehingga hubungan seks dapat terasa lebih selesa dan kurang menyakitkan.

Selain menggunakan pelincir, cuba lakukan foreplay sebelum menembusi. Foreplay bukan sahaja dapat meningkatkan cecair pelinciran secara semula jadi, tetapi juga dapat meningkatkan keakraban.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi aduan ini masih berlaku, cubalah berjumpa doktor. Mungkin keluhan yang anda rasakan disebabkan oleh penyakit lain. Sekiranya kecurigaan itu betul, rawatan khas diperlukan untuk menghentikan pendarahan mengikut penyebabnya.

Untuk mengurangkan risiko pendarahan faraj akibat penyakit tertentu, anda disarankan untuk menjaga kesihatan vagina yang baik dan mengelakkan seks atau pasangan yang berisiko.