Inilah ciri-ciri membran yang pecah yang perlu anda ketahui

Wanita hamil perlu mengenali ciri-ciri membran yang pecah, auntuk dapat membezakan hlmmembran pecah yang mana normal dan sesuatu yang perlu diperhatikan. Sekiranya mempunyai pecah membran, ibu mengandung memerlukan berjumpa doktor dengan segera untukdapatkan rawatanWalaupun belum tiba masanya untuk melahirkan. Terutama jika keadaan pecahnya selaput tidak normal.

Semasa mengandung, cairan ketuban dapat pecah secara tiba-tiba, tepat pada waktunya (sebelum melahirkan) atau bahkan sebelum usia kehamilan mencukupi untuk melahirkan.

Cecair ketuban mempunyai fungsi yang sangat penting untuk janin dalam rahim, iaitu untuk melindungi janin dari perlanggaran, membantu perkembangan organ janin, menjaga suhu optimum untuk janin, dan memberi ruang untuk pergerakan janin.

Memahami Air Pecah

Pecahnya membran boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa disedari oleh ibu hamil. Ciri-ciri membran pecah normal adalah pelepasan yang tidak berbau, berwarna jernih, atau boleh dicampurkan dengan sedikit darah.

Setiap wanita hamil mungkin mengalami pelbagai ciri membran yang pecah, ada yang menetes perlahan dan ada yang keluar dari faraj dengan banyak.

Selaput pecah secara amnya merupakan tanda bahawa wanita hamil akan bersalin. Walau bagaimanapun, jika membran pecah dan wanita hamil tidak merasakan tanda-tanda melahirkan dalam masa 24 jam, doktor biasanya akan mengesyorkan induksi.

Tujuan prosedur induksi ini adalah untuk mempercepat proses kelahiran dan mengurangkan risiko bayi mengalami komplikasi selanjutnya. Salah satunya adalah jangkitan.

Tanda-tanda membran yang pecah untuk diperhatikan

Kejadian pecah membran tidak boleh dibiarkan atau dipandang ringan. Anda wajib segera memberitahu doktor atau bidan mengenai kejadian ini untuk menjangkakan sebarang gangguan semasa kehamilan.

Berikut adalah ciri-ciri membran yang pecah yang perlu diperhatikan:

  • Cecair ketuban berwarna kuning atau hijau. Ini adalah tanda bahawa terdapat campuran cecair amniotik dengan mekonium (najis pertama janin).
  • Cecair ketuban pecah dengan demam.
  • Cecair ketuban pecah dengan gangguan janin.
  • Cecair ketuban berbau busuk. Ini menunjukkan jangkitan pada rahim.
  • Warna cecair amniotik lebih gelap. Ini dapat menunjukkan bahawa janin telah mati di dalam rahim.
  • Air pecah sebelum minggu ke-37 kehamilan (pecahnya selaput pramatang).

Sekiranya membran pecah sebelum ada tanda-tanda persalinan, segera ambil pembalut dan gunakan untuk membersihkan rembesan cecair. Penggunaan pembalut diperlukan untuk memeriksa warna dan jumlah cecair amniotik yang keluar.

Adalah wajar bagi wanita hamil untuk merasa khuatir ketika airnya pecah, terutama jika ia berlaku sebelum waktunya. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh panik. Tarik nafas dalam-dalam dan cuba tenangkan diri anda.

Perhatikan warna, jumlah, dan bau cairan ketuban, serta saat keluar. Selepas itu, segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Mengetahui ciri-ciri membran pecah adalah penting, tetapi yang lebih penting adalah menjaga kesihatan wanita hamil dan janinnya semasa mengandung. Jangan lupa untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat dan melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar kandungan.