Inilah Punca dan Cara Mencegah Mata Merah

Mata merah sering menimbulkan rasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti. Keluhan yang agak biasa ini boleh disebabkan oleh banyak perkara. Oleh itu, apakah penyebab mata merah dan bagaimana mencegahnya?

Mata merah adalah keadaan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mengganggu penglihatan, terutamanya ketika melakukan aktiviti atau berkomunikasi dengan orang lain.

Walaupun kelihatan ringan, anda masih harus waspada, terutama jika mata merah juga disertai dengan rasa sakit, sakit, gatal, menyiram, nanah (bengkak), atau bengkak.

Punca Mata Merah

Mata merah jambu disebabkan oleh pembengkakan atau pelebaran saluran darah di dasar membran putih (sclera) mata. Keadaan ini berlaku kerana kemasukan habuk atau zarah asing ke dalam mata, jangkitan, alergi, kecederaan, pendedahan cahaya matahari, atau keadaan mata kering.

Bukan hanya itu, mata merah juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti:

1. Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah salah satu penyebab mata merah jambu yang paling biasa. Keadaan ini menyebabkan saluran darah di mata membengkak, menjadikan mata kelihatan merah, dan terasa seperti terasa sesak.

Konjungtivitis boleh disebabkan oleh jangkitan, baik virus atau bakteria, atau reaksi alergi dan kerengsaan mata. Konjungtivitis akibat jangkitan dapat menular ke orang lain, sementara konjungtivitis yang disebabkan oleh alergi atau kerengsaan tidak menular.

Konjungtivitis alergi boleh menyebabkan gejala, seperti mata gatal, berair, dan bengkak. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, gejalanya mungkin disertai dengan nanah (nanah) di mata, sakit atau gatal, dan kemerahan dan bengkak.

Jangkitan virus pada mata juga menjadikan mata menjadi merah, gatal, dan berair. Untuk mengelakkannya, elakkan faktor-faktor yang boleh menyebabkan mata merah dan gatal, seperti habuk, dan hindari kebiasaan menggosok atau menggaru kawasan mata.

2. Mata kering

Mata kering boleh terjadi apabila kelenjar air mata tidak menghasilkan air mata yang cukup atau kerana terlalu banyak air mata menguap ke udara. Ini dapat membuat mata terasa kering dan jengkel, menjadikannya kelihatan merah.

Mata kering juga dapat dipicu oleh cuaca panas dan kering atau berangin, penggunaan kanta lekap yang berterusan, atau keradangan pada kelopak mata akibat penyakit tertentu seperti lupus, rheumatoid arthritis, dan penyakit Sjögren.

3. Keletihan

Bekerja terlalu lama di komputer boleh membuat mata anda merasa letih, kering, atau berair. Sebenarnya, keadaan ini kadang-kadang disertai dengan sakit kepala dan keletihan yang melampau.

Perhatikan juga bahawa mata berkedip lebih jarang ketika anda berada di depan layar komputer atau televisyen. Inilah yang menjadikan mata kering dan merah.

Pastikan anda berehat sebentar setiap beberapa jam atau sapukan titisan mata jika diperlukan, agar mata anda lembab dan sihat.

4. Kecederaan

Kecederaan pada mata, seperti akibat kemalangan, pendedahan benda asing atau bahan kimia, pembedahan baru-baru ini, pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet, atau luka bakar, boleh menyebabkan mata merah.

Ini berlaku kerana saluran darah di mata melebar untuk membolehkan lebih banyak darah mengalir ke tempat kecederaan. Sekiranya saluran darah di mata terluka, pendarahan akan berlaku.

Sekiranya terdapat objek asing yang secara tidak sengaja masuk dan mencederakan mata, segera berjumpa doktor sehingga dapat dirawat dengan segera.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, mata merah jambu juga boleh disebabkan oleh keradangan pada lapisan mata yang lebih dalam, misalnya pada episcleritis, scleritis, dan uveitis.

Petua Mencegah dan Merawat Mata Merah

Telah disebutkan sebelumnya bahawa mata merah jambu bukanlah keadaan serius yang perlu dirawat dengan segera. Dalam banyak kes, keadaan ini dapat dicegah dengan menjaga kebersihan yang baik dan mengelakkan faktor-faktor yang boleh mencetuskan mata merah, seperti debu.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan mata merah yang boleh anda cuba:

  • Basuh tangan dengan sabun dan air bersih selepas bersentuhan dengan orang yang mengalami jangkitan mata.
  • Hentikan kebiasaan menggosok atau menggaru mata.
  • Kurangkan aktiviti yang membuat mata anda letih dan menjauhi bahan atau zarah yang boleh mengganggu mata anda.
  • Bersihkan wajah anda selepas menggunakan solekan, terutamanya di kawasan mata
  • Elakkan memakai kanta lekap lebih lama daripada yang disyorkan. Bagi pengguna kanta lekap, bersihkan lensa dan ganti lensa mengikut arahan pada bungkusan atau arahan doktor. Jangan gunakan kanta lekap semasa tidur, dan elakkan menggunakan produk kanta lekap yang kualiti dan keselamatannya tidak jelas.
  • Basuh mata dengan air bersih jika mata bersentuhan dengan habuk atau zarah asing.
  • Gunakan cermin mata khas, terutamanya jika anda sering melakukan aktiviti luar untuk melindungi mata anda daripada terkena cahaya matahari dan debu.

Penggunaan titisan mata adalah salah satu bentuk rawatan untuk menghilangkan mata merah. Selepas rawatan, biasanya keadaan mata merah akan bertambah baik secara beransur-ansur.

Selain itu, rawatan mata merah juga perlu disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan dilakukan melalui pemberian antibiotik oleh doktor. Antibiotik ini boleh berupa tetes mata, salap mata, atau ubat yang diminum.

Rawatan mata merah kerana alahan dapat dilakukan dengan menghindari pencetus alergi dan menggunakan pereda alergi, seperti antihistamin.

Untuk mata merah yang disebabkan oleh mata kering, gunakan titisan air mata buatan (air mata tiruan) adalah pilihan yang tepat. Ubat ini boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor. Gunakan setiap 2-3 jam mengikut arahan dan cara penggunaan yang tertera pada bungkusan atau seperti yang disyorkan oleh doktor.

Sekiranya gejala mata merah disertai dengan rasa sakit, mual, sakit kepala yang teruk, gangguan penglihatan, atau kepekaan mata terhadap cahaya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.