Khasiat Yogurt untuk Wanita Hamil yang sayang untuk ketinggalan

Selain rasanya yang enak dan menyegarkan, terdapat pelbagai faedah yogurt untuk wanita hamil yang sayang untuk ketinggalan. Yogurt Wanita hamil juga dapat membuat salah satu pilihan makanan ringan yang sihat untuk dimakan di antara waktu makan.

Yogurt adalah produk tenusu yang dibuat melalui penapaian bakteria. Proses penapaian ini menyebabkan yogurt Ia mempunyai rasa dan tekstur yang unik. Lain daripada itu, yogurt juga mengandungi probiotik dan pelbagai nutrien yang baik untuk ibu hamil.

Kenali pelbagai faedah Yogurt untuk wanita hamil

Berikut adalah pelbagai faedahnya yogurt untuk wanita hamil yang boleh didapati:

1. Memenuhi pengambilan pemakananbadan dan janin

Yogurt Kaya dengan protein, kalsium, kalium, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B, folat, zink, dan probiotik. Kandungan nutrisi baik untuk memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil dan janin.

Pelbagai nutrien di yogurt Ia juga bermanfaat untuk meningkatkan berat badan wanita hamil dan janin, mengawal tekanan darah semasa hamil, menyokong proses pembentukan organ janin, dan menguatkan imuniti wanita hamil dan janin.

2. Menyokong pertumbuhan janin

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, yogurt Ia juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan Si Kecil di rahim.

Kandungan protein, kalori, lemak, dan karbohidrat dalam yogurt berperanan dalam meningkatkan berat janin, sementara kalsiumnya bagus untuk pembentukan dan perkembangan tulang, gigi, jantung, saraf, dan otot si kecil.

Di samping itu, probiotik di yogurt dapat membantu menyokong sistem kekebalan tubuh janin dan mengurangkan risiko terkena eksim atau alahan semasa kelahiran.

3. Mengekalkan berat kehamilan yang sihat

Semasa mengandung, wanita hamil akan mendapat berat badan 11-16 kg. sekarang, Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kenaikan berat badan yang sihat selama kehamilan adalah dengan selalu mengambil makanan berkhasiat, termasuk yogurtt.

Di samping itu, kandungan protein dalam yogurt juga baik untuk membuat wanita hamil merasa kenyang lebih lama, jadi wanita hamil dapat mengawal selera makan mereka dengan lebih mudah dan mengelakkan keinginan untuk makan berlebihan. Ini menjadikan yogurt baik dimakan untuk mencegah kegemukan semasa kehamilan.

4. Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan

Yogurt Ia juga dipercayai mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko pelbagai komplikasi kehamilan, seperti diabetes kehamilan dan preeklamsia. Selain itu, kandungan probiotik dalam yogurt dapat membantu menguatkan sistem imun dan mengurangkan risiko wanita hamil mendapat penyakit, seperti jangkitan faraj.

5. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kandungan probiotik di yogurt dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan. Oleh itu, pengambilan yogurt secara berkala dapat mencegah cirit-birit dan mengurangkan risiko sembelit semasa kehamilan.

Petua Memilih Yogurt untuk wanita hamil

Walaupun yogurt cukup selamat untuk dimakan ketika hamil, terdapat beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika wanita hamil ingin memilih dan mengambilnya yogurt, itu dia:

  • Pastikan yogurt yang dimakan dibuat dari susu yang telah dimasak dan disterilkan dengan betul (susu pasteurisasi).
  • Makan yogurt rendah lemak (rendah lemak) dan tidak mengandungi penambah rasa (biasa).
  • Elakkan yogurt mengandungi pemanis dan tekstur yang lebih tebal.
  • Penggunaan yogurt bersama-sama dengan kepingan buah, biji, atau kacang, untuk makanan yang lebih berkhasiat dan sihat untuk dinikmati setiap hari.
  • Penggunaan yogurt sederhana semasa kehamilan, yang tidak lebih dari 3 cawan atau 3 bungkus sehari.

Selain daripada memakan yogurtWanita hamil juga perlu makan makanan sihat lain semasa mengandung, untuk menjaga kesihatan tubuh dan janin. Wanita hamil juga masih perlu menjalani gaya hidup yang sihat, seperti senaman teratur, tidur yang cukup, minum cukup air, mengurangkan tekanan, dan menjauhi rokok dan minuman beralkohol.

Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah yogurt Bagi wanita hamil atau mempunyai sejarah alahan atau intoleransi laktosa, wanita hamil boleh berjumpa doktor sebelum mengambil yogurt, ya.