Cara Mengatasi dan Merawat Kulit Muka Kering

Penjagaan kulit wajah adalah salah satu langkah penting untuk mendapatkan kulit wajah yang licin dan tegas. Ia hanya kulit kemungkinankehilangan cecair kerana keadaan tertentu,menjadikannya kelihatan kering. Supaya masalah kulit kering dapat dielakkan, diperlukan perawatan kulit wajah yang betul.

Penjagaan kulit wajah perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko mengalami kulit kering. Kerana, seiring bertambahnya usia, risiko mengalami kulit kering akan menjadi lebih besar. Tanda-tanda bahawa kulit mengalami kekeringan boleh berupa permukaan kulit wajah yang terasa kasar, mengelupas, retak dan terasa gatal.

Mengekalkan Kelembapan Kulit Muka

Beberapa tabiat berikut boleh dilakukan sebagai penjagaan kulit wajah untuk memperbaiki keadaan atau jenis kulit wajah yang kering:

 • Basuh muka anda dengan air biasa

Elakkan menggunakan air panas kerana boleh memperburuk keadaan kulit kering. Semasa mandi, anda harus menghadkan waktu mandi hanya sekitar 5-10 minit.

 • Pilih pencuci muka dengan berhati-hati

Gunakan produk sabun pencuci muka yang lembut dan tanpa wangian tambahan, tujuannya adalah untuk mengelakkan kulit anda dari kerengsaan kulit yang boleh menyebabkan kulit kering.Air misel juga boleh dijadikan pilihan sebagai pencuci muka sebelum menggunakan sabun pencuci muka.

 • Sapukan pelembap sebaik sahaja mencuci muka

Lebih baik memilih pelembap dalam bentuk krim atau salap untuk kulit kering, daripada losyen. Untuk menjaga kelembapan kulit wajah, anda juga boleh menggunakan toner penghidratan.

 • Pilih pelembap yang mengandungi minyak semula jadi

Contohnya, pelembap dengan minyak zaitun atau minyak jojoba. Selain itu, bahan lain yang juga dapat membantu kulit kering adalah asid laktik, asid hyaluronik, gliserin, lanolin, minyak mineral dan petrolatum.

 • Gunakan pelembap dengan tekstur berminyak dan tebal

Sebelum membeli, cuba sapukan pada tapak tangan, kemudian pusingkan tangan anda. Sekiranya pelembap menetes, ini bermakna ia tidak cukup tebal untuk kulit kering.

 • Makluman produk yang boleh mengeringkan kulit

Beberapa produk yang tidak boleh digunakan untuk anda yang mempunyai kulit kering, seperti produk yang mengandungi alkohol, wangian, retinoid dan asid alfa-hidroksi (AHA).

Mengelakkan Punca Kulit Muka Kering

Keadaan kulit kering berlaku apabila lapisan kulit terluar kering, yang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Anda harus mengelakkan pelbagai penyebab kulit muka kering. Antara lain adalah:

 • Kelirugunakan pelembap wajah

Salah satu kesalahan yang sering dilakukan orang adalah menggunakan pelembap ketika kulit kering. Sebenarnya, produk tersebut memberi manfaat maksimum, iaitu ketika digunakan ketika kulit lembap atau segera setelah mandi.

 • Mandi dengan air panas terlalu lama

Ini menghilangkan minyak semula jadi yang melindungi kulit. Lebih baik memilih air suam dan mengeringkan kulit dengan menepuk-nepuk tuala dengan lembut, jangan gosok terlalu banyak.

 • Terlalu banyak sabun

Seperti air panas, sabun juga dapat menghilangkan kulit minyak semula jadi. Terutama jika anda menggunakan terlalu banyak. Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi wangian tambahan.

 • Udara kering

Ini adalah salah satu penyebab utama yang dapat menghilangkan kelembapan kulit. Selain itu, penyaman udara juga boleh memberi kesan yang sama pada kulit. Oleh itu, jangan lupa menggunakan pelembap kulit.

 • Pendedahan cahaya matahari

Manfaat cahaya matahari sangat baik untuk tubuh, terutamanya sinar matahari pagi. Namun, cahaya matahari juga merupakan salah satu penyebab kulit kering. Minimumkan kesannya dengan menggunakan pelindung matahari atau topi lebar yang melindungi wajah.

 • Penggunaan oubat

Beberapa jenis ubat memiliki efek pengeringan pada kulit, seperti obat untuk tekanan darah tinggi, obat penurun kolesterol, alergi, dan obat jerawat.

 • Keadaan kesihatan tertentu

Kulit kering boleh menjadi tanda bahawa tubuh mengalami perubahan atau mengalami penyakit tertentu. Contohnya, perubahan hormon pada wanita paruh baya menghampiri menopaus. Selain itu, beberapa keadaan seperti diabetes, gangguan tiroid, dan kekurangan zat makanan juga boleh menyebabkan kulit kering.

Bilakah pemeriksaan harus dilakukan?

Sekiranya rawatan kulit kering telah dilakukan, hasilnya biasanya akan muncul setelah beberapa lama. Walau bagaimanapun, jika kulit menjadi kering dan menyebabkan aduan seperti gatal atau kulit merah, anda harus segera berjumpa doktor kulit.

Ketahuilah kemungkinan kulit kering sebagai tanda masalah kesihatan dalam badan. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan krim atau salap yang dapat membantu mengatasi keluhan kulit, dan merawat penyebab utamanya, jika ada.

Selain mengganggu penampilan, kulit wajah kering boleh mengganggu dan menyebabkan rasa tidak selesa. Oleh itu, penting untuk menjaga kulit wajah yang kering dengan berhati-hati. Pastikan anda minum air secukupnya dan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, serta elakkan merokok, yang boleh memberi kesan pada kulit anda. Terapkan gaya hidup sihat untuk membantu mengekalkan keadaan kulit yang sihat.