7 Faedah Chives yang Tidak Ramai Tahu

Manfaat chives untuk kesihatan sangat pelbagai. Di sebalik aroma tajam, kucai mengandungi pelbagai nutrien yang berlimpah dan penting untuk kesihatan tubuh, dari menjaga kesihatan otak dan berfungsi hingga mengurangi risiko barah.

Bawang sering dimakan oleh orang Indonesia sebagai hidangan pelengkap atau campuran pelbagai hidangan, seperti bubur ayam dan lumpia. Ciri khas sayur ini adalah daunnya yang berongga dan rasa yang unik.

Pelbagai Kandungan Nutrien Chives

Dalam 100 gram daun bawang, terdapat kira-kira 30 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 3 gram protein
 • 4.5 gram karbohidrat
 • 2.5 gram serat
 • 90 miligram kalsium
 • 40 miligram magnesium
 • 60 miligram fosforus
 • 100 mikrogram folat
 • 300 miligram kalium
 • 5 miligram kolin
 • 2600 mikrogram beta karotena
 • 200 mikrogram vitamin A
 • 60 miligram vitamin C
 • 210 mikrogram vitamin K

Bawang juga mengandung zat besi, selenium, zink, vitamin B, serta antioksidan flavonoid, lutein, dan antioksidan zeaxanthin. Bukan hanya itu, kucai juga mengandungi sebatian yang mempunyai sifat anti-radang dan antikanker.

Pelbagai Khasiat Chives untuk Kesihatan

Bawang adalah salah satu jenis makanan dengan kandungan nutrien yang banyak. Oleh itu, terdapat pelbagai faedah daun bawang yang anda dapat, termasuk:

1. Meningkatkan daya ingatan dan tumpuan

Bawang mengandungi kolin, folat, dan antioksidan yang baik untuk menjaga kesihatan dan fungsi otak. Dalam kes ini, pelbagai bahan dalam kucai dapat meningkatkan daya ingatan, tumpuan, dan tumpuan anda.

Beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengambilan makanan berkhasiat, termasuk kucai, nampaknya dapat mengurangkan risiko demensia akibat demensia dan penyakit Alzheimer.

2. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Tidak banyak yang tahu bahawa kucai dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk strok dan penyakit jantung. Manfaat chives berasal dari kandungan antioksidan yang dapat mengurangkan keradangan dan mencegah kerosakan saluran darah di dalam badan.

Selain itu, kucai juga mengandung serat yang baik untuk mengurangi kolesterol, sehingga dapat mencegah pengumpulan kolesterol dalam saluran darah (aterosklerosis) yang menyebabkan penyakit kardiovaskular.

3. Mengawal tekanan darah

Kandungan flavonoid kalium dan antioksidan dalam kucai telah terbukti berkesan untuk menurunkan dan mengawal tekanan darah. Oleh itu, kucai baik untuk dimakan oleh orang yang ingin menjaga tekanan darah mereka stabil, termasuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau hipertensi.

4. Mengekalkan kulit yang sihat

Kulit adalah bahagian tubuh yang mudah terdedah kepada pencemaran dan cahaya matahari. Sekiranya kesihatan kulit tidak terjaga, organ-organ ini mudah rosak dan mengalami penuaan pramatang. Pendedahan sinar matahari yang berlebihan dalam jangka masa panjang juga dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Bawang mengandungi vitamin A, vitamin C, dan antioksidan yang diperlukan tubuh untuk melawan radikal bebas yang menyebabkan kerosakan pada sel tubuh, termasuk sel kulit. Oleh itu, kucai baik untuk dimakan untuk mengekalkan kulit yang sihat dan menghalangnya daripada kesan pendedahan kepada sinar UV dari sinar matahari.

5. Mengurangkan risiko barah

Bawang mengandungi pelbagai jenis antioksidan dan zat yang mempunyai sifat antikanker. Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa ekstrak daun bawang sangat berguna untuk menghalang pertumbuhan sel barah.

Oleh itu, anda boleh menambahkan daun bawang ke diet sihat harian anda untuk mengurangkan risiko barah.

Namun, perlu diingat juga bahawa cara untuk mencegah barah bukan hanya dengan memakan chives. Anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat, seperti makan makanan berkhasiat seimbang, tidak merokok dan minum minuman beralkohol, dan bersenam secara teratur.

6. Mencegah osteoporosis

Osteoporosis adalah penyakit yang berlaku apabila kepadatan tulang menurun. Sekiranya ketumpatannya dikurangkan, tulang akan mudah patah. Salah satu penyebab osteoporosis adalah kekurangan pengambilan kalsium.

Bawang mengandungi kalsium dan vitamin K yang baik untuk menjaga kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis. Agar khasiat daun bawang lebih optimum, anda juga perlu mengambil cukup kalsium dan vitamin K dari pelbagai jenis makanan lain, seperti susu, keju, ikan, daging, dan sayur-sayuran hijau.

7. Melancarkan pencernaan

Bawang adalah sumber serat makanan yang baik. Pengambilan ini berfungsi untuk menjaga kesihatan dan fungsi saluran gastrointestinal, serta menyekat najis. Oleh itu, kucai dimakan dengan baik untuk mencegah dan merawat sembelit.

Bukan hanya itu, kandungan serat dan antioksidan dalam kucai juga berguna untuk mengurangkan risiko barah usus besar.

Sebagai tambahan kepada 7 faedah chives di atas, terdapat banyak faedah lain dari chives, seperti menjaga fungsi hati dan menguatkan sistem imun. Walau bagaimanapun, pelbagai faedah kucai masih perlu dikaji lebih lanjut.

Walaupun sering dikonsumsi sebagai makanan pelengkap, anda juga boleh kreatif dengan jenis makanan lain agar anda tidak bosan makan chives.

Contohnya, anda boleh menggunakan kucai sebagai taburan roti Bawang Putih atau campuran salad yang pastinya sedap dan sihat. Anda juga boleh menumis bawang merah dan memakannya sebagai lauk untuk melengkapkan nasi.

Secara amnya, kucai baik untuk penggunaan biasa kerana bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah alahan pada bawang, anda harus mengehadkan atau mengurangkan pengambilan chives kerana terdapat risiko reaksi alergi, seperti gatal, sakit perut, dan cirit-birit.

Untuk lebih sihat, anda juga disarankan untuk melengkapkan pelbagai makanan yang dimakan. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kandungan dan faedah kucai untuk kesihatan, anda boleh berjumpa doktor.