Sakit Kepala Kembali, Inilah Beberapa Sebab

Sebab ssakit belakang boleh berbeza dan dapat dikenali dengan intensiti kesakitan dan gejala lain yang muncul, seperti mual atau sakit yang memancar ke leher.

Sakit belakang boleh disebabkan oleh keadaan ringan dan tidak berbahaya, ia juga boleh menjadi keadaan yang serius. Lokasi sakit kepala, jenis dan keparahan kesakitan, dan gejala lain mungkin menunjukkan penyebabnya. Namun, sudah tentu pemeriksaan doktor diperlukan untuk memastikannya.

Punca Sakit Kepala Belakang

Berikut adalah beberapa penyebab sakit belakang:

1. Ketegangan sakit kepala

Sakit kepala tegang adalah jenis sakit kepala yang paling biasa. Sebilangan orang dapat mengalami keadaan ini ketika menatap skrin komputer untuk waktu yang lama, kurang tidur, tekanan, keletihan, atau makan lewat.

Sakit kepala yang tegang dapat dirasakan di seluruh kepala, tetapi lebih dominan di bahagian belakang kepala dan dahi. Semasa kambuh, penderita juga dapat merasakan tekanan di belakang kepala, mata, dan leher.

Sakit kepala jenis ini biasanya reda dengan rehat atau penggunaan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol.

2. Sakit kepala harian yang kronik

Sakit kepala yang tegang dari masa ke masa boleh berubah menjadi sakit kepala harian yang kronik. Keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala setiap hari, termasuk di bahagian belakang kepala, yang biasanya berlangsung selama 3 bulan berturut-turut.

Punca sebenar sakit kepala harian tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini diduga disebabkan oleh kecederaan leher, keletihan, ketegangan otot mata, terlalu banyak pengambilan kafein atau alkohol, atau dehidrasi.

3. Sakit kepala semasa melakukan aktiviti fizikal

Keadaan ini juga dikenali sebagai sakit kepala bersungguh-sungguh Ini dipicu oleh aktiviti fizikal yang cukup melelahkan, seperti mengangkat beban, berlari jarak jauh, melakukan hubungan seks, atau mendorong terlalu keras semasa buang air besar. Di samping itu, keadaan ini kadang-kadang boleh timbul kerana tekanan.

Sakit kepala bersungguh-sungguh Selalunya menyebabkan rasa sakit berdenyut di kedua-dua bahagian belakang kepala. Biasanya, sakit kepala ini bukanlah tanda masalah kesihatan yang serius.

4. Neuralgia Occipital (neuralgia oksipital)

Neuralgia Occipital adalah keradangan saraf oksipital yang berada di bahagian belakang kepala. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit tajam dan menusuk (seperti kejutan elektrik) di bahagian belakang kepala, leher, dan telinga.

Neuralgia Occipital boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti kecederaan pada bahagian belakang kepala, otot leher yang tegang, artritis leher, tumor di leher, jangkitan, diabetes, dan radang saluran darah.

5. Migrain Basilar

Penyebab lain sakit belakang adalah migrain basilar. Jenis migrain ini biasanya bermula dengan gejala aura, iaitu penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan sementara, pening, dering di telinga, mual, dan gangguan pertuturan atau pendengaran.

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, sakit belakang akibat migrain basilar masih harus diperhatikan kerana boleh serupa dengan gejala strok.

Selain beberapa penyebab di atas, sakit kepala belakang juga boleh disebabkan oleh postur tubuh yang lemah, gangguan saraf tunjang atau saraf terjepit di leher (hernia nucleus pulposus), dan sakit kepala. gugusan.

Hati-hati dengan Sakit Punggung yang Berbahaya

Sakit belakang sering tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, aduan ini masih memerlukan perhatian, terutamanya jika menunjukkan ciri-ciri berikut:

  • Sakit belakang disertai demam tinggi, muntah, dan mata merah
  • Sakit belakang timbul secara tiba-tiba, tidak dapat ditanggung, dan bertambah buruk ketika duduk atau berdiri
  • Terjejas pertuturan atau kesukaran menjaga keseimbangan atau koordinasi badan
  • Perubahan tingkah laku, gangguan ingatan, sawan, atau koma
  • Sakit belakang berlaku selepas sejarah kecederaan kepala
  • Sakit belakang tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk walaupun selepas rawatan dengan ubat penahan sakit

Oleh itu, jika anda mengalami sakit belakang disertai dengan gejala di atas, segeralah berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ini penting agar doktor anda dapat menentukan punca sakit belakang anda dan memberikan rawatan yang tepat.