Kenali Gejala Katarak seawal mungkin

Katar Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, muda atau tua. Kenali gejala katarak lebih awal penting untuk dilakukan,keranaProses mengaburkan lensa mata sehingga anda tidak dapat melihat dalam keadaan ini umumnya berjalan perlahan. Sekiranya dirawat dengan cepat, risiko kebutaan akan berkurangan dengan ketara.

Katarak lebih biasa pada orang tua, tetapi orang muda juga berisiko. Katarak boleh dicirikan oleh pelbagai gejala. Walau bagaimanapun, gejala katarak yang muncul pada peringkat awal sering diabaikan. Ini kerana gejala yang muncul tidak mengganggu kualiti hidup.

Gejala Katarak SelalunyaMuncul

Katarak adalah penyakit mata yang dicirikan oleh pengaburan lensa mata. Penyebab katarak bervariasi, mulai dari penuaan, kongenital, kecederaan mata, hingga penyakit tertentu, seperti diabetes.

Gejala katarak yang muncul secara amnya meliputi:

1. Penglihatan kabur

Gejala pertama katarak biasanya penglihatan kabur. Biasanya, penghidap katarak akan merasakan bahawa objek yang jauh kelihatan kabur, pingsan, dan mendung.

Gejala ini berlaku kerana penggumpalan protein lensa yang menyebabkan lensa tidak lagi jelas sepenuhnya. Akibatnya, cahaya masuk tersekat dan penglihatan kabur.

2. Sensitif terhadap cahaya

Gejala katarak lain ialah mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya. Mata boleh menjadi silau dan sakit ketika melihat sumber cahaya, terutama yang bersinar langsung di depan wajah.

Walau bagaimanapun, lampu di bilik yang sebelumnya tidak kelihatan juga boleh kelihatan terlalu terang untuk dilihat. Orang yang menghidap katarak juga mungkin melihat lingkaran cahaya di sekitar lampu atau sumber cahaya.

3. Penglihatan berganda

Pengaburan lensa mata juga dapat menyebabkan penglihatan orang dengan katarak menjadi dua kali lipat. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak hanya dialami oleh penghidap katarak. Pesakit dengan mata silinder dan mata kering juga dapat mengalaminya.

4. Penglihatan menurun pada waktu malam

Bukan hanya penghidap rabun malam, penghidap katarak juga kurang penglihatan pada waktu malam. Oleh itu, penghidap katarak disarankan untuk lebih berhati-hati ketika memandu kereta atau motosikal pada waktu malam.

Selain penglihatan kabur, gejala kepekaan terhadap cahaya juga dapat mengganggu penglihatan penderita katarak, terutama ketika lampu kenderaan lain melintas. Ini dapat meningkatkan risiko kemalangan.

5. Penglihatan bertukar menjadi kuning

Apabila katarak semakin teruk, gumpalan protein yang menutupi lensa mata akan berubah menjadi kuning atau coklat. Ini menyebabkan cahaya yang masuk ke mata menjadi kuning. Akibatnya, objek yang kelihatan juga menjadi kekuningan. Keadaan ini akan menyukarkan penghidap katarak untuk membezakan warna.

6. Kerap menukar saiz cermin mata

Walaupun bukan merupakan gejala katarak yang biasa, menukar ukuran cermin mata anda dengan kerap juga boleh menjadi tanda katarak. Sebabnya, penyakit ini bersifat progresif, yang bermaksud bahawa penglihatan akan bertambah buruk dari masa ke masa, jadi penderita cenderung lebih sering melakukan penyesuaian kacamata.

Ini adalah beberapa gejala katarak yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doktor mata untuk menjalani pemeriksaan. Sekiranya memang gejala ini berasal dari katarak, rawatan boleh dilakukan lebih awal untuk mencegah kebutaan.

Untuk mencegah dan mengurangkan gejala katarak, anda disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Caranya adalah dengan makan makanan sihat, berhenti merokok, dan berhenti minum minuman beralkohol.

Selain itu, cubalah menggunakan cermin mata hitam ketika berada di luar rumah, kerana paparan sinar ultraviolet matahari juga dapat merosakkan mata.