Fahami Persediaan dan Pemeriksaan Kesihatan Semasa Pemeriksaan Perubatan

Pemeriksaan perubatan adalah pemeriksaan kesihatan menyeluruh yang penting dilakukan secara berkala. Sebelum melakukan pemeriksaan perubatan, ada beberapa persiapan yang harus anda lakukan agar keputusan pemeriksaan lebih tepat.

Pemeriksaan perubatan rutin perlu dilakukan untuk memantau keadaan kesihatan tubuh, mengesan awal penyakit atau gangguan kesihatan tertentu, dan menentukan langkah-langkah rawatan lebih lanjut atau rujukan kepada pakar sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan masalah kesihatan.

Pemeriksaan kesihatan berkala dapat dilakukan oleh orang yang sihat, penderita keadaan perubatan tertentu, atau jika diperlukan, seperti:

  • Pesakit dengan penyakit kronik, seperti darah tinggi dan diabetes
  • Orang yang berumur lebih dari 40 tahun, terutama mereka yang mempunyai keluhan fizikal atau sejarah penyakit kronik
  • Persiapan untuk pembedahan
  • Sebagai syarat pentadbiran untuk melamar pekerjaan, memohon permohonan visa (visa pemeriksaan perubatan) dan insurans, atau untuk pendidikan tinggi di jurusan tertentu
  • Pemeriksaan perubatan pekerja

Persediaan Sebelum Pemeriksaan Kesihatan

Sebelum anda datang ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan, ada beberapa perkara yang perlu disiapkan, iaitu:

1. Merakam aduan

Tuliskan sebarang aduan yang anda alami atau alami, seperti sakit kepala, sakit kepala, perubahan bentuk badan, gangguan kitaran haid, alahan, atau benjolan. Selain keluhan fizikal, anda juga dapat mengemukakan aduan yang berkaitan dengan kesihatan mental anda, seperti kesukaran tidur, kegelisahan, tekanan, atau kesedihan yang berpanjangan.

2. Merakam sejarah kesihatan keluarga

Sejarah perubatan keluarga merangkumi maklumat mengenai sejarah perubatan dan sejarah penyakit dalam keluarga terdekat dan saudara terdekat. Maklumat ini penting untuk diketahui oleh doktor agar doktor dapat mengesan sama ada anda mempunyai faktor risiko untuk gangguan genetik tertentu atau penyakit keturunan.

3. Catat ubat yang dimakan

Semasa menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala, anda perlu memberitahu doktor tentang ubat-ubatan, makanan tambahan, atau ubat-ubatan herba yang anda rutin atau ambil dalam jangka masa panjang. Penting untuk melengkapkan maklumat yang diperoleh doktor semasa melakukan pemeriksaan perubatan.

4. Bawa keputusan pemeriksaan perubatan sebelumnya

Sekiranya anda pernah menjalani prosedur perubatan tertentu, seperti pembedahan, imunisasi, atau fisioterapi, jangan lupa beritahu doktor anda. Begitu juga, jika anda telah menjalani pemeriksaan pendukung tertentu, seperti ujian darah dan air kencing, sinar-X, ultrasound, CT scan, endoskopi, dan biopsi.

5. Ketahui syarat-syarat peperiksaan yang akan dijalankan

Beberapa pemeriksaan kesihatan mungkin mengharuskan anda berpuasa selama 8-12 jam sebelum ujian, seperti pemeriksaan kolesterol dan gula darah.

Sebagai tambahan kepada beberapa persiapan di atas, anda juga disarankan untuk memeriksa semula jadual pemeriksaan perubatan yang akan dilakukan dan berusaha tiba tepat pada waktunya.

Pelbagai Jenis Pemeriksaan Semasa Pemeriksaan Perubatan

Semasa melakukan pemeriksaan perubatan, doktor akan menanyakan beberapa perkara, seperti aduan perubatan anda, sejarah perubatan, sejarah perubatan, dan tabiat atau gaya hidup yang anda jalani, seperti merokok atau minum minuman beralkohol, pola makan, dan aktiviti fizikal atau aktiviti. sukan.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan kesihatan berikut:

Pemeriksaan am

Pemeriksaan kesihatan umum yang akan dilakukan oleh doktor termasuk pemeriksaan fizikal dada untuk menilai keadaan jantung dan paru-paru, pemeriksaan fizikal perut untuk menilai keadaan kesihatan sistem saluran pencernaan, serta tanda-tanda penting, seperti:

Tekanan darah

Pada orang dewasa, julat tekanan darah normal adalah sekitar 120/80 mmHg. Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat mengetahui sama ada tekanan darah anda normal, tinggi (hipertensi), atau rendah (hipotensi).

Suhu badan

Purata suhu badan manusia ialah 36.5-37.5 ° Celsius. Namun, ada juga yang sedikit lebih rendah atau lebih tinggi kerana dipengaruhi oleh aktiviti dan pendedahan kepada suhu persekitaran.

Kadar degupan jantung

Denyut jantung normal pada manusia adalah 60-100. Namun, ada juga orang yang degup jantungnya di bawah 60 dan masih dalam tahap normal. Biasanya degupan jantung rendah adalah normal yang terdapat pada atlet atau orang yang sering melakukan senaman berat.

Untuk memeriksa degupan jantung, doktor boleh memeriksa nadi di pergelangan tangan atau mendengar degupan jantung secara langsung di dada menggunakan stetoskop.

Kadar respirasi

Kadar pernafasan normal bagi orang dewasa yang sihat adalah 16-20 nafas seminit. Walaupun boleh dipengaruhi oleh aktiviti atau keadaan psikologi sebelum pemeriksaan, ada kemungkinan anda akan mengalami masalah paru-paru atau jantung jika anda bernafas lebih dari 20 kali seminit.

Pemeriksaan semasa pemeriksaan perubatan juga merangkumi pemeriksaan keadaan keseluruhan badan yang merangkumi:

  • Pemeriksaan mata dan penglihatan
  • Pemeriksaan telinga dan pendengaran
  • Pemeriksaan pergigian
  • Pemeriksaan buah pinggang dan saluran kencing
  • Pemeriksaan anggota badan dan saraf

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, doktor juga akan secara amnya mengesyorkan pemeriksaan pemeriksaan semasa melakukan pemeriksaan perubatan, seperti ujian air kencing, ujian darah untuk ujian darah lengkap, gula darah, kolesterol, dan kadar asam urat, elektrokardiogram, dan sinar-X .

Pemeriksaan tambahan untuk wanita

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan umum di atas, doktor juga biasanya akan melakukan pemeriksaan perubatan tambahan pada pesakit wanita. Ujian ini mungkin merangkumi Pap smear dan mamografi.

Pemeriksaan pap smear dilakukan oleh doktor pada masa yang sama dengan pemeriksaan fizikal organ pembiakan wanita, seperti pemeriksaan fizikal pelvis, vulva, vagina, dan serviks. Sebilangan ujian ini penting untuk pengesanan awal penyakit tertentu, seperti barah serviks dan penyakit kelamin.

Di samping itu, doktor juga boleh melakukan pemeriksaan fizikal payudara dengan menyokong mamografi. Melalui pemeriksaan ini, doktor akan menilai sama ada terdapat ketulan, tumor, atau barah di payudara.

Pemeriksaan tambahan untuk lelaki

Pemeriksaan perubatan untuk lelaki biasanya merangkumi pemeriksaan kesihatan umum dan pemeriksaan organ pembiakan lelaki termasuk zakar, testis, dan prostat. Selain pemeriksaan fizikal, doktor juga boleh mencadangkan pemeriksaan sokongan seperti ujian darah dan air kencing.

Pemeriksaan bertujuan untuk mengetahui sama ada terdapat penyakit tertentu, seperti penyakit kelamin, tumor atau barah zakar, pembesaran prostat jinak, dan barah prostat.

Pemeriksaan perubatan harus dilakukan secara berkala setiap 3-5 tahun bagi orang yang berumur di bawah 40 tahun dan 1-3 tahun untuk orang yang berumur lebih dari 40 tahun.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan perubatan mungkin perlu dilakukan lebih kerap bagi orang yang mempunyai sejarah penyakit tertentu atau berisiko tinggi mendapat penyakit, misalnya kerana gaya hidup yang tidak sihat atau faktor genetik.

Hasil pemeriksaan perubatan biasanya dapat diperoleh dalam beberapa hari atau minggu. Setelah keputusan pemeriksaan perubatan anda keluar, doktor akan menjelaskan keadaan kesihatan anda dan memberikan cadangan untuk menjaga keadaan kesihatan anda berdasarkan hasil pemeriksaan.

Sekiranya perlu, doktor boleh menasihati anda untuk berjumpa dengan pakar lebih lanjut sekiranya anda didiagnosis dengan masalah kesihatan atau penyakit tertentu.