Disarankan Pelbagai Jenis Buah untuk Wanita Hamil Muda

Semasa trimester pertama kehamilan, wanita hamil (ibu mengandung) disarankan untuk makan makanan sihat yang mengandungi nutrien lengkap, termasuk buah-buahan. Kemudian, buah apa yang disyorkan untuk wanita hamil muda?

Buah adalah salah satu makanan sihat yang disyorkan untuk wanita hamil. Buah dapat menyediakan vitamin dan mineral yang diperlukan janin untuk pertumbuhan dan perkembangan. Selain itu, pengambilan buah semasa awal kehamilan juga dapat memberi manfaat bagi kesihatan ibu hamil, misalnya mengurangkan keluhan sembelit yang sering terjadi semasa kehamilan.

Pelbagai Buah untuk Wanita Hamil Muda

Berikut adalah jenis buah-buahan yang disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil muda:

1. Alpukat

Alpukat adalah salah satu buah terbaik yang dimakan oleh wanita hamil muda, kerana kaya dengan asid folik yang berguna untuk menyokong perkembangan saraf janin. Selain itu, kalium yang terdapat dalam alpukat berguna untuk melegakan simptom sakit pagi yang sering berlaku pada trimester pertama kehamilan.

2. betik

Pepaya masak selamat untuk dimakan oleh wanita hamil muda. Pepaya masak kaya dengan nutrien penting yang baik untuk wanita hamil, seperti vitamin A, B, C, asid folik, dan serat. Dengan memakan betik secara teratur, kemunculan sembelit yang sering terjadi semasa kehamilan juga dapat dicegah.

Namun, betik mentah tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil, kerana mengandung susu getah yang boleh mencetuskan kontraksi pada rahim.

3. Jingga

Jeruk juga termasuk dalam jenis buah yang baik untuk dimakan semasa kehamilan muda, kerana mengandungi vitamin C dan folat yang sangat baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Kandungan vitamin C dalam jeruk berguna untuk membantu penyerapan zat besi, serta berfungsi sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerusakan sel akibat radikal bebas. Sementara kandungan air dalam jeruk dapat mencegah dehidrasi semasa hamil.

4. Mangga

Mangga adalah buah yang baik untuk dimakan ketika hamil kerana vitamin C dan A yang terdapat di dalamnya. Kedua-dua vitamin ini berguna untuk meningkatkan sistem imun dan mencegah cirit-birit dan jangkitan pernafasan pada bayi baru lahir.

Tetapi ingat, pastikan buah telah dicuci dengan bersih menggunakan air mengalir sebelum dimakan. Ini bertujuan untuk menghilangkan kuman dan kotoran, termasuk toksoplasma yang boleh membahayakan kesihatan janin.

Pada awal kehamilan, makan pelbagai jenis buah untuk wanita hamil muda seperti yang disebutkan di atas. Sekiranya perlu, tanyakan kepada pakar kandungan anda mengenai pilihan buah lain yang baik untuk dimakan semasa kehamilan.