Bilangan Gigi Dewasa dan Faedah Merawatnya Lebih Awal

Bilangan gigi pada orang dewasa dan kanak-kanak adalah berbeza. Terdapat 20 gigi bayi pada kanak-kanak. Sberkongsi pada dewasa, terdapat32 gear tetap. Ajumlah gar gigi tidak berkurang dan fungsinya dijagaPenjagaan gigi perlu dilakukan lebih awal.

Semua gigi bayi biasanya jatuh dan berubah menjadi gigi kekal pada usia 12-14 tahun. Pada usia ini, gigi anak yang pada mulanya berjumlah 20 akan meningkat menjadi 32 ketika dia membesar pada usia 17-21 tahun.

Setelah tumbuh 28 gigi, akan tumbuh empat gigi tambahan untuk menyelesaikan jumlah gigi menjadi 32 keping. Gigi terakhir yang tumbuh ini disebut gigi kebijaksanaan.

Lokasi dan Peranan Gigi Dewasa

Gigi adalah bahagian paling sukar dari tubuh manusia. Fungsi utama gigi adalah mencerna makanan di mulut, iaitu merobek, mengunyah, dan mengisar makanan. Selain itu, gigi juga mempengaruhi kemampuan dan kejelasan dalam pertuturan.

Setiap gigi mempunyai lokasi, bentuk, dan peranan yang berbeza. Berikut adalah jenis gigi dewasa:

 • gigi palsu

  Gigi seri terletak di tengah-tengah barisan gigi dan terdiri daripada 8 keping, iaitu 4 di rahang atas dan 4 di rahang bawah. Gigi ini berperanan menggigit dan memotong makanan.

 • Gigi taring

  Terdapat 4 gigi taring, 2 di rahang atas dan 2 di rahang bawah. Ia terletak di sebelah gigi seri dan berfungsi untuk merobek makanan.

 • Premolar

  Terdapat 8 premolar. Ia terletak di antara taring dan geraham. Fungsi gigi ini adalah untuk mengunyah dan mengisar makanan.

 • Geraham

  Terdapat 8 geraham dan terletak di barisan belakang gigi atau berdekatan dengan pipi bahagian dalam. Gigi ini berfungsi mengisar makanan sehingga lembut.

 • Gigi kebijaksanaan atau gigi kebijaksanaan

  Terdapat 4 gigi kebijaksanaan. Kehadiran gigi ini kadang-kadang boleh mengganggu kedudukan gigi lain, jadi gigi mesti dikeluarkan melalui pembedahan. Sama seperti premolar, gigi kebijaksanaan juga berperanan dalam mengunyah dan mengisar makanan.

Kelebihan Merawat Gigi Anda Sejak Dini

Agar jumlah gigi dewasa kekal 32 dan keadaannya tetap utuh, disarankan agar anda menjaga gigi seawal mungkin. Merawat gigi bukan hanya menjaga kebersihan, tetapi juga memperhatikan susunan dan bentuknya. Gigi normal mestilah bebas dari rongga, kuat, dan tersusun rapi.

Salah satu langkah penting dalam penjagaan pergigian adalah dengan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dengan doktor gigi sejak awal. Pemeriksaan ini semestinya dilakukan sejak kecil.

Semasa memeriksa gigi, doktor gigi akan menilai pergeseran dan penjajaran gigi antara rahang atas dan bawah. Kelebihan memeriksa dan merawat gigi lebih awal adalah:

 • Mengesan masalah pergigian, seperti rongga, karies, atau tartar.
 • Mengurangkan risiko gigi seri atas yang menonjol.
 • Sejajarkan lebar lengkungan gigi.
 • Mengekalkan pertumbuhan rahang normal.
 • Memperbaiki gangguan pertuturan kerana kelainan pada gigi.
 • Memperbaiki estetika wajah dan gigi.
 • Mengurangkan kemungkinan gigi kekal tumbuh pada kedudukan yang salah.

Gigi tidak hanya berfungsi untuk menggigit dan mengunyah makanan, tetapi juga mempengaruhi penampilan wajah. Bilangan gigi dewasa dapat dikurangkan jika tidak dirawat dengan baik. Sekiranya ia rosak atau hilang, gigi dewasa akan sukar diperbaiki dan tidak mungkin tumbuh semula. Oleh itu, jaga gigi anda dengan baik.