Ulser Decubitus - Gejala, Sebab dan Rawatan

Ulser dekubitus atau ulser tekanan adalah luka akibat tekanan yang berpanjangan pada kulit kerana selalu berbaring. Luka yang paling kerap muncul pada kawasan kulit murung ketika berbaring, seperti tumit, siku, pinggul, dan tulang ekor. Ulcus decubitus juga dikenali sebagai tidur petang.

Ulser dekubitus berisiko bagi orang yang menderita penyakit yang menyebabkan pergerakan badan yang terhad. Pesakit akan berbaring di atas katil atau duduk di kerusi roda untuk waktu yang lama, sehingga ada bahagian badan yang sentiasa mengalami tekanan dan luka muncul.

Untuk mencegah munculnya luka tekanan, seseorang yang tidak dapat bangun dari tidur disarankan untuk menggunakan tilam antidecubitus.

Gejala Ulser Decubitus

Ulser dekubitus dapat muncul di sejumlah area tubuh, bergantung pada bahagian tubuh yang telah lama tertekan.

Pada pengguna kerusi roda, bisul dekubitus biasanya muncul di punggung, tulang ekor, tulang belakang, bilah bahu, belakang lengan, dan kaki yang bersandar pada kerusi roda.

Pada orang yang hanya berbaring di tempat tidur, biasanya akan membentuk luka di bahagian belakang dan sisi kepala, bilah bahu, pinggul, tulang ekor atau punggung bawah, tumit, pergelangan kaki, dan belakang lutut.

Berdasarkan tahap keparahan, berikut adalah ciri luka yang muncul pada pesakit dengan ulser tekanan:

 • Gred 1: perubahan warna pada kawasan kulit tertentu, misalnya, menjadi merah atau kebiruan, disertai dengan rasa sakit atau gatal-gatal di kawasan kulit.
 • Gred 2: lecet atau luka terbuka di kawasan yang terjejas.
 • Gred 3: luka terbuka ke beberapa lapisan kulit yang lebih dalam (ulser kulit).
 • Gred 4: luka terbuka yang sangat mendalam ke otot dan tulang.

Bila hendak berjumpa doktor

Seseorang yang tidak dapat bergerak dalam waktu yang lama, baik di tempat tidur atau di kerusi roda, perlu diperiksa secara berkala oleh ahli keluarga atau perawat yang menjaganya, sehingga dapat dikesan lebih awal jika dia mengalami ulser tekanan.

Sekiranya luka tekanan darjah pertama muncul, segera berjumpa doktor. Doktor dan pasukan perubatan akan menjalankan rawatan luka, serta mengajar ahli keluarga dan pengasuh bagaimana merawat luka.

Semasa rawatan luka di rumah, segera kembali ke doktor untuk mendapatkan rawatan jika tanda-tanda jangkitan muncul dalam bentuk:

 • Demam
 • Bengkak atau keluar nanah di kawasan luka

Penyebab Ulser Decubitus

Ulser dekubitus disebabkan oleh tekanan dan geseran pada kulit yang menyekat aliran darah ke kulit. Keadaan ini biasanya berlaku pada seseorang yang tidak dapat mengubah kedudukan badan atau bergerak dalam jangka masa yang lama.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami ulser tekanan, yaitu:

 • Keupayaan deria rasa berkurang

  Kecederaan saraf tunjang dan gangguan saraf dapat menyebabkan penurunan deria rasa sehingga pesakit tidak merasakan luka. Ini menjadikan luka tidak segera dirawat dan menjadi lebih dalam.

 • Tidak cukup pengambilan cecair dan pemakanan

  Keadaan ini menjadikan ketahanan dan kesihatan kulit terganggu, memudahkan kerosakan tisu kulit.

 • Aaliran darah terganggu

  Gangguan aliran darah kerana diabetes, penyakit jantung, kegagalan buah pinggang, atau sklerosis berbilang dapat meningkatkan risiko kerosakan tisu kerana kekurangan oksigen dan bekalan nutrien ke kawasan tersebut.

Sebagai tambahan kepada beberapa faktor di atas, inkontinensia kencing dan najis, kegemukan, dan berumur lebih dari 70 tahun juga boleh membuat seseorang lebih berisiko terkena ulser tekanan.

Diagnosis Ulser Decubitus

Pada peringkat awal diagnosis, doktor akan memeriksa bahagian tubuh pesakit yang cenderung mengalami ulser tekanan. Sekiranya terdapat ulser tekanan, doktor akan menentukan keparahan luka dan memberikan rawatan yang sesuai.

Sekiranya perlu, doktor boleh melakukan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, untuk menentukan keadaan umum pesakit, serta mengesan penyakit lain yang mungkin dihidapi oleh pesakit.

Rawatan Ulser Decubitus

Tahap awal merawat luka tekanan adalah untuk mengurangkan tekanan dan geseran pada luka. Selepas itu, doktor akan meneruskan rawatan luka dan penyingkiran tisu yang rosak. Berikut adalah rangkaian rawatan untuk merawat ulser dekubitus:

Ubah kedudukan badan

Kedudukan badan pesakit perlu diubah secara berkala. Sekiranya menggunakan kerusi roda, alihkan berat badan anda ke sisi lain setiap 15 minit atau ubah kedudukan setiap jam. Sekiranya pesakit berada di tempat tidur, tukar posisi setiap 2 jam.

Doktor juga akan mengesyorkan penggunaan tilam antidecubitus. Tilam ini dapat mengurangkan tekanan pada kawasan kulit tertentu, dan menjaga aliran udara yang baik ke kawasan tersebut. Walaupun begitu, kedudukan pesakit masih perlu diubah secara berkala.

Penyelenggaraanluka dekubitus

Sekiranya luka tidak terbuka, bersihkan kawasan kulit dengan sabun tanpa wangian, tanpa wangian, kemudian segera keringkan. Sekiranya luka terbuka muncul, ulser tekanan harus ditutup dengan pembalut, agar luka tidak terinfeksi dan kulit di sekitarnya tetap kering.

Tukar pembalut secara berkala, dan bersihkan luka dengan garam fisiologi (saline infusion) setiap kali pembalut diubah.

Pembedahan untuk membuang tisu mati

Agar luka dekubitus cepat sembuh, kudis dan tisu mati perlu dikeluarkan melalui pembedahan kecil (tanpa anestesia umum). Tindakan ini bertujuan untuk merangsang pertumbuhan kulit yang baru dan sihat. Sekiranya perlu, pakar bedah akan menggunakan tisu kulit dari bahagian lain badan untuk menutup ulser tekanan.

Terapi tekanan negatif

Terapi tekanan negatif juga dikenali sebagai penutupan dibantu vakum (VAC). Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan alat khas untuk membersihkan luka.

Dadah

Dalam rawatan luka tekanan, doktor juga biasanya memberi ubat, seperti:

 • Ibuprofen atau diclofenac untuk melegakan kesakitan, terutamanya ketika pesakit dirawat kerana luka atau perlu diubah kedudukannya.
 • Minuman atau salap antibiotik untuk melawan jangkitan bakteria, jika ulser tekanan telah menyebabkan jangkitan pada pesakit.

Sebagai tambahan kepada beberapa kaedah rawatan di atas, pesakit juga perlu memenuhi pengambilan nutrisi mereka dan mengambil air secukupnya untuk mempercepat proses penyembuhan kulit. Minum air secukupnya dapat membantu mencegah dehidrasi yang dapat melambatkan proses penyembuhan luka.

Komplikasi Ulser Decubitus

Terdapat beberapa komplikasi yang dapat timbul jika bisul tekanan tidak segera dirawat, yaitu:

 • Selulitis, disebabkan oleh jangkitan pada kulit dan tisu lembut. Keadaan ini boleh menyebabkan kemerahan dan keradangan di kawasan sekitar luka.
 • Jangkitan tulang dan sendi, disebabkan penyebaran jangkitan dari kulit dan tisu lembut.
 • Sepsis, yang merupakan keadaan di mana jangkitan merebak ke aliran darah dan menyebabkan reaksi sistem kekebalan tubuh ke seluruh badan.
 • Kanser, disebabkan oleh luka yang tidak sembuh (ulser Marjolin).

Pencegahan Ulser Decubitus

Ulser dekubitus disebabkan oleh tekanan jangka panjang pada kulit. Keadaan ini dapat dicegah dengan mengubah posisi badan secara berkala untuk mengurangkan tekanan secara berterusan pada bahagian tubuh tertentu.

Pesakit dengan penyakit yang berisiko terkena bisul tekanan juga perlu mendapatkan nutrisi dan pengambilan cecair yang mencukupi, tidak merokok, dan menguruskan tekanan dengan baik untuk mencegah munculnya luka atau bisul. tidur petang. Menggunakan tilam anti-decubitus dan menggunakan losyen pada kulit untuk menjaga kelembapan kulit juga dapat membantu mencegah ulser tekanan.