Kista Ginjal - Gejala, sebab dan rawatan

Kista buah pinggang adalah gangguan di buah pinggang disebabkan oleh kemunculan kantung berisi cecair (sista) dalam tisu buah pinggang. Kista ginjal boleh berlaku pada satu atau kedua buah pinggang.

Punca pembentukan kista di buah pinggang tidak diketahui dengan pasti, tetapi faktor usia dianggap mempengaruhi penampilan sista ginjal. Kista ginjal umumnya jinak, tidak berbahaya, dan jarang menyebabkan gejala. Kista ginjal berbeza dengan penyakit ginjal polikistik yang disebabkan oleh faktor genetik.

Kista ginjal biasanya hanya ditemui ketika penghidapnya menjalani pemeriksaan untuk tujuan perubatan pemeriksaan kesihatan, kerana sering tidak menimbulkan gejala. Kista ginjal yang tidak menyebabkan gejala juga tidak perlu dirawat secara khusus.

Gejala Kista Buah Pinggang

Kista ginjal biasanya tidak menimbulkan gejala. Gejala mungkin muncul apabila sista tumbuh cukup besar atau menekan organ lain. Gejala ini merangkumi:

 • Sakit yang terasa seperti menekan punggung bawah atau pinggang. Kesakitan juga akan bertambah teruk apabila kista pecah.
 • Air kencing berwarna gelap atau mengandungi darah.
 • Kencing lebih kerap.
 • Pedih ulu hati.
 • Demam.
 • Bengkak perut.

Bila hsemasa ke dokey

Walaupun sista ginjal biasanya tidak menyebabkan simptom, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasakan keadaan yang disyaki sebagai gejala sista ginjal. Ini bertujuan untuk memantau perkembangan penyakit dan mencegah komplikasi, atau mencari kemungkinan bahaya lain.

Kista ginjal sering hanya dijumpai ketika pesakit menjalani pemeriksaan kesihatan. Sekiranya terdapat sista ginjal, pesakit memerlukan pemeriksaan berkala dengan doktor ginjal untuk memantau ukuran kista, sama ada lebih kecil, tetap, atau tumbuh.

Punca Kista Buah Pinggang

Berbeza dengan penyakit ginjal polikistik yang disebabkan oleh keturunan, penyebab sebenar sista ginjal masih belum diketahui. Namun, disyaki terdapat lapisan permukaan ginjal yang mulai melemah dan membentuk poket. Kantung itu kemudian diisi dengan cecair, melepaskan dan menjadi sista.

Kista ginjal lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Selain itu, sista ginjal juga lebih kerap berlaku pada orang berusia lebih dari 50 tahun dan orang yang menghidap diabetes.

Diagnosis Cyst Ginjal

Kista ginjal sering tidak menyebabkan simptom, oleh itu pesakit dan doktor umumnya hanya mengetahui mengenai sista di ginjal ketika pesakit melakukan pemeriksaan yang menyokong dengan kaedah imbasan, ketika pemeriksaan kesihatan.

Melalui imbasan dengan ultrasound ginjal, sista ginjal dapat dilihat. Namun, untuk mendapatkan gambaran yang lebih terperinci mengenai buah pinggang, doktor akan melakukan imbasan dengan a Imbasan CT atau MRI.

Melalui imbasan, doktor dapat menentukan keparahan sista ginjal dengan melihat sama ada dinding sista dikalsifikasi atau tidak. Imbasan juga dapat memberikan maklumat mengenai jumlah dan ukuran sista di buah pinggang pesakit.

Selain melakukan imbasan, pesakit juga dapat menjalani ujian tambahan untuk menentukan fungsi buah pinggang. Ujian fungsi ginjal dilakukan dengan mengambil sampel darah dan air kencing pesakit untuk diperiksa di makmal.

Doktor akan menentukan sama ada pesakit perlu menjalani rawatan sista buah pinggang atau tidak berdasarkan keputusan pemeriksaan ini.

Rawatan Sista Buah Pinggang

Rawatan sista ginjal disesuaikan mengikut keparahan sista. Sekiranya hanya ada satu sista ginjal, kecil, dan tidak menyebabkan sebarang gejala, doktor tidak akan memberi anda rawatan khas, kerana kista ini boleh hilang sendiri atau berterusan dan tidak menimbulkan masalah.

Walau bagaimanapun, doktor akan mengatur jadual kawalan pesakit untuk memantau keadaan kista secara berkala melalui imbasan selama 6-12 bulan. Selain imbasan, doktor juga dapat memantau fungsi buah pinggang. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan jika sista ginjal menyebabkan aduan:

Skleroterapi

Sekiranya sista ginjal menyebabkan simptom, pesakit disyorkan untuk menjalani skleroterapi untuk mengalirkan cecair sista menggunakan jarum nipis panjang. Melalui skleroterapi, Cecair di dalam sista akan dikeluarkan, kemudian rongga sista akan diisi dengan alkohol untuk mengelakkan kista terbentuk semula.

Semasa rawatan, pesakit yang menjalani skleroterapi akan menerima ubat bius tempatan dan dapat pulang pada hari yang sama.

Operasi

Sekiranya sista ginjal di dalam badan pesakit besar dan menyebabkan gejala, doktor ginjal boleh mengesyorkan pembedahan membuang kista. Prosedur ini dilakukan oleh ahli urologi dengan membuat sayatan pada kulit untuk mengeluarkan cecair dari sista. Seterusnya, dinding ginjal yang mengandungi sista akan dipotong atau dibakar.

Komplikasi Cyst Ginjal

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh timbul dari sista buah pinggang, iaitu:

 • Pecah sista

  Kista buah pinggang yang pecah boleh menyebabkan sakit teruk di bahagian belakang atau pinggang, antara tulang rusuk dan pelvis.

 • Jangkitan sista

  Sekiranya sista yang muncul di ginjal dijangkiti, pesakit mungkin mengalami kesakitan dan demam.

 • Gangguan kencing

  Sekiranya saluran kencing tersumbat kerana sista ginjal, pesakit mungkin mengalami kesukaran membuang air kecil dan pembengkakan pada buah pinggang (hidronephrosis).

Kista ginjal sukar dicegah, tetapi anda dapat mengesannya lebih awal dengan melakukannya pemeriksaan kesihatan secara berkala.