Demam Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya Secara Semula Jadi

Demam semasa mengandung boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Keadaan ini dapat mereda dengan sendirinya atau melegakan dengan mengambil ubat dari doktor. Selain mengambil ubat dari doktor, anda juga dapat meredakan demam ketika mengandung secara semula jadi. Lihat caranya dalam artikel berikut.

Demam semasa mengandung adalah tanda atau gejala jangkitan pada badan anda. Sekiranya demam semasa kehamilan berlaku pada trimester pertama dan suhu mencapai 38 darjah Celsius atau lebih, maka segera berjumpa pakar sakit puan.

Bahaya Demam Saat mengandung

Demam semasa mengandung tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Apabila suhu badan anda meningkat, suhu badan janin juga meningkat. Ini boleh menyebabkan degupan jantung bayi dalam kandungan meningkat.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, demam semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko janin mengalami keguguran dan cacat lahir, seperti kelainan saluran saraf, kecacatan jantung, dan bibir dan mulut sumbing. Semakin tinggi suhu demam dan semakin lama demam berlangsung, semakin tinggi risiko perkara ini.

Punca Demam Saat mengandung

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan wanita hamil demam, termasuk:

 • Jangkitan, seperti jangkitan saluran kencing, toksoplasmosis, influenza, dan radang paru-paru.
 • Jangkitan kantung amniotik (chorioamnionitis).
 • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit.
 • Keracunan makanan.
 • Tonsillitis.
 • Encephalitis.

Setiap penyebab demam ini mempunyai simptom tersendiri. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk memperhatikan gejala lain yang menyertai demam, seperti sesak nafas, sakit belakang, sakit perut, menggigil, lemah, dan leher kaku. Pastikan anda memberitahu doktor mengenai gejala ini.

Rawatan Semula jadi Demam Saat mengandung

Walaupun beberapa penyebab demam dapat sembuh dengan sendirinya, demam semasa kehamilan masih perlu diperiksa oleh doktor. Demam yang disebabkan oleh virus dapat diatasi dengan minum banyak air, berehat, atau minum ubat dari doktor. Tetapi jika penyebabnya adalah bakteria, maka anda memerlukan antibiotik.

Semasa mengandung, anda tidak digalakkan mengambil ubat, termasuk ubat untuk meredakan demam, seperti aspirin atau ibuprofen. Oleh itu, tanyakan kepada doktor anda apa ubat demam yang selamat untuk anda.

Selain rawatan dari doktor, cara berikut dapat membantu menghilangkan demam pada wanita hamil:

 • Kompres dahi dan badan anda dengan tuala atau kain lap yang telah ditutup dengan air biasa.
 • Mandi dengan air suam. Elakkan menggunakan air sejuk, kerana ia akan menggigil anda.
 • Cuba berada di bilik yang sejuk atau teduh.
 • Minum banyak air sehingga anda tidak mengalami dehidrasi. Selain itu, minum banyak air juga akan menyejukkan badan anda dari dalam.
 • Pakai pakaian dengan bahan yang dapat menyerap peluh dan tidak terlalu tebal. Sekiranya anda berasa sejuk, gunakan selimut ringan, dan lepaskan selimut ketika anda merasa panas.

Untuk mengelakkan demam semasa hamil, anda disarankan untuk mencuci tangan secara berkala untuk mengelakkan jangkitan virus atau bakteria. Cuba juga untuk tidak berada di dekat orang yang sakit.

Kerana demam semasa kehamilan boleh disebabkan oleh banyak perkara dan boleh membahayakan janin, keadaan ini perlu diperiksa oleh doktor. Semasa berunding, tanyakan perkara mengenai maklumat kehamilan, termasuk jenis ubat yang selamat untuk dimakan. Jangan minum ubat tanpa nasihat doktor, kerana tidak semua ubat selamat untuk wanita hamil.