Tidak Hanya Hangat, Terdapat Banyak Manfaat Eucalyptus

Sama seperti minyak kayu putih, minyak kayu putih juga sering digunakan untuk memanaskan badan. Namun, bukan sahaja memberikan kehangatan, minyak kayu putih juga mempunyai banyak faedah lain.

Eucalyptus (kayu putih) adalah sejenis pokok yang daun dan minyaknya sering dijadikan bahan perubatan. Walaupun penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan, kayu putih sering digunakan untuk merawat penyakit tertentu, seperti asma, bronkitis, radang gusi, dan kutu kepala.

Pelbagai Khasiat Eucalyptus untuk Kesihatan

Minyak kayu putih diperoleh dari proses penyulingan daun kayu putih. Penggunaan minyak kayu putih itu sendiri sangat luas, mulai dari produk kesihatan dan penjagaan tubuh hingga produk rumah tangga, seperti penyegar udara.

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak kayu putih:

1. Melegakan batuk, selesema, dan bronkitis

Minyak kayu putih boleh bertindak sebagai dekongestan semula jadi untuk melegakan pernafasan. Selain itu, minyak kayu putih juga dapat digunakan untuk mengobati batuk, selsema, dan sakit tekak. Anda hanya perlu menggosok minyak ini pada bahagian badan tertentu, seperti dada atau leher.

2. Melegakan asma dan resdung

Minyak kayu putih dipercayai dapat meredakan keluhan asma, sinusitis, dan beberapa masalah lain pada saluran pernafasan. Minyak ini tidak hanya mengurangkan, tetapi juga mencairkan kahak sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Selain itu, minyak kayu putih juga mengandungi zat yang dapat menekan gejala asma. Walau bagaimanapun, pesakit asma yang alah kepada kayu putih tidak boleh menggunakan minyak ini tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

3. Mengurangkan sakit sendi

Satu kajian menunjukkan bahawa minyak kayu putih dapat melegakan sakit sendi yang disebabkan oleh osteoartritis atau artritis reumatoid. Inilah sebabnya mengapa kayu putih sering ditambahkan pada penghilang sakit sendi, baik dalam bentuk krim atau salap.

4. Mengatasi bau mulut dan mengurangkan plak gigi

Minyak kayu putih mengandungi zat yang bersifat antibakteria, sehingga dapat digunakan untuk mengobati bau mulut yang disebabkan oleh kuman. Selain itu, sifat antibakteria pada kayu putih juga dapat mengurangkan pembentukan plak sehingga dapat mencegah kerosakan gigi.

Oleh itu, anda boleh menggunakan produk ubat kumur dan ubat gigi yang mengandungi kayu putih untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anda.

5. Melegakan sakit kepala

Minyak kayu putih mungkin tidak menyembuhkan sakit kepala. Walau bagaimanapun, minyak semula jadi ini dapat menghilangkan rasa sakit dan memberikan kesan yang menenangkan pada penghidap sakit kepala.

6. Mengekalkan rambut dan kulit kepala yang sihat

Minyak kayu putih juga sering ditambahkan pada produk penjagaan rambut, seperti syampu dan perapi. Produk syampu yang mengandungi minyak kayu putih dapat membersihkan minyak dan kotoran di kulit kepala, sehingga rambut terlihat bersih, tidak lemas, sihat, dan berkilau.

Selain itu, kandungan minyak kayu putih juga dapat mencegah penampilan kelemumur, mengatasi gatal-gatal di kulit kepala, dan memberikan rasa segar dan aroma harum.

Selain memiliki banyak manfaat kesehatan, kayu putih juga dapat digunakan untuk mengusir beberapa jenis serangga, termasuk nyamuk. Terdapat kajian yang menyatakan bahawa menyemburkan bahan yang mengandungi kayu putih dan ekstrak lemon pada kulit dapat mengurangkan gigitan serangga selama 3 jam.

Manfaat kayu putih sangat pelbagai. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami ruam kulit, gatal-gatal, mual, muntah, atau sesak nafas setelah menggunakan kayu putih dalam bentuk apa pun, hentikan penggunaannya dengan segera dan tanyakan kepada doktor anda, kerana anda mungkin alergi terhadap minyak ini.