Kenali Gejala Batu Buah Pinggang pada Wanita

Batu ginjal boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk wanita. Satu daripada simptombatu ginjal pada wanita sakit ketika membuang air kecil. lain daripada itu, Terdapat pelbagai gejala yang boleh Anda mengenali agar keadaan ini dapat dikendalikan lebih awal.

Batu ginjal boleh bervariasi dalam ukuran. Gejala boleh berbeza-beza, mulai dari sakit ringan hingga berat. Batu ginjal juga kadang-kadang tidak dapat dikesan sehingga akhirnya dapat melalui air kencing dan menyebabkan penyumbatan pada saluran kencing.

Mengenali Gejala-GGejala Batu Buah Pinggang pada Wanita

Batu ginjal terbentuk dari penyaringan darah yang mengkristal dan akhirnya membeku seperti batu keras. Tidak semua batu ginjal mempunyai kandungan yang sama. Terdapat empat jenis batu ginjal berdasarkan bahan penyusunnya, iaitu kalsium, asid urik, struvite, dan sistin.

Gejala awal batu ginjal pada wanita biasanya muncul ketika batu ginjal tersekat di saluran ureteral yang sempit, menyebabkan sakit teruk yang tiba-tiba. Dari segi perubatan, keadaan ini disebut kolik ginjal.

Selain itu, batu ginjal pada wanita juga boleh menyebabkan gejala seperti:

  • Sakit ketika membuang air kecil.
  • Sakit perut, loya, dan muntah.
  • Gelisah dan tidak dapat berbohong.
  • Kencing lebih kerap.
  • Air kencing yang keluar ringan dan keruh, kadang-kadang disertai serpihan seperti pasir.
  • Demam dan menggigil, sekiranya terdapat jangkitan.
  • Sakit di bahagian belakang, pinggang, tulang rusuk bawah, perut, pangkal paha, atau alat kelamin, yang muncul secara tiba-tiba dan bertambah buruk dari masa ke masa
  • Terdapat darah di dalam air kencing, yang dapat dilihat dari warna air kencing merah jambu, merah, atau kok Ini disebabkan oleh batu ginjal yang mencederakan buah pinggang atau saluran kencing.

Terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko batu ginjal, yang sering kali tidak cukup minum, mempunyai sejarah penyakit batu ginjal dalam keluarga, menjadi gemuk, menderita jangkitan saluran kencing berulang, dan menjalani pembedahan pada perut.

Ketahui gejala batu ginjal pada wanita seperti yang dijelaskan di atas. Sekiranya anda mengalami aduan ini, segera berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat diberikan.