Mengenali Darah Menstruasi dan Penyakit yang Menyertai

Bukan hanya darah kotor itu dalambuang setiap bulan, darah haid juga dapat lelakicerminkeadaan kesihatan seorang wanita. Dalam keadaan tertentu, darah haid boleh menjadi tanda kemungkinan pendarahan vaginasakit pada badan anda.

Darah haid yang keluar semasa haid mempunyai warna yang berbeza dari satu kitaran ke kitaran yang lain. Walaupun dalam kitaran yang sama, darah haid boleh mempunyai warna yang berbeza.

Mengenal Darah Menstruasi Lebih Banyak

Bukan hanya jumlah darah haid, sepanjang kitaran haid, warna dan konsistensi darah yang keluar dapat berubah. Pada hari pertama haid, darah haid yang keluar akan cukup banyak. Tidak jarang, anda mengalami pembekuan darah dengan warna merah gelap atau bahkan merah kehitaman, yang serupa dengan darah kotor.

Ini sebenarnya adalah perkara semula jadi. Gumpalan darah yang berlaku adalah darah haid yang belum cukup waktu untuk dicairkan oleh antikoagulan semula jadi tubuh, yang merupakan unsur yang menipiskan darah haid atau mencegah pembekuan darah. Keadaan ini secara amnya akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari.

Kemudian pada akhir haid, perubahan warna darah haid juga akan dapat dilihat. Warna darah haid pada akhir haid cenderung berwarna merah kehitaman atau coklat gelap. Warna darah haid cukup semula jadi dan merupakan bentuk warna darah yang telah lama berada di dalam badan. Anda tidak perlu terlalu risau jika ini berlaku, kerana itu perkara biasa.

Berhati-hatilah dengan keadaan ini!

Walaupun penampilan gumpalan darah adalah normal semasa haid, anda harus berhati-hati jika darah beku haid yang keluar cukup besar dan untuk waktu yang lama, jadi anda harus menukar pembalut berulang kali. Sebaliknya, darah haid yang terlalu sedikit atau berwarna gelap juga harus diperhatikan. Berikut penjelasan lebih lanjut:

Darah hpertolongan tterlalu banyak bbanyak

Jumlah darah haid setiap orang berbeza, tetapi anda harus berhati-hati jika darah haid yang keluar terlalu banyak atau berlebihan. Kerana, itu boleh menjadi tanda menorrhagia.

Apabila menorrhagia berlaku, penghidap biasanya harus menukar tuala wanita lebih kerap daripada biasa. Dalam waktu kurang dari dua jam, orang yang menderita menorrhagia umumnya harus menukar tuala wanita lagi kerana darah yang keluar terlalu banyak.

Pendarahan haid juga boleh disertai dengan pembekuan darah yang besar. Anda juga mungkin mudah letih, bertenaga rendah, dan sakit perut yang berterusan.

Menorrhagia boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, seperti gangguan hormon, tumor atau barah di rahim, gangguan fungsi platelet, keguguran atau disebabkan oleh alat kawalan kelahiran yang digunakan.

Darah haid terlalu sedikit

Haid yang sedikit boleh disebabkan oleh banyak perkara. Ini mungkin disebabkan oleh akil baligh, menopaus, kehamilan, stres, kurang berat badan, mengambil pil kawalan kelahiran tertentu, hingga keadaan perubatan seperti: sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Darah haid berwarna hitam

Kebiasaannya, darah haid hitam akan berlaku pada awal atau akhir haid. Walau bagaimanapun, darah haid hitam juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti keguguran, kehamilan, atau penyakit radang pelvis.

Walaupun dalam kes yang jarang berlaku, pendarahan dengan warna merah kehitaman boleh menjadi tanda barah. Terutama jika pendarahan seperti ini berlaku di antara kitaran haid atau selepas hubungan seksual. Sebaiknya segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala ini, terutama jika disertai oleh gejala lain, seperti penurunan berat badan, keletihan, sakit pelvis, atau kesukaran membuang air besar dan buang air kecil.

Memperhatikan kitaran haid dan perubahan yang berlaku dalam darah haid adalah penting bagi setiap wanita. Sekiranya terdapat perubahan yang tidak biasa dalam kitaran haid dan darah haid, segera berjumpa doktor. Ini akan menjadikan pengendalian untuk mengatasi keadaan ini dapat dilakukan dengan lebih cepat.