Fakta Mengenai Feromon dan Kesannya Ketika Jatuh Cinta

Jatuh cinta tidak semudah ungkapan dari mata ke hati. Terdapat peranan untuk feromon yang juga mempengaruhi seseorang ketika mereka merasa cinta. Sebatian yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh diketahui dapat meningkatkan daya tarikan seksual.

Feromon adalah bahan kimia badan yang boleh mempengaruhi tindak balas sosial dan seksual orang lain. Feromon termasuk dalam kumpulan protein dan mudah berubah atau tidak menentu. Pengesanan feromon pada manusia dilakukan melalui hidung yang kemudian ditanggapi oleh otak.

Peluh yang keluar dari tubuh manusia juga dianggap mengandungi feromon. Satu kajian menunjukkan bahawa peluh akan mempengaruhi emosi dan tingkah laku seseorang yang menyedut bau peluh orang lain.

Jenis Feromon

Terdapat beberapa jenis feromon yang dihasilkan oleh badan, termasuk:

  • Feromon pelepasan, yang merupakan feromon yang menghasilkan tindak balas yang cepat dan biasanya dikaitkan dengan tarikan seksual.
  • Feromon primer, yang merupakan feromon yang memerlukan masa lebih lama untuk bertindak balas dan boleh mempengaruhi kitaran haid, akil baligh, dan juga kehamilan.
  • Feromon isyarat, yang merupakan feromon yang dapat membantu ibu mengenali bayi mereka yang baru lahir dengan bau.
  • modulator feromon, yang merupakan feromon yang dapat mengubah atau menyesuaikan fungsi tubuh dengan keadaan persekitaran dan biasanya terdapat pada peluh.

Feromon untuk Menggalakkan Tarikan Seksual

Feromon diketahui mendasari pelbagai tingkah laku haiwan dari spesies yang sama, misalnya untuk mengikuti jejak makanan, menandai kawasan yang diduduki, memupuk rasa waspada, untuk mendorong daya tarikan seksual.

Sementara itu, feromon pada manusia sangat berbeza, bergantung pada setiap individu dan selalunya tidak menyedari kewujudannya. Hingga kini, masih terdapat pelbagai kajian mengenai feromon pada manusia dan peranannya dalam tarikan seksual.

Penyelidikan ahli sains saraf menunjukkan bahawa feromon dapat memicu pembebasan hormon seks tertentu, seperti testosteron dan estrogen. Ini dibuktikan dengan tingkah laku dua individu yang pada awalnya tidak berminat satu sama lain, lama-kelamaan mereka menjadi dekat dan mula tertarik satu sama lain setelah kerap bertemu dan berkomunikasi secara intensif.

Selain itu, feromon pada peluh lelaki juga diketahui mempengaruhi tahap mood dan kortisol. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa berpeluh lelaki dikaitkan dengan peningkatan libido wanita, terutama ketika ovulasi semakin hampir.

Feromon memainkan peranan dalam kesuburan

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang sering melakukan hubungan seksual mempunyai kitaran haid yang lebih teratur daripada wanita yang kadang-kadang melakukan hubungan seks. Kumpulan wanita juga lebih subur kerana kelewatan penurunan tahap estrogen.

Para penyelidik kemudian mendapati bahawa penyebabnya adalah bahawa feromon yang dihasilkan oleh lelaki dapat mempengaruhi kenaikan dan penurunan estrogen wanita.

Di samping itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa wanita yang tinggal bersama boleh mempunyai kitaran haid yang sama atau hampir. Dipercayai terdapat kesan komunikasi feromon melalui aroma badan atau peluh wanita.

Selain mempengaruhi kitaran haid, feromon juga dikenal sebagai terapi perubatan untuk program kehamilan atau kontrasepsi. Beberapa pakar berpendapat bahawa feromon dapat berguna untuk mengatasi tekanan dan kemurungan, serta meningkatkan mood.

Walaupun feromon dipercayai mempengaruhi tingkah laku manusia, terutama ketika mereka jatuh cinta, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyokong bukti dan pendapat yang ada. Di samping itu, terdapat pelbagai perkara yang juga boleh menjadi sebab seseorang jatuh cinta.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara feromon dan jatuh cinta atau mengalami masalah psikologi ketika anda sedang jatuh cinta atau patah hati, anda boleh berjumpa dengan psikiatri atau ahli psikologi untuk mencari penyelesaian terbaik.