7 Manfaat Kacang Hijau yang sangat disesalkan

Terdapat pelbagai kelebihan dan kebaikan kacang hijau, mulai dari harga rendah hingga dapat diolah menjadi pelbagai makanan dan minuman yang enak. Selain itu, kacang hijau juga baik untuk menjaga tubuh yang sihat dan mencegah pelbagai penyakit.

Seperti jenis kacang lain, kacang hijau adalah sumber protein yang sangat baik, rendah lemak, dan mengandungi banyak serat dan antioksidan.

Selain itu, kacang hijau juga mengandungi pelbagai nutrien, seperti:

  • Kalsium
  • Besi
  • Potasium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Pelbagai vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, folat, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K

Nutrien lain dalam kacang hijau adalah mangan dan selenium yang pastinya dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh.

Kebaikan Kacang Hijau untuk Kesihatan Tubuh

Terdapat pelbagai khasiat kacang hijau untuk kesihatan yang dapat diperoleh dan sangat disayangkan, seperti:

1. Mengurangkan risiko kehamilan yang bermasalah

Kandungan folat dalam kacang hijau cukup tinggi. Oleh itu, kacang hijau dianggap baik untuk wanita yang merancang kehamilan atau sedang dalam proses hamil.

Keperluan asid folik yang mencukupi semasa mengandung dapat memberi perlindungan kepada bayi untuk mengelakkan kelahiran pramatang, keguguran, berat lahir rendah, atau dilahirkan dengan gangguan saraf dan otak.kecacatan tiub saraf).

2. Melancarkan pencernaan

Kacang hijau diketahui kaya dengan serat dan kanji. Kedua-dua ramuan ini diketahui dapat membantu pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan melancarkan saluran pencernaan.

3. Menurunkan risiko penyakit jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa kacang hijau juga bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes. Ini dianggap berkaitan dengan kandungan antioksidan dan nutrien penting di dalamnya yang bersifat anti-radang.

4. Mengekalkan berat badan

Selain memudahkan pencernaan, kandungan serat dalam kacang hijau juga dapat memberikan kesan kenyang yang lebih lama sehingga dapat mengawal selera makan anda dan mencegah anda makan berlebihan. Inilah yang menjadikan kacang hijau dimakan dengan baik untuk mengekalkan berat badan.

5. Menurunkan kadar kolesterol

Kacang hijau rendah lemak. Dalam 100 gram kacang hijau, hanya terdapat kira-kira 0.1 gram lemak.

Dengan kandungan lemak rendah dan fitosterol serat dan antioksidan yang tinggi, pengambilan kacang hijau secara berkala dapat membantu orang yang mempunyai kolesterol tinggi menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh secara semula jadi.

6. Meningkatkan stamina badan

Kacang hijau juga dikenali sebagai sumber tenaga. Ini berkat kandungan karbohidrat kompleks di dalamnya. Selain itu, karbohidrat jenis ini juga dapat mengatasi keletihan dan dapat membuat anda lebih bersemangat dalam melakukan aktiviti harian.

7. Mengurangkan risiko osteoporosis

Kacang hijau juga mengandungi sejumlah besar magnesium.

Dalam 100 gram kacang hijau, terdapat sekurang-kurangnya 97 miligram magnesium yang diperlukan tubuh untuk mencegah keadaan kekurangan magnesium atau hipomagnesemia.

Menurut penyelidikan, peningkatan pengambilan magnesium dari makanan atau makanan tambahan dapat meningkatkan kepadatan mineral tulang pascamenopause pada wanita dan orang tua.

Dengan mengambil cukup magnesium, risiko osteoporosis berkurang. Selain itu, magnesium juga dianggap dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2, penyakit kardiovaskular, darah tinggi, dan migrain.

Manfaat kesihatan kacang hijau tidak dapat dipertikaikan. Oleh itu, anda boleh mula memasukkan kacang hijau dalam makanan harian anda. Walau bagaimanapun, hadkan penambahan gula kepadanya.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah kacang hijau tetapi masih tidak pasti kerana anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found