Ruam Kulit HIV Jangan Dipandang Rendah

Ruam kulit HIV agak biasa dan mempengaruhi kira-kira 90% orang dengan HIV. Beberapa jenis ruam kulit ringan dan tidak berbahaya, tetapi yang lain boleh membahayakan. Salah satunya adalah ruam yang disebabkan oleh alergi terhadap ubat anti-HIV.

Ruam kulit HIV adalah keadaan yang biasanya berlaku dalam dua bulan pertama setelah seseorang dijangkiti virus HIV. Ruam kulit HIV boleh menyebabkan kulit gatal dan membentuk kawasan merah rata dengan lebam kecil di sekitarnya. Namun, pada orang berkulit gelap, ruam cenderung berwarna ungu. Ruam kulit HIV boleh muncul di seluruh badan.

Penyebab Ruam Kulit HIV

Pada hari-hari awal jangkitan HIV, ruam mungkin disertai dengan gejala lain, seperti sakit tekak, sakit kepala, keletihan, sakit otot, cirit-birit, demam, dan kelenjar getah bening yang bengkak. Ruam dan gejala awal ini biasanya akan reda dalam masa dua minggu.

Selain menjadi gejala awal, ruam kulit pada orang dengan HIV dapat dipicu oleh kesan sampingan dari rawatan. Beberapa ubat HIV yang boleh menyebabkan ruam adalah:

  • Perencat protein (PI), seperti amprenavir dan tipranavir.
  • Inhibitor transkripase terbalik nukleosida (NRTI), seperti abacavir.
  • Inhibitor transkripase terbalik bukan nukleosida (NNRTI), seperti nevirapine.

Beberapa jenis ruam kulit HIV ringan dan tidak berbahaya. Tetapi jika ruam disebabkan oleh reaksi alergi terhadap pengambilan ubat anti-HIV, keadaannya boleh membahayakan dan memerlukan rawatan segera. Reaksi alergi semasa mengambil ubat anti-HIV boleh menyebabkan sindrom Stevens-Johnson, bahkan nekrolisis epidermis toksik.

Rawatan Ruam Kulit HIV

Orang dengan HIV disarankan untuk segera berjumpa doktor jika mereka mengalami ruam kulit disertai dengan pembengkakan muka dan lidah, kulit yang sakit, atau lepuh muncul di sekitar mata, mulut, hidung, atau kawasan kulit yang lain.

Doktor akan memeriksa ruam kulit yang dialami oleh penghidap HIV dan memberikan rawatan yang sesuai. Rawatan biasa yang diberikan oleh doktor untuk merawat ruam termasuk:

Pentadbiran dadah

Beberapa jenis ubat, seperti antihistamin dan krim hidrokortison, dapat digunakan untuk mengobati ruam ringan. Walau bagaimanapun, jika ruam cukup banyak, terutama jika disertai dengan gejala dan aduan lain, rawatan dan pengendalian khas mungkin diperlukan.

Perubahan gaya hidup

Tidak hanya memberi ubat, perubahan gaya hidup juga perlu dilakukan untuk mencegah ruam muncul. Orang dengan HIV disarankan untuk menghindari paparan sinar matahari langsung, kerana dapat meningkatkan risiko ruam muncul. Selain terkena cahaya matahari secara langsung, juga elakkan mandi dengan air suam.

Awas alergi atau jangkitan sebagai pencetus ruam

Ruam kulit pada orang dengan HIV boleh disebabkan oleh alahan, moluskum contagiosum, dan sarkoma Kaposi. Hati-hati dengan ruam yang disebabkan oleh perkara-perkara ini kerana ia berbahaya.

Sentiasa berjumpa doktor jika ruam muncul semasa anda menjalani rawatan HIV, dan jangan berhenti mengambil ubat tanpa berunding terlebih dahulu. Juga berbincang dengan doktor anda jika anda ingin menggunakan ubat bebas, seperti hidrokortison dan antihistamin, untuk merawat ruam kulit HIV.