5 Punca Payudara kendur

Mempunyai payudara yang kendur adalah mimpi buruk bagi banyak wanita, baik belum berkahwin maupun sudah. Terdapat beberapa sebab mengapa payudara menjadi kendur. Ayuh, lihat di sini!

Payudara terbentuk dari tisu berlemak. Di antara tisu berlemak ini, terdapat kelenjar yang bertanggungjawab menghasilkan susu ketika anda mempunyai bayi.

Selain itu, payudara juga mempunyai satu set ligamen, yang merupakan sejenis tali yang memberikan bentuk pada payudara dan menyokong payudara pada otot dada.

Serangkaian penyebab payudara kendur

Setiap wanita ingin mempunyai payudara yang tegas dan ideal. Bukan hanya untuk menarik perhatian pasangan, ya. Payudara yang cantik dan sihat juga dapat membuat wanita merasa lebih cantik dan yakin diri.

Lalu, apa sebenarnya? neraka, penyebab payudara kendur? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan payudara anda tidak kencang lagi:

1. Perubahan saiz payudara

Walaupun disokong oleh ligamen, kulit di sekitar payudara sangat mudah meregang sehingga kelihatan longgar. Ini boleh berlaku apabila ukuran payudara anda berubah kerana perubahan jumlah lemak di dalamnya.

Perubahan jumlah lemak pada payudara boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk diet dan kehamilan. Namun, biasanya penyebab payudara kendur adalah kenaikan atau penurunan berat badan yang drastik.

2. Penuaan

Selain dari ukuran payudara anda, ligamen yang menyokong payudara anda dapat melonggarkan seiring bertambahnya usia. Seiring bertambahnya usia, tahap hormon pembiakan anda akan berubah, terutamanya hormon estrogen.

Pengurangan jumlah estrogen ini dapat menyebabkan kulit dan tisu di sekitar payudara tidak terhidrat dengan betul sehingga menjadi kurang elastik dan akhirnya kehilangan ketegasan semula jadi.

3. Faktor keturunan

Faktor genetik memainkan peranan penting dalam menentukan bentuk, ukuran, dan kekuatan ligamen pada payudara. Jadi, payudara yang kendur juga dapat dipengaruhi oleh keturunan.

Sekiranya ibu atau ahli keluarga anda mempunyai payudara yang kendur, anda juga cenderung mempunyai payudara yang kendur.

4. Graviti

Graviti menarik payudara ke bawah. Semakin kuat daya graviti, semakin kuat ligamen yang meregangkan payudara. Ini dipengaruhi oleh ukuran dan postur payudara.

Payudara besar lebih senang ditarik ke bawah, jadi lebih mudah dilonggarkan juga. Selain itu, postur yang bengkok juga dapat menguatkan daya graviti untuk menarik payudara ke bawah.

5. Tabiat merokok

Seperti yang diketahui umum, merokok tidak baik untuk kesihatan, termasuk kesihatan payudara.

Sebenarnya, merokok boleh menyebabkan kulit payudara hilang keanjalannya. Oleh itu, jangan terkejut jika wanita yang merokok lebih berisiko mengalami payudara kendur, walaupun mereka masih muda.

Sebagai tambahan kepada lima penyebab di atas, payudara yang kendur juga boleh disebabkan oleh rutin senaman yang memberi pergerakan terlalu banyak pada payudara, sehingga ligamen di sekitar payudara terus meregang dan menyebabkan payudara tidak sesekap sebelumnya.

Supaya payudara anda sentiasa tegang dan pekat, penting bagi anda untuk selalu menjaga berat badan yang baik, tidak merokok, menggunakan coli yang betul mengikut ukuran payudara anda, makan makanan yang sihat, menjaga postur lurus, dan mendapatkan cukup cairan setiap hari .

Selain cara menegangkan payudara di atas, anda juga boleh melakukan pembedahan mengangkat payudara atau mastopexy. Namun, sebelum memutuskan untuk melakukan ini, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mengelakkan komplikasi dan hasil yang tidak diingini.