Ketahui 6 punca mata bengkak dan bagaimana merawatnya

Mata bengkak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari penumpukan cecair hingga perubahan hormon. Langkah rawatan juga berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Oleh itu, pastikan anda mengetahui punca mata bengkak sebelum memulakan rawatan.

Mata bengkak atau dari segi perubatan disebut periorbital Selalunya terjadi pada kelopak mata atas dan bawah. Keadaan ini biasanya tidak bertahan lama dan akan hilang sendiri dalam 1-2 hari.

Selain bengkak, masalah mata ini juga dapat disertai dengan gejala lain, seperti pengeluaran air mata yang berlebihan, mata merah, mata kering, dan gangguan penglihatan secara tiba-tiba.

Mata bengkak biasanya hanya menyebabkan rasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, jika pembengkakan berlangsung lebih lama, langkah rawatan perubatan oleh doktor perlu dilakukan.

Pelbagai Punca Bengkak Mata

Terdapat banyak punca mata bengkak. Oleh itu, anda perlu mengenal pasti pelbagai penyebab mata bengkak sebelum menentukan cara merawatnya. Berikut adalah penyebab mata bengkak:

1. Kurang tidur

Kurang tidur adalah penyebab biasa mata bengkak bagi sesetengah orang. Selain menyebabkan bengkak di mata, kurang tidur juga dapat membuat kulit di sekitar mata menjadi kusam, berkerut, dan lingkaran hitam muncul di bawah mata.

Untuk mengelakkan mata bengkak, pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 7-9 jam setiap hari. Tidurlah dengan kepala sedikit tinggi untuk mengelakkan cecair mengendap di sekitar mata anda yang boleh menyebabkan mata bengkak.

2. Chalazion

Chalazion dicirikan oleh benjolan yang biasanya muncul di kelopak mata atas. Keadaan ini disebabkan oleh saluran kelenjar minyak yang tersumbat, yang menyebabkan cecair menumpuk di kelopak mata.

Lebam biasanya berlangsung selama 2-6 bulan. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk melegakan pembengkakan mata akibat chalazion, mulai dari kompres hangat, mengambil antibiotik, membersihkan kelopak mata secara teratur, mengurut perlahan kawasan mata yang bengkak, hingga operasi kecil.

3. Alahan

Mata bengkak juga boleh menjadi bentuk reaksi semula jadi tubuh terhadap alahan. Biasanya, alahan yang menyebabkan mata bengkak disertai dengan rasa tidak selesa dan mata merah, berair, dan gatal.

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan alergi, mulai dari debu, serbuk sari, bulu binatang peliharaan, ubat-ubatan, makanan, hingga produk kosmetik.

Untuk merawat mata yang bengkak kerana alergi, anda boleh membersihkan mata dengan air bersih, menggunakan kompres sejuk, mencuci muka, atau menggunakan titisan mata untuk alergi.

4. Blepharitis

Punca mata bengkak lain adalah blepharitis. Blepharitis adalah keradangan kelopak mata yang terjadi di kawasan di mana bulu mata tumbuh, kerana kelenjar minyak yang terletak di dekat bulu mata tersumbat. Keadaan ini menyebabkan mata menjadi bengkak, jengkel, malah merah.

Rawatan mata yang bengkak akibat blepharitis dapat dilakukan dengan memberikan air mata buatan. Walau bagaimanapun, dalam blepharitis yang teruk, doktor biasanya akan memberikan antibiotik dan ubat kortikosteroid dalam bentuk titisan mata atau salap mata.

5. Konjungtivitis

Punca mata bengkak pada ini adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Konjungtivitis adalah jangkitan atau pembengkakan membran luar bola mata, dengan gejala seperti mata merah, berair, dan gatal.

Keadaan ini paling sering disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi juga disebabkan oleh bakteria. Selain jangkitan, konjungtivitis juga dapat terjadi akibat alergi dan kerengsaan pada bahan tertentu.

Untuk melegakan simptom, anda boleh menggunakan kompres hangat atau titisan mata di kaunter. Walau bagaimanapun, jika konjungtivitis disebabkan oleh alahan, anda juga boleh mengambil antihistamin, seperti loratadine dan diphenhydramine.

6. Sengatan serangga

Gigitan atau sengatan serangga boleh menyebabkan reaksi alahan seperti mata bengkak. Lebah dan tomat adalah serangga yang sengatannya boleh menyebabkan mata bengkak.

Selain kawasan mata, sengatan serangga dapat menyebabkan pembengkakan di kawasan mulut dan tekak, kesukaran bernafas, pening, mengi, sakit perut, dan bahkan pingsan. Keadaan ini disebut kejutan anaphylactic dan memerlukan rawatan segera.

Untuk melegakan mata yang bengkak dari sengatan serangga, anda boleh menggunakan krim gatal atau mengambil antihistamin.

Mengetahui penyebab mata bengkak adalah penting untuk diketahui sebelum menentukan cara merawatnya. Namun, jika keadaan mata yang bengkak tidak bertambah baik setelah melakukan beberapa rawatan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.