Kenali Penyakit yang Menyebabkan Ulser dan Cara Mengatasinya

Ulser adalah luka terbuka pada kulit yang berbau. Kemunculan bisul boleh disebabkan oleh luka yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, bisul boleh berlaku tanpa luka. Ulser yang muncul tanpa sejarah kecederaan biasanya disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

Ulser boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Bentuknya juga bervariasi, beberapa terlihat seperti bulatan besar atau kecil dengan warna kemerahan, kebiruan, atau kehitaman.

Sebilangan bisul kering dan tidak menyebabkan gejala lain. Walau bagaimanapun, kadang-kadang bisul boleh terasa gatal, sakit, atau kesemutan dan kebas. Apabila tergores, bisul dapat mengeluarkan darah atau nanah.

Beberapa Punca Ulser

Ulser boleh terjadi kerana perawatan luka yang buruk, sehingga kuman memasuki luka dan menyebabkan jangkitan.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, bisul dapat muncul kerana gangguan pada proses penyembuhan luka. Biasanya ini berlaku kerana masalah dengan peredaran darah, sehingga luka akan memakan waktu lebih lama atau sukar untuk sembuh dan mudah terkena jangkitan.

Terdapat beberapa penyakit atau keadaan perubatan yang boleh menyebabkan bisul muncul, iaitu:

1. Impetigo

Impetigo adalah penyakit berjangkit kulit yang disebabkan oleh bakteria dan boleh menular. Penularan boleh berlaku apabila bersentuhan langsung dengan kulit orang dengan impetigo yang mengalami bisul atau menggunakan peralatan peribadi, seperti tuala atau kain lap, secara bergantian dengan orang yang mengalami impetigo.

Impetigo biasanya lebih biasa pada kanak-kanak, tetapi kadang-kadang ia juga boleh berlaku pada orang dewasa.

Impetigo perlu dirawat dengan antibiotik dalam bentuk salep atau ubat oral seperti yang ditentukan oleh doktor. Rawatan impetigo penting untuk mencegah jangkitan menjadi lebih buruk, mempercepat penyembuhan ulser akibat impetigo, dan mencegah penularan jangkitan kepada orang lain.

2. Diabetes mellitus

Pesakit diabetes mellitus yang tidak dirawat dapat mengalami peningkatan gula dalam darah. Sekiranya gula darah tinggi tidak dikawal, keadaan ini dari masa ke masa boleh mengganggu kelancaran aliran darah di dalam badan orang yang menghidap diabetes.

Apabila aliran darah di dalam badan tidak lancar, maka risiko bisul atau luka yang dijangkiti akan lebih tinggi. Ulser pada pesakit diabetes boleh muncul di mana-mana bahagian badan, tetapi paling kerap muncul di kaki.

Untuk mencegah bisul, penderita diabetes disarankan untuk minum ubat secara berkala sehingga kadar gula dalam darah mereka terkawal, menjaga kebersihan kaki dan kering, memotong kuku secara teratur, memakai kaus kaki, dan memakai kasut yang sesuai dengan bentuk kaki.

Sekiranya anda menderita diabetes dan bisul muncul di kaki anda disertai dengan rasa mati rasa, kesemutan, atau bisul yang bertambah buruk walaupun rawatan luka biasa, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

3. Aterosklerosis

Pembuluh darah arteri berfungsi untuk menyampaikan darah bersih yang kaya dengan oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, saluran darah boleh rosak dan tersumbat oleh plak, menyebabkan aliran darah menjadi tidak lancar. Keadaan ini dipanggil aterosklerosis.

Apabila aliran darah tidak lancar, maka risiko bisul akan lebih tinggi. Ini disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke tisu kulit, sehingga kulit mudah rosak dan mengembangkan bisul.

Untuk merawat ulser akibat aterosklerosis, perawatan luka yang baik diperlukan. Selain itu, penderita aterosklerosis juga perlu mendapatkan ubat dari doktor untuk memperbaiki aliran darah dan mencegah penyumbatan berulang pada saluran darah.

4. Ulser urat kaki

Penyakit ini disebabkan oleh penyumbatan atau gangguan aliran darah vena di kaki, sehingga tekanan pada pembuluh ini meningkat.

Tekanan ini menyebabkan urat tidak dapat mengembalikan darah ke jantung dengan betul. Akibatnya, darah akan terkumpul di kaki dan kaki, sehingga lama-kelamaan ia merosakkan tisu kulit. Kulit yang rosak ini akhirnya menjadi bisul atau bisul.

Ulser urat kaki dapat dirawat dengan menggunakan ubat dan stoking khas untuk meningkatkan aliran darah di kaki dan menggunakan antibiotik seperti yang diresepkan oleh doktor untuk merawat jangkitan. Sekiranya teruk, kadang-kadang bisul urat kaki perlu dirawat dengan pembedahan.

Rawatan Ulser yang betul

Langkah rawatan untuk bisul bertujuan untuk menyembuhkan luka, mengurangkan rasa sakit, dan merawat jangkitan. Sekiranya bisul ringan, rawatan diri di rumah boleh dilakukan dengan cara berikut:

  • Posisikan kaki anda lebih tinggi daripada dada ketika berbaring atau tidur. Ia berguna untuk meningkatkan peredaran darah.
  • Bersihkan ulser dengan larutan garam atau garam yang steril, kemudian tutup ulser dengan pembalut. Bersihkan ulser dan ubah pembalut sekurang-kurangnya 2 kali sehari, terutamanya jika pembalut kotor.
  • Sapukan salap antibiotik atau salap luka untuk merawat ulser. Anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jenis salap luka yang betul untuk digunakan.
  • Pakai stoking dan kasut yang sesuai dengan ukuran kaki untuk mengelakkan ulser pada kaki daripada terkena debu atau tanah.

Dengan perawatan dan rawatan yang betul, bisul dapat bertambah baik dari masa ke masa dan sembuh. Namun, jika ulser tidak membaik, disertai demam tinggi, mengeluarkan banyak nanah, berbau busuk, atau bertambah teruk, maka ulser tersebut perlu segera dirawat oleh doktor.