7 Barangan Krisan Asli yang Tidak Boleh Dilewatkan

Krisan telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit. Warna cerah dan aroma wangi kelopak bunga ini, tidak hanya menjadikannya cantik untuk dilihat, tetapi juga baik untuk kesihatan tubuh.

Krisan adalah tanaman berbunga yang berasal dari Asia Timur dan tumbuh secara dominan di Negara Tirai Buluh. Bunga yang mempunyai nama Latin Krisan morifolium Biasanya diminum sebagai teh herba, tetapi kadang-kadang juga digunakan sebagai makanan tambahan.

Bukan hanya bunga, daun krisan juga boleh dimakan sebagai sayur-sayuran dan pelbagai hidangan sihat.

Kandungan Nutrien Krisan

Dalam secawan teh krisan atau setara dengan 25 gram bunga krisan, terdapat 6 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 0.8 gram protein
  • 30 miligram kalsium
  • 8 miligram magnesium
  • 0.5 miligram besi
  • 140 miligram kalium
  • 30 mikrogram vitamin A
  • 0.3 miligram vitamin C
  • 88 mikrogram vitamin K
  • 45 miligram folat

Bunga krisan juga mengandung vitamin B dan pelbagai antioksidan, seperti polifenol, flavonoid, lutein, dan zeaxanthine. Bukan hanya itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa krisan mengandungi beberapa sebatian yang mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan anti-radang.

7 Khasiat Krisan untuk Kesihatan

Di China, Korea, dan Jepun, krisan telah lama digunakan sebagai ubat herba tradisional untuk merawat pelbagai penyakit. Terima kasih kepada kandungan nutrien dan zat di dalamnya, krisan dapat memberikan faedah berikut:

1. Melegakan sakit tekak

Sakit tekak biasanya terjadi ketika kerongkong meradang akibat jangkitan virus atau bakteria. Walau bagaimanapun, reaksi yang menjengkelkan terhadap pencemaran atau bahan kimia tertentu kadang-kadang boleh mencetuskan sakit tekak.

Untuk menghilangkan keluhan ini, anda boleh minum teh krisan. Manfaat ini adalah kerana kandungan antibakteria dan anti-radang dalam krisan yang baik untuk mengurangkan jangkitan dan mengurangkan keradangan di dalam badan.

2. Mengekalkan kulit yang sihat

Salah satu kelebihan kekwa adalah menjaga kecantikan dan kesihatan kulit. Manfaat ini berasal dari pelbagai nutrien pada bunga krisan serta kesan anti-radang dan antioksidan yang tinggi.

Selain mencegah dehidrasi yang dapat membuat kulit kering, bunga krisan yang dikonsumsi sebagai teh juga dapat mengurangi keradangan pada kulit, mencegah pembentukan bintik-bintik gelap akibat paparan sinar matahari, dan menghambat penuaan dini.

3. Merawat osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan kepadatan tulang yang berkurang yang menyebabkan tulang menjadi rapuh atau mudah patah. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang tua, terutamanya mereka yang tidak mendapat kalsium yang mencukupi.

Untuk mengelakkan masalah tulang ini, anda boleh mengambil krisan. Ini kerana bunga krisan mengandung kalsium tinggi dan pelbagai antioksidan, seperti sebatian fenolik dan flavonoid, yang baik untuk menjaga kekuatan tulang.

4. Mengawal gula darah

Tahap gula darah yang tinggi di dalam badan boleh mengganggu prestasi hormon insulin. Keadaan ini, yang dikenali sebagai ketahanan insulin, boleh menyebabkan diabetes.

Untuk mencegah diabetes, anda perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan melakukan senaman secara berkala dan menghadkan pengambilan gula. Selain itu, anda juga boleh mengonsumsi krisan untuk mengekalkan kadar gula dalam darah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bunga krisan dapat menurunkan gula darah dan tetap terkawal, jadi baik untuk mencegah diabetes jenis 2.

5. Menjaga kesihatan jantung dan menjaga tekanan darah

Krisan kaya dengan kalium dan antioksidan yang diketahui baik untuk kesihatan jantung dan menjaga tekanan darah tetap stabil.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa krisan dapat menurunkan tekanan darah, mencegah hipertensi, dan meningkatkan aliran darah di jantung dan ke seluruh badan.

6. Tenangkan fikiran dan kurangkan tekanan

Teh bunga krisan mempunyai aroma yang lembut dan unik. Tidak hanya wangi dan enak, krisan juga ternyata mengandungi sebatian yang dapat memberikan kesan yang menenangkan dan menenangkan fikiran. Kesan ini menjadikan bunga krisan baik untuk mengurangkan tekanan.

7. Melegakan demam

Salah satu sifat bunga krisan yang telah lama digunakan dalam perubatan tradisional Cina adalah mengurangkan demam. Manfaat ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan, antibakteria, dan anti-radang yang terdapat pada tanaman herba ini.

Sebagai tambahan kepada 7 kebaikan di atas, krisan juga berguna untuk merawat batuk dan selsema, melegakan sakit kepala, menghalang pertumbuhan sel barah, dan menguatkan sistem imun.

Khasiat kekwa telah diketahui sejak lama sebagai rawatan herba. Namun, sayangnya, pelbagai tuntutan mengenai faedah kekwa sejauh ini hanya terbatas pada kajian penyelidikan berskala kecil.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan tahap keberkesanan dan keselamatan krisan sebagai ubat herba.

Sekiranya diminum sebagai teh herba, anda boleh mengambil kira-kira 2-3 cawan krisan setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil suplemen krisan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau mengambil ubat-ubatan tertentu.