Disentri - Gejala, sebab dan rawatan

Disentri adalah jangkitandi dalam usus yang menyebabkan cirit-birit berair disertai dengan darah atau lendir. Berbeza dengan cirit-birit biasa, disentri boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk yang perlu dirawat di hospital.

Disentri disebabkan oleh jangkitan bakteria atau parasit. Keadaan ini sangat menular dan boleh menyebabkan penyakit teruk. Selain itu, komplikasi yang timbul akibat disentri tidak terbatas pada sistem pencernaan, tetapi juga dapat memberi kesan yang luas.

Oleh itu, penghidap disentri mesti mendapatkan rawatan yang betul sejak awal. Namun, akan lebih baik jika penyebab dan faktor risiko disentri dapat dikenal pasti sehingga penyakit ini dapat dicegah.

Punca Disentri

Berdasarkan penyebabnya, disentri dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

  • Disentri bakteria, iaitu disentri yang disebabkan oleh jangkitan bakteria
  • Disentri amoebik, iaitu disentri kerana dijangkiti parasit amuba

Disentri biasanya berlaku di persekitaran dengan sanitasi yang buruk, seperti kawasan yang kekurangan air bersih dan kawasan dengan sistem kumbahan domestik yang tidak mencukupi.

Penyebaran disentri berlaku kerana kurangnya kesedaran masyarakat untuk menjaga kebersihan diri, misalnya tidak mencuci tangan setelah menggunakan tandas atau sebelum makan.

Gejala Disentri

Disentri biasanya berlangsung selama 3-7 hari dan dicirikan oleh gejala berikut:

  • Cirit-birit dipenuhi dengan air, yang mungkin disertai dengan darah atau lendir
  • Kejang perut
  • Pening dan muntah
  • Demam

Rawatan Disentri

Tidak semua kes disentri memerlukan rawatan daripada doktor. Disentri bakteria ringan biasanya hilang tanpa rawatan dalam 3-7 hari. Pengendalian cukup untuk berehat dan mengekalkan pengambilan cecair badan.

Sementara itu, disentri yang teruk dapat diubati dengan ubat-ubatan untuk menghilangkan gejala dan membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan. Pesakit juga mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan cukup cairan.

Beberapa jenis ubat yang digunakan untuk menghilangkan gejala adalah bismut subsalicylate dan paracetamol. Sementara itu, ubat untuk membunuh penyebab jangkitan adalah antibiotik, seperti ciprofloxacin dan metronidazole.