Berikut adalah Manfaat Selenium dan Dos yang Disyorkan

Walaupun hanya diperlukan dalam jumlah kecil, manfaat selenium untuk kesihatan bervariasi.Mineral ini memainkan peranan utama dalam pertumbuhan tisu badan yang sihat, sistem imun yang kuat, dan fungsi kelenjar tiroid yang baik.

Selenium adalah mineral penting yang terdapat dalam makanan dan juga terdapat dalam bentuk makanan tambahan. Dalam makanan, selenium boleh didapati dalam kacang, tuna, kakap merah, kerang, daging lembu, ayam, telur, susu, raspberi, cendawan portobello, serta biji-bijian.

Beragam Kelebihan Selenium

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan selenium yang penting untuk anda ketahui:

1. Melawan radikal bebas

Di dalam badan, selenium akan mengikat protein dan membentuk selenoprotein. Protein ini berfungsi sebagai antioksidan untuk menangkal radikal bebas. Radikal bebas adalah pencetus tekanan oksidatif yang boleh membahayakan tubuh kerana boleh merosakkan sel dan mencetuskan pelbagai penyakit.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Manfaat selenium seterusnya adalah meningkatkan imuniti badan. Kerana sifat antioksidan yang kuat, selenium mampu mengurangkan keradangan dan melindungi sel-sel imun dari kerosakan. Selenium juga diketahui dapat meningkatkan tindak balas imun terhadap jangkitan.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pemberian suplemen selenium kepada penderita HIV, influenza, tuberkulosis dan hepatitis C terbukti efektif dalam meningkatkan daya tahan tubuh, sehingga dapat mengurangi risiko komplikasi dan kematian.

3. Menyokong kesihatan dan fungsi tiroid

Tisu kelenjar tiroid mengandungi lebih banyak selenium daripada organ lain di dalam badan. Mineral ini berperanan penting dalam melindungi tiroid daripada kerosakan oksidatif dan juga diperlukan untuk menghasilkan hormon tiroid.

Kehadiran selenium juga dianggap dapat mengurangkan risiko keradangan kelenjar tiroid akibat proses autoimun dan hipotiroidisme. Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen selenium dapat mengurangkan gejala penyakit Hashimoto, yang merupakan gangguan tiroid autoimun.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Kekurangan selenium dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, sementara keperluan selenium yang mencukupi dapat menolong kesihatan jantung anda. Ini kerana selenium dapat mengurangkan keradangan pada tubuh yang diketahui menjadi salah satu faktor pencetus utama penyakit jantung.

5. Mengurangkan simptom asma

Kemampuan Selenium untuk mengurangkan keradangan juga dapat membantu mengurangkan gejala asma, seperti mengi, sesak nafas, dan batuk.

Penyelidikan bahkan menunjukkan bahawa pesakit asma dengan kadar selenium darah yang lebih tinggi cenderung mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik daripada pesakit asma dengan tahap selenium yang lebih rendah.

Selain yang telah disebutkan, selenium juga diyakini memiliki manfaat lain seperti menjaga kesehatan reproduksi, mengurangi risiko kanker tertentu, dan meningkatkan ingatan penghidap Alzheimer.

Cukup Keperluan Selenium Harian Anda

Untuk mendapatkan faedah selenium, anda mesti memenuhi keperluan mineral ini. Keperluan selenium setiap hari berbeza. Berikut adalah perinciannya:

  • Kanak-kanak berumur 1-8 tahun memerlukan sekitar 20-30 mcg / hari selenium.
  • Kanak-kanak berumur 9-18 tahun ke atas memerlukan sekitar 40-55 mcg / hari selenium.
  • Orang berumur 19–50 tahun ke atas memerlukan sekitar 55 mcg / hari selenium.
  • Wanita hamil memerlukan pengambilan selenium sekitar 60 mcg / hari.
  • Wanita yang menyusu memerlukan sekitar 70 mcg / hari selenium.

Memperhatikan keperluan selenium harian adalah penting. Sebabnya, seperti dua sisi pedang, pengambilan selenium yang berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan kerana boleh menyebabkan keracunan.

Gejala boleh merangkumi keguguran rambut, pening, mual, muntah, sakit otot, dan gegaran. Dalam kes yang serius, keracunan selenium dapat menyebabkan serangan jantung, kegagalan buah pinggang, dan kematian.

Anda boleh mendapatkan faedah selenium dari makanan tertentu. Namun, seperti semua makanan, sumber makanan selenium juga mesti dimakan dalam had yang munasabah untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Sebagai tambahan, jika anda ingin mengambil makanan tambahan yang mengandungi selenium, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai dos dan peraturan pengambilannya, supaya anda dapat mengimbangkan pengambilan selenium dari makanan tambahan dan makanan.