Fakta Ini Mengenai Darah Menstruasi Hitam Yang Perlu Anda Ketahui

Semasa haid, biasanya darah yang keluar berwarna merah. Tetapi bagaimana jika yang mana adakah darah haid hitam keluar? Sekiranya kita bimbang? Lihat penjelasan berikut.

Kanak-kanak perempuan yang berumur lebih dari 11 atau 14 tahun cenderung dikunjungi oleh tetamu setiap bulan. Kedatangan tetamu, yang biasanya disebut haid, biasanya akan berlangsung selama tiga hingga lima hari, dengan jarak sekitar 24-40 hari. Semasa haid, darah haid akan keluar dari faraj wanita. Darah ini bercampur dengan lapisan rahim yang menumpahkan kerana ketiadaan persenyawaan telur oleh sperma.

Darah Menstruasi Hitam

Darah haid sebenarnya berwarna merah, tetapi jika ternyata darah haid yang keluar berwarna hitam, jangan panik. Darah haid kadang-kadang berwarna coklat gelap atau hitam. Dalam kebanyakan kes, darah haid berwarna coklat adalah normal.

Sepanjang kitaran haid, warna dan konsistensi darah dapat berubah. Darah haid boleh cair dan sedikit, tetapi juga dapat menebal dan keluar dengan banyak atau banyak. Darah haid juga boleh berwarna merah, coklat, atau gelap.

Darah haid berwarna hitam atau coklat tua adalah darah lama, alias darah yang tersisa dari haid pada bulan terakhir. Dengan darah haid hitam, ini bermaksud tubuh berusaha membersihkan diri.

Dengan kata lain, ketika tubuh menumpahkan lapisan rahim pada beberapa hari pertama kitaran haid, darah biasanya berwarna merah. Tetapi pada akhir kitaran haid, darah yang dikeluarkan adalah darah lama dan mungkin berubah warna.

Dan kadang-kadang, bintik coklat atau darah boleh muncul di tengah-tengah kitaran haid anda (ketika anda tidak berada dalam haid). Ini lebih biasa pada gadis yang baru saja mengalami haid, wanita yang menggunakan alat kontraseptif, atau wanita yang mendekati menopaus.

Bila perlu risau?

Seperti yang dinyatakan di atas, selalunya normal untuk menukar warna darah haid atau darah haid hitam anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah yang boleh menyebabkan perubahan warna pada darah haid, seperti keguguran, jangkitan, penyakit radang pelvis, aliran darah haid yang tersekat dari rahim ke vagina, atau menopaus.

Masalah yang berlaku semasa haid atau haid jarang sekali serius. Walau bagaimanapun, disarankan untuk segera mendapatkan nasihat dan rawatan daripada doktor jika haid tidak teratur atau darah sering keluar di luar haid. Anda juga disarankan untuk berjaga-jaga jika semasa haid anda merasa pening, letih ketika melakukan aktiviti normal, demam, kulit kelihatan pucat, dan sakit pada faraj atau perut.

Secara amnya, darah haid hitam adalah perkara semula jadi yang berlaku. Anda tidak perlu terlalu risau jika terdapat perubahan warna darah haid anda, tetapi jika perubahan warna darah disertai dengan gejala lain dan anda ragu-ragu, segera berjumpa doktor.