Pilihan Ubat Pedih ulu hati Menurut Sebabnya

Ubat pedih ulu hati sering digunakan untuk merawat ketidakselesaan di perut, seperti memusingkan atau sakit perut. Walau bagaimanapun, ubat pedih ulu hati tidak boleh digunakan secara sembarangan. Untuk menjadi berkesan, pilihan ubat pedih ulu hati mesti disesuaikan dengan penyebab aduan.

Umumnya, pedih ulu hati hilang dengan sendirinya dan tidak memerlukan rawatan khas. Namun, dalam beberapa kes, ketidakselesaan di perut ini dapat bertahan lama dan menyukarkan penghidapnya untuk melakukan aktiviti.

Pelbagai Ubat Pedih ulu hati Menurut Sebabnya

Dalam menangani pedih ulu hati, anda perlu terlebih dahulu mengetahui penyebabnya dan tidak boleh menggunakan ubat secara sembarangan. Ubat pedih ulu hati yang digunakan mesti sesuai dengan penyebab pedih ulu hati yang anda rasakan.

Berikut adalah jenis ubat pedih ulu hati yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai keadaan yang menyebabkan pedih ulu hati:

1. Ubat pedih ulu hati kerana sembelit

Sembelit atau sembelit adalah masalah biasa yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Orang yang mengalami sembelit akan merasakan sensasi yang tidak selesa di perutnya, seperti pedih ulu hati, sakit perut, dan perasaan kembung atau kenyang di perut. Kemunculan keadaan ini boleh disebabkan oleh dua perkara, iaitu kekurangan pengambilan serat dan kekurangan pengambilan cecair.

Untuk merawat pedih ulu hati yang disebabkan oleh sembelit, anda boleh mengambil julap seperti bisacodyl. Ubat ini berfungsi dengan merangsang pergerakan usus untuk memudahkan pergerakan usus (BAB).

2. Ubat pedih ulu hati kerana cirit-birit

Sensasi yang tidak selesa di perut juga disebabkan oleh cirit-birit. Biasanya, orang yang mengalami cirit-birit akan merasa pedih ulu hati disertai dengan keinginan untuk membuang air besar. Selain itu, najis yang dikeluarkan juga cenderung lembut, malah berair.

Agar keadaan ini bertambah baik dengan cepat, anda boleh mengambil ubat cirit-birit, seperti: loperamide dan bismut subsalilayte. Loperamide berguna untuk melambatkan pergerakan usus dan menjadikan najis lebih padat. Sementara bismuth subsalicalayte berguna untuk mengimbangi cecair di usus dan melambatkan pertumbuhan bakteria.

3. Ubat untuk pedih ulu hati kerana haid

Pada wanita, sensasi yang tidak selesa di perut dapat dirasakan semasa haid atau haid. Keluhan ini timbul kerana tubuh menghasilkan lebih banyak hormon prostaglandin untuk merangsang pengecutan otot rahim.

Sekiranya kesakitan haid muncul, anda boleh mengatasinya dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracematol. Anda juga boleh mengambil ibuprofen atau aspirin, tetapi hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

4. Ubat pedih ulu hati kerana asid perut

Kenaikan asid perut juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa di perut, seperti pedih ulu hati, kembung perut, berpusing, dan kerap bersendawa. Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh mengambil beberapa ubat bebas, seperti antasid, ubat antagonis H2, dan perencat pam proton (perencat pam proton /PPI).

Memanfaatkan Perubatan Heartburn Semulajadi

Selain ubat perubatan, terdapat juga beberapa jenis bahan semula jadi yang dipercayai dapat mengatasi pedih ulu hati. Bahan semula jadi ini merangkumi:

Halia

Halia dipercayai dapat mengurangkan rasa tidak selesa dan sakit di kawasan perut. Namun, keberkesanan halia dalam mengurangkan pedih ulu hati masih perlu dikaji lebih lanjut.

Daun pudina

Daun pudina juga dianggap dapat mengurangkan pedih ulu hati. Ini kerana kandungan mentol dalam daun pudina bersifat analgesik, sehingga dapat mengurangkan pedih ulu hati dan sakit di perut.

epal sider cuka

Bahan semula jadi lain yang juga dipercayai dapat mengurangkan pedih ulu hati adalah cuka sari apel. Selain itu, cuka sari apel juga baik untuk pencernaan kerana dapat menghambat pemecahan zat kanji, sehingga zat ini dapat masuk ke usus untuk menjadi makanan bagi bakteria baik yang tinggal di sana.

Anda boleh menggunakan beberapa jenis ubat pedih ulu hati di atas mengikut punca pedih ulu hati yang anda alami. Namun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya sakit perut berlangsung selama berhari-hari atau jika disertai dengan loya, demam, sakit ketika membuang air kecil, kesukaran bernafas, dan kehadiran darah di dalam tinja atau air kencing.