Ketahui Punca Sperma Cair dan Cara Mengatasinya

Amerangkap atau sperma berair biasanya sementara dan secara amnya tidak masalah kesihatanserius. Namun, bagaimana menangani sperma berair perlu diketahui, kerana keadaan ini boleh berlaku menandakan adanya gangguan kesuburan.

Biasanya, air mani tebal dan berwarna putih atau kelabu ketika dikeluarkan. Selepas itu. Air mani yang dikeluarkan akan mencair dalam 5-40 minit. Air mani atau sperma berair dapat terjadi ketika tubuh menghasilkan sperma dalam jumlah sperma yang rendah atau di bawah rata-rata.

Pelbagai Keadaan Menyebabkan Cairkan Sperma

Berikut adalah beberapa keadaan yang dinilai menyebabkan sperma berair:

1. Sistem rpengeluaran belum matang

Air mani berair umumnya terdapat pada remaja lelaki berusia 11-15 tahun. Ini disebabkan sistem pembiakan yang belum matang dan masih menyesuaikan diri dengan tahap hormon seks pada usia itu.

2. Selalunya eejakulasi

Ejakulasi yang terlalu banyak, baik melalui hubungan seksual atau melancap, boleh menyebabkan air mani menjadi berair. Selepas ejakulasi pertama, diperlukan beberapa jam untuk menghasilkan air mani yang berkualiti lagi.

3. Pengeluaran sperma rrendah

Kiraan sperma atau oligospermia yang rendah adalah keadaan dengan jumlah sperma kurang dari 15 juta sel setiap mililiter air mani. Keadaan ini sering menjadi penyebab sperma berair pada orang dewasa.

Kemunculan oligospermia boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk penyakit kelamin, keradangan organ pembiakan, tumor, ketidakseimbangan hormon, dan varicoceles.

4. Eejakulasi mundur

ejakulasi mundur atau ejakulasi terbalik adalah keadaan ketika sperma tidak keluar melalui zakar semasa ejakulasi, tetapi memasuki pundi kencing. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan keadaan ini, tetapi yang paling biasa adalah sejarah pembedahan prostat atau pundi kencing.

5. Kemunculan antibodi antisperma

Antisperma antibodi adalah antibodi yang secara keliru bertindak balas terhadap sperma sebagai asing. Antibodi antisperma ini boleh muncul pada lelaki dan wanita. Sekiranya dijumpai pada lelaki, kesannya boleh berupa sperma yang dicairkan.

6. Kekurangan ztermasuk

Kekurangan zink (zink) berpotensi membuat jumlah sperma rendah, kerana mineral ini memainkan peranan utama dalam proses pembentukan sperma. Di samping itu, satu kajian menunjukkan bahawa zink dapat mengurangkan jumlah antibodi antisperma dalam badan.

7. Gaya hkehidupan yang tidak sihat

Kualiti air mani juga boleh dipengaruhi oleh gaya hidup yang tidak sihat, sama ada disebabkan oleh faktor persekitaran tempat anda tinggal dan bekerja, kekurangan pengambilan makanan berkhasiat, tabiat merokok, dan pengambilan minuman beralkohol jangka panjang.

Sperma Berair dan kaitannya dengan Kesuburan

Ketebalan dan kekenyangan air mani dapat membuatnya melekat lebih lama di organ pembiakan wanita, sehingga meningkatkan kemungkinan sperma memenuhi telur untuk persenyawaan. Selain itu, kelikatan air mani juga dapat mempengaruhi pergerakan sperma untuk membuahi telur.

, sperma berair tidak selalu menyebabkan masalah kesuburan. Memiliki jumlah sperma yang rendah juga tidak sepenuhnya menghilangkan kemungkinan hamil, kerana pada akhirnya, hanya memerlukan 1 sperma untuk menyebabkan kehamilan.

Untuk mengetahui sama ada air mani dan sperma sihat dan normal, tidak cukup hanya melihatnya. Memerlukan pemeriksaan analisis sperma dan berunding dengan ahli urologi atau ahli andrologi.

Analisis sperma terdiri dari memeriksa volume air mani, waktu pencairan air mani, keasidan (pH) air mani, jumlah sperma, serta motilitas, ukuran dan bentuk sperma.

Cara Mengatasi Sperma Cair

Terdapat beberapa petua untuk mengatasi sperma cair dan meningkatkan kualiti sperma, termasuk:

1. Memohon hlmmakan dan hidup sihat

Ambil makanan yang sangat berkhasiat, terutamanya makanan yang mengandungi zink, seperti kacang dan daging tanpa lemak. Selain itu, anda juga dapat menebalkan sperma dengan bersenam, dan berhenti merokok dan minum minuman beralkohol.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Dari beberapa kajian, obesiti diketahui dapat mengurangkan kualiti dan bilangan sperma. Oleh itu, mengekalkan berat badan yang ideal dianggap dapat membantu meningkatkan kualiti sperma.

3. Elakkan terkena bahan toksik

Bahan beracun yang terdapat dalam pencemaran dan bahan kimia tertentu boleh mempengaruhi kualiti sperma. Oleh itu, jika anda mempunyai pekerjaan yang berisiko terkena bahan toksik tertentu, disarankan memakai alat pelindung diri untuk mengurangkan risiko memasukkan racun ke dalam badan.

4. Gunakan rawatan perubatan

Sperma berair tidak selalu memerlukan rawatan. Namun, jika sperma berair disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan dengan antibiotik diperlukan. Beberapa kes sperma berair juga memerlukan terapi atau pembedahan hormon.

Walaupun tidak selalu, sperma yang dicairkan dapat menyebabkan masalah kesuburan. Selain itu, sperma berair juga boleh disebabkan oleh keadaan yang memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, tidak ada salahnya berjumpa doktor sehingga penyebab sperma berair yang anda alami dapat dikenal pasti dan dirawat.